به گزارش ایرنا از اعلام روز شنبه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، ۱۲ تیر ۱۳۹۶ باغ کتاب تهران به عنوان بزرگترین کتابفروشی ایران در فضایی به وسعت ۱۱۰ هزار متر مربع در اراضی عباسآباد افتتاح شد.
محسن جلالی فراهانی مدیرعامل باغ کتاب در چهارمین سالگرد آغاز به کار این مجموعه با ارایه گزارشی از فعالیتهای باغ کتاب اظهارداشت: روزهای ۱۲ و ۱۳ تیر به مناسبت سالگرد افتتاح این مجموعه، تخفیفهایی در نظر گرفته شده است، این تخفیف برای کتابفروشی بزرگسال و کودک و نوجوان و فروشگاه آثار هنری ۱۰ درصد و برای خدمات خانه کودک، روبوکیدز، اتاق فرار، فکربازیا و باغ علم نوجوان ۵۰ درصد خواهد بود.
کشف کن، تجربه کن، یاد بگیر
جلالی فراهانی درباره مسیر طی شده باغ کتاب در این چهار سال گفت: در زمان راهاندازی باغ کتاب تهران، مقرر شد مکانی برای فراغت و استراحت خانوادههای تهرانی و البته مسافران شهرهای دیگر باشد. با این تفاوت جدی که نمیخواهیم یک شهربازی روبسته بسازیم و قرار است در پس زمینه همه فعالیتهای تفریحی، میزانی از آموزش هم وجود داشته باشد.
وی گفت: در حال حاضر در باغ کتاب بازیهای زیادی وجود دارد اما بازی خنثایی در بین آنها نیست. به همین دلیل به شعار معروف باغ کتاب رسیدیم که میگوید «کشف کن، تجربه کن، یاد بگیر». قرار است حین همه بازیها، بچهها چیزهای تازهای یاد بگیرند.
وی افزود: بعد از چهار سال، تا حدودی به اهداف اولیه رسیدهایم و بسیاری از اشکالات را هم با بازنگری برطرف کردهایم. این اصلاحات روز به روز انجام شده است و در حال حاضر در همان مسیر حرکت میکنیم.
کمبود برق و مشکلات مالی؛ مهمترین مشکلات باغ کتاب
مدیرعامل باغ کتاب تهران درباره موانع گسترش فعالیتهای این مرکز اظهارداشت: مجموعه باغ کتاب هنوز به بهرهبرداری کامل نرسیده و بخشهایی از آن نیمهتمام است و شاید بسیاری از بازدیدکنندگان متوجه نشده باشند که بعضی بخشهای پروژه ناقص است.
وی در این باره افزود: به عنوان مثال بام باغ کتاب هنوز کامل به بهرهبرداری نرسیده، چون آب و برق و فاضلاب آن تکمیل نشده است. حدود یک دهم فضای بام را به آمفیتئاتر روباز تبدیل کردهایم که روزهای اخیر هم بازیهای یورو را برای مردم نمایش میدهیم. این موانع زیرساختی باعث شده بعضی کارها را نتوانیم در باغ کتاب محقق کنیم.
وی، کمبود برق را مشکل دیگر باغ کتاب عنوان کرد و افزود: تقریباً نیمی از میزان مورد نیازمان برق در اختیار داریم، به عنوان مثال پلهبرقیها خاموش است و شهروندان باید از آسانسور استفاده کنند یا خیالستان را در تابستان خاموش کردهایم.
جلالی فراهانی مشکلات مالی را یکی دیگر از موانع باغ کتاب دانست و گفت: باید این را در نظر داشت که در هیچ کجای دنیا از مجموعهای مانند باغ کتاب انتظار سوددهی ندارند و چنین مکانهایی فقط در حدی درآمد دارند که بتوانند خودشان را اداره کنند، هزینه نگهداری تاسیسات، انشعابات، نیروی انسانی و... باعث میشود درآمد ما فقط کفاف اداره مجموعه را بدهد و دیگر به افتتاح بخشهای جدید و... نرسد، ما در بهترین حالت توانستهایم خودمان را اداره کنیم.
افتتاح پردیس تئاتر و موسیقی، آمفیتئاتر روباز و فروشگاه اینترنتی
مدیرعامل باغ کتاب تهران با بیان اینکه در این چند سال بخشهای متعددی در باغ کتاب افتتاح شده است، افزود: این مجموعه سال ۱۳۹۶ با هفت بخش آغاز به کار کرد و امروز ۳۰ بهرهبردار مستقر داریم.
