به گزارش ایرنا، مصر در کنار سودان هر دو در پایین دست رود نیل از مخالفان جدی آبگیری سد النهضه به شمار می روند و از چند سال گذشته تاکنون چندین بار درباره عواقب آبگیری کامل این سد به اتیوپی هشدار داده اند.
سد النهضه که در ۱۵ کیلومتری مرز اتیوپی با سودان به روی رود نیل ساخته شده در صورت آبگیری کامل و راه اندازی، بزرگترین نیروگاه برق آبی آفریقا و هفتمین سد بزرگ جهان خواهد بود و آبگیری کامل آن تهدید جدی علیه حیات مصر است.
«عبدالفتاح السیسی»، رئیس جمهوری مصر پیشتر گفته بود که آبگیری یک طرفه سد النهضه تامین آب ۱۰۰ میلیون مصری را تهدید میکند.
وزیر امور خارجه مصر نیز در تازه ترین اظهار نظر که امروز (یکشنبه) منتشر شده است، درباره بحران سد النهضه تاکید کرد که کشورش از همه ابزارها و امکانات برای محافظت از امنیت ملی خود استفاده خواهد کرد.
«سامح الشکری» بار دیگر هشدار داد که همه گزینه ها روی میز است و کشورش از هیچ کوششی برای محافظت از امنیت ملی خود دریغ نخواهد کرد و همه ابزