به گزارش ایرنا، روزنامه گاردین نوشت: دانشمندان در گزارش جدید و ویژه خود در مجله علوم گفته اند که راه حل جلوگیری از آلودگی ناشی از پلاستیک در اقیانوس ها و در خشکی ها توافقی جهانی است که محدودیت ها و کنترل هایی را اعمال می کند.
این گزارش خواستار دستیابی به توافق جهانی است که کل چرخه پلاستیک را از استخراج مواد اولیه تا آلودگی به جا مانده از آن را پوشش می دهد.
از دهه ۱۹۵۰ میلادی تاکنون ۸ میلیارد تن پلاستیک تولید شده است که آثار آن تقریبا در همه جا محسوس است. یکی از نویسندگان این گزارش بیان می کند پلاستیک تقریبا در همه جا از محیط زیست و تا حتی بدن انسان به شکل فزاینده ای یافت می شود.
نویسندگان این گزارش معتقدند ویژگی که پلاستیک را به یکی از مواد اساسی در زندگی امروزی تبدیل کرده است باعث شده که این ماده به یک تهدید جدی محیط زیستی تبدیل شود.
یکی از سردبیران ارشد مجله علوم می نویسد: توسعه و گسترش فناوری های نوین بدون توجه به تاثیرات آنها رخ داد اما اکنون که با رشد سریع مشکل آلودگی پلاستیکی مواجه هستیم، نمی توان ابعاد منفی این فناوری ها را نادیده گرفت.
بیشترین آلودگی پلاستیکی ناشی از بسته بندی با این مواد است (۴۷ درصد). این در حالیست که منسوجات ۱۴ درصد و حمل و نقل ۶ درصد در تولید آلودگی پلاستیکی نقش دارند.
هر ساله ۳ درصد از ضایعات پلاستیکی به اقیانوس ها می رسند. در سال ۲۰۱۰ این میزان به حدود ۸ میلیون تن پلاستیک رسید.
با این حال تولید پلاستیک همچنان روندی صعودی دارد. در سال ۲۰۱۹ میلادی ۳۶۸ میلیون تن پلاستیک جدید یا همان پلاستیک ویرجین (نو) ساخته شد. تا سال ۲۰۵۰ تولید پلاستیک جدید از سوخت های فسیلی می تواند ۱۰ تا ۱۳ درصد از بودجه کربن در جهان را مصرف کند. این در حالیست است که طبق توافق پاریس تعیین این بودجه به منظور تضمین این مساله بوده که حرارت زمین از ۱.۵ درجه بالاتر از سطح قبل از صنعتی شدن بالاتر نرود.
در این گزارش توقف تولید پلاستیک ویرجین یا نو تا سال ۲۰۴۰، پاکسازی اقتصاد از مواد پلاستیکی، نابودی حجم قابل توجهی از آلودگی پلاستیکی، آغاز پاکسازی زباله های پلاستیکی در سراسر جهان به عنوان بخشی از این توافق جهانی پیشنهاد شده است.
نویسندگان گزارش هشدار داده اند که تاثیر آلودگی پلاستیکی بر محیط زیست می تواند تاثیراتی منفی و غیرقابل بازگشت داشته باشد.
آنها هشدار می دهند که آلودگی پلاستیکی اقیانوس ها و خشکی ها تا حدی است که فقط با پاکسازی به ویژه وقتی که آلودگی در مناطق دور افتاده رخ داده است، بر طرف نخواهد شد. آنچه لازم است جلوگیری از جلوگیری از ورود پلاستیک به محیط زیست به طور جامع و سریع است.
گزارش سال گذشته یک موسسه مردم نهاد موسوم به «تیرفاند» نشن داد که چهار شرکت کوکاکولا، پپسی، نسله و شرکت محصولات غذایی یونیلور مسئول تولید بیش از نیم میلیون تن آلودگی پلاستیکی شش کشور در حال توسعه در سال است.
نویسندگان این گزارش هشدار داده اند: فناوری به تنهایی راه حلی برای بحران آلودگی پلاستیکی نیست و ونمی تواند باشد. هیچ راه حل ساده و معجزه آسایی برای مقابله با ماهیت چندد وجهی آلودگی پلاستیکی وجود ندارد. پاسخ در مقابل وجود ترکیبی از رویکردها شامل چارچوب نظارتی قوی و سرمایه گذاری در زیرساخت ها و جمع آوری و مدیریت پسماندها تا توسعه پلیمرها و طراحی چرخه تولید و مصرف و رفتار مصرف کنندگان است.