وی افزود: مجموعه «فکربازیا» به عنوان یک مرکز تفریحی با بازیهای متعدد بر اساس مبانی روانشناسی و هوشهای هشتگانه گاردنر، با سرمایهگذاری بخش خصوصی راهاندازی شد. بخش «روبوکیدز» سال گذشته افتتاح شد که در آن یک منطق رباتیک به همان بازیهای کودکانه ساده خانههای بازی افزوده شده که باعث میشود در جریان بازی یک کشف و یادگیری هم برای کودک اتفاق بیفتد.
این مسوول بیان کرد: یکی از بخشهای مهمی که با سرمایهگذاری بخش خصوصی به باغ کتاب اضافه شد، پردیس تئاتر و موسیقی باغ کتاب بود که یک استودیوی ضبط موسیقی بسیار بزرگ دارد و گروههای بزرگ تا ۷۰ نفر نوازنده میتوانند از آن استفاده کنند، این بخش شامل یک بلک باکس با ۱۸۰نفر ظرفیت برای اجرای نمایش و سالن اصلی تئاتر با یک سن به مساحت ۱۵۰ مترمربع، ۲۸۰نفر ظرفیت تماشاگر دارد. این مجموعه در اوایل شیوع ویروس کرونا آماده شد و در یک سال اخیر به عنوان سالن تمرین در اختیار گروهها قرار میگیرد.
جلالی فراهانی اظهارداشت: فروشگاه اینترنتی باغ کتاب هم راهاندازی شده و شهروندان میتوانند به صورت اینترنتی کتاب و سایر کالاهای باغ کتاب را از سایت shop.bagheketab.com خریداری کنند.
تاثیرات شیوع کرونا بر فعالیت باغ کتاب
مدیرعامل باغ کتاب تهران درباره تاثیرات شیوع ویروس کرونا بر این مجموعه گفت: بزرگترین بخشی که از کرونا آسیب دید، صنعت تفریحات بود. سفرها لغو شد، هتلها ضرر کردند، سینماها و شهربازیها تعطیل شدند و... باغ کتاب هم به دلیل اینکه اولین کارکردش تفریح و فراغت خانوادههاست، خیلی آسیب دید. در طول زمانهایی که وضعیت شهر تهران قرمز میشد، تعطیل بودیم و درآمد مجموعه به شدت کاهش یافته است.
وی افزود: در این مدت همه تلاشمان را کردیم که شیوهنامههای بهداشتی را رعایت کنیم. باغ کتاب سقف بلندی دارد و نظارت سختگیرانهای بر استفاده از ماسک توسط کارکنان و مراجعان داریم. رعایت این نکات باعث میشود شهروندان با خیال آسودهتری به باغ کتاب بیایند اما با این وجود بعضی درآمدهایمان حذف قطعی شدند، به عنوان مثال اردوهای دانشآموزی که صبحها با همکاری مدارس برگزار میشد، متاسفانه از بین رفت.
جلالی فراهانی با اشاره به دلیل تعطیلی باغ علم کودک افزود: باغ علم کودک تنها بخشی است که سقف آن مجزاست و از سقف اصلی باغ کتاب پایینتر است. اعضای ستاد مقابله با کرونا در بازدیدی که داشتند، گفتند که صلاح نیست تا زمانی که تهران از وضعیت نارنجی خارج نشده، این بخش فعالیت کند. علاوه بر این، در شرایط کنونی برای فعال کردن باغ علم کودک کمبود برق داریم و حتی اگر وضعیت کرونا سفید بود، امکان این کار را نداشتیم.
مدیرعامل باغ کتاب تهران کامل نگهداشتن منابع را یکی از سختترین کارهای مدیریت این مجموعه دانست و گفت: در یک کتابفروشی کوچک اگر فردی دنبال یک کتاب کمفروش بگردد و پیدا نکند، تعجب نمیکند اما باغ کتاب به دلیل بزرگ بودنش، اصولاً باید کارکرد کامل بودن منابع را داشته باشد.
وی افزود: منابع باغ کتاب باید به گونهای باشد که وقتی فردی کتابی میخواهد، بتواند بین ترجمههای مختلف آن کتاب انتخاب کند. تأمین کتابفروشی با این ویژگیها کار سختی است، باغ کتاب مستقیم با خود ناشران همکاری میکند، کتاب بهروز گرفتن از ناشر هم کار سادهای نیست.
جلالی فراهانی اظهارداشت: ما به طور مداوم تازههای نشر را رصد میکنیم و قبل از اینکه یک کتاب تازه را از ناشر بگیریم، به سرعت چند نسخهاش را از دفاتر پخش تأمین میکنیم که در روزهای اول در کتابفروشی باشد. بعد از چند روز کتاب را در تعداد بالا از ناشر میگیریم. این فرایند رو به بهبود است و گلایه از نبود یک کتاب در باغ کتاب کمتر از قبل شده است.