اسلام‌آباد - ایرنا - جمعی از اندیشمندان و اساتید دانشگاهی در پاکستان طی وبیناری عادی‌سازی روابط میان ایران و عربستان سعودی را دارای تاثیرات مثبت بر منطقه و جهان اسلام دانسته و تاکید کردند: صلح، نیاز امروز خاورمیانه است و این مهم با بهبود مناسبات تهران-ریاض محقق خواهد شد.

به گزارش روز شنبه ایرنا، در این همایش مجازی که به اهتمام موسسه مطالعات منطقه‌ای (IRS) در اسلام‌آباد با عنوان «روابط ایران و عربستان؛ چالش‌ها و فرصت‌ها» برگزار شد،شرکت کنندگان نقطه نظرات خود را درباره آخرین تحولات امنیتی منطقه، گام‌های ایران و عربستان برای تنش زدایی، خاورمیانه و فرصت‌های پیش روی منطقه از جمله پاکستان با بهبود مناسبات میان دو کشور مطرح جهان اسلام بیان کردند.

سخنرانان، اقتصاد و امنیت را مهم‌ترین عوامل و انگیزه برای کاهش تنش‌ها میان ایران و عربستان توصیف کرده و افزودند: علائم اخیر در منطقه مرتبط با تنش زدایی بین تهران و ریاض دلگرم کننده است.

آنان گفتند: تلاش‌های طرفین برای عادی‌سازی روابط همزمان با مذاکرات برجامی در وین و گام طرف‌های غربی از جمله اروپایی‌ها برای احیای توافق هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران مشاهده می‌شود.

«قندیل عباس» استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه قائداعظم در اسلام‌آباد در این وبینار گفت: دوری ایران و عربستان از تنش‌ها برای پایداری صلح در خاورمیانه اجتناب ناپذیر است، این ابتکار عمل در منطقه‌ای که از قبل دچار هرج و مرج و اختلافات شده، ضروری قلمداد می‌شود.

وی تاکید کرد: به طور قطع رفع کدورت‌ها میان تهران و ریاض کمک فراوانی به کم رنگ شدن تنش‌ها در خاورمیانه می‌کند و تاثیرات مثبت آن شامل حال منطقه از جمله پاکستان و در مجموع جهان اسلام خواهد شد.

این استاد پاکستانی تاکید کرد: مسائل هسته‌ای هرگز یک موضوع نگران کننده و یا تهدید پیش روی عادی‌سازی روابط ایران و عربستان نبوده و نباید آن را به یک چالش تبدیل کرد.

«طارق نیاز» افسر سابق ارتش پاکستان و کارشناس امور دفاعی گفت: تهران و ریاض اراده ترمیم روابط را دارند و همین اراده منجر به آغاز روند عادی‌سازی خواهد شد. به نظر می‌رسد برخی از چالش‌های داخلی و یا منطقه‌ای نیز باعث اراده سیاسی طرفین برای تنش زدایی شده است.

وی افزود: عادی‌سازی مناسبات با جمهوری اسلامی ایران به نفع سعودی‌های خواهد بود و طرفین باید از این فرصت برای پیشبرد معنی دار روند صلح استفاده کنند.

«عمران سردار» پژوهشگر موسسه مطالعات منطقه‌ای نیز گفت: روابط خوب میان تهران و ریاض برای خاورمیانه بسیار مهم و یک فرصت ارزشمند برای غلبه بر وخامت اوضاع منطقه خواهد بود.

وی اظهار داشت که انعطاف پذیری در مواضع و برخی سیاست‌ها توسط ایران و عربستان می‌تواند به عادی‌سازی نرم میان دو کشور و پیشبرد تلاش‌های صلح کمک کند، این پیشرفت برای همه کشورهای منطقه از جمله پاکستان خوشایند خواهد بود.

سخنرانان این برنامه بر لزوم اتخاذ رویکرد سازنده در منطقه و توسعه همکاری‌های هماهنگ میان بازیگران اصلی به ویژه ایران و عربستان برای غلبه بر چالش‌های مشترک و هموارسازی مسیر دستیابی به منافع مشترک شامل صلح، امنیت انرژی، مبارزه با تروریسم و ارتباطات درون منطقه‌ای تاکید کردند. 

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پیشتر درخصوص اظهارات مقامات سعودی برای گفت وگو با تهران، اعلام کرد که عربستان سعودی باید تصمیم بگیرد که آیا واقعا می‌خواهد از ادبیات و کلام ملال آور گذشته استفاده کند یا اینکه می‌خواهد یک شریک سازنده در کنار کشورهای دیگر منطقه باشد و از آن سیاست‌های توسعه طلبانه و جنگ افروزانه فاصله بگیرد.
وی گفت که ما منتظر اقدامات و تغییر رفتار ریاض هستیم. البته سیاست‌های ایران در خصوص گفتگوها و ترتیبات منطقه‌ای جدید نیست و از حضور عربستان سعودی هم استقبال کرده‌ایم.
جمهوری اسلامی ایران همواره از گفتگو با همسایگان خود استقبال کرده است و عربستان هم از این امر مستثنی نیست. در طی سالیان گذشته حتی زمانی که عربستان علاقه‌ای برای گفتگو نداشت، تهران مدام اعلام کرده است که بهترین راه برای حل و فصل موضوعات گفتگو و دستیابی به نتیجه عملی است.