به گزارش ایرنا چند روزی است که فضای مجازی به نگرانیهای مردم و فعالان محیط زیست در خصوص وضعیت تالابهای استان اختصاص یافته و عکسهای نگران کننده ای نیز از تلفات ماهیان و ابزیان در این فضا منتشر شده است.
شبنم قنواتی زاده فعال محیط زیستی در خوزستان می گوید: به شدت نگران حیات تالابها و ابزیان آنها در استان هستیم.
وی گفت: فعالان محیط زیست معتقدند به مدیران دسازمان آب و برق و وزارت نیرو بایستی همت بیشتری در نجات این تالابها داشته باشند تا از خشک شدن این تالاب وبه خطر افتادن زندگی احشام و آبزیان و حتی مرگ آن ها جلوگیری شود.
این فعال محیط زیست افزود: هر چند مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان در مصاحبه ای اعلام کرد که فیلم منتشر شده از مرگ آبزیان در تالاب هورالعظیم مربوط به بخش این تالاب در کشور عراق است ولی اکر حق ابه این تالا کامل تخصیص یابد هیچ ابزی در این تالاب جانش به خطر نخواهد افتاد.
قنواتی زاده افزود: روز گذشته ۱۰۰ مترمکعب آب از سد کرخه برای آبرسانی به هورالعظیم رها سازی شد اما قانع کننده نیست زیرا باید وضعیت آبرسانی و زندگی این تالاب ثابت شود.
وی گفت: خشک شدن تالاب نه تنها برای احشام و آبزیان خطرناک است بلکه باعث ایجاد ریزگردهای خطرناکی می شود که عامل قطعی برق گسترده خوزستان در سال ۹۵ به دلیل ایجاد چسبندگی در سیستم برق نیز شد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان پیشتر در خصوص آخرین وضعیت تالاب هورالعظیم اعلام کرد: خشک شدن بخشی از تالابها به عنوان چرخه ای از زندگی تالابها در تمام آبهای جهان قابل قبول است و این اتفاق ، طبیعی است.
محمد جواد اشرفی در خصوص تامین حق آبه گفت: حق آبه تالاب هورالعظیم بر اساس نیاز آبی تالاب تامین نمیشود و برای حل این مشکل اداره کل حفاظت محیط زیست نشست های زیادی با مسئولان سازمان آب و برق خوزستان داشته و مقرر شده به شیوه ای برنامه ریزی و مدیریت شود که رسیدن آب به تالاب هورالعظیم تضمین گردد و در این فصل در چندین نوبت به صورت موجی آب رها سازی شود تا آب به تالاب برسد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به خشکسالی امسال بیان کرد: امسال به لحاظ آبی سال خوبی پیش رو نداریم و آب موجود و قابل برنامه ریزی در مخزن دریاچه سد کرخه که به عنوان تامین کننده آب تالاب هورالعظیم شرایط مناسبی ندارد.
کشت شلتوک باعث خشکی تالاب هورالعظیم شد
معاون مطالعات پایه و طرح های جامع منابع سازمان آب و برق خوزستان می گوید: در ۱۰ روز نخست تیرماه با وجود اعلام ممنوعیت، کشاورزان کشت شلتوک را آغاز کردند که یکی از موارد انحرافات خشکی تالاب هورالعظیم است اما به محض مشاهده رهاسازی موجی آب سد کرخه از ۶ تیر به تالاب آغاز شد.
علی شهبازی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به خشک شدن تالاب هور العظیم اظهارداشت: سهمیه و حق آبه زیست محیطی تالاب هورالعظیم که از سوی سازمان محیط زیست اعلام می شود تا به این لحظه به صورت کامل تامین شده است.
وی ادامه داد: نیاز آبی اعلام شده فصل بهار تالاب، ۳۸۵میلیون مترمکعب است که با برنامه ریزی صورت گرفته و براساس این نیاز، ۴۰۹ میلیون مترمکعب آب تامین شد که بیشتر از نیاز آبی آن بود.
وی مشکل بوجود آمده حوضه کرخه در چند روز اخیر را انحراف برداشت های آب از مقادیر مصوب استان دانست و تصریح کرد: یکی از منابع اصلی تامین کننده آب تالاب هورالعظیم، سد کرخه است که منابع آبی این سد در شریان هایی به طول بیش از ۵۶۰ کیلومتر در این حوضه توزیع می شود پس جبران کم آبی در نقاط پایین دست از طریق سد کرخه نیاز به زمانی بین پنج تا ۶ روز دارد لذا رهاسازی موجی از ۶ تیر آغاز شد.
معاون مطالعات پایه و طرح های جامع سازمان آب و برق خوزستان بیان کرد: خردادماه به علت خشکسالی شدید در حوضه کرخه، کاهش بیش از ۵۰ درصد آوردها نسبت به میانگین دراز مدت و تامین مصارف آشامیدنی از منابع آب سد کرخه، این سد از حساسیت های بالایی برخوردار بود.
وی با بیان اینکه در خرداد ماه به برنامه مدیریت خشکسالی وارد شدیم، تشریح کرد: توزیع منابع آب برای مصارف مختلف براساس برنامه مصوب استان در بازه زمانی خرداد تا شهریور، ۲۴۹ میلیون مترمکعب تخصیص آب زیست محیطی در حوضه کرخه در نظر گرفته شده بود که طبق برنامه ۲۲ درصد آن در خردادماه تامین شد.
شهبازی تاکید کرد: هر زمانی که به اجبار رهاسازی خارج از برنامه انجام بدهیم بدین معنا است که ریسکهای بیشتری را از بابت کمبود منابع آب پذیرفته ایم.
به گزارش ایرناکاهش بارندگی و در پی آن خشکسالی در تابستان سال جاری سه ضلعی مرگ ماهیها، گاومیش ها و هور را در تالاب بین المللی هورالعظیم رقم زده است؛ این تالاب که از رودخانه کرخه و شاخههای آن تامین میشد، زیستگاه اصلی ماهی های بومی، گاومیشها و محل امرار معاش روستاییان بسیاری است.
تالاب هورالعظیم، آخرین بازمانده تالاب های بین النهرین در جنوب غربی کشور در خوزستان قرار دارد. یک سوم این تالاب در ایران و دو سوم در عراق واقع است. اکنون خشکسالی و نرسیدن حقابه به این تالاب بین المللی، ناقوس مرگ تدریجی حیات وحش در هورالعظیم را به صدا دراورده است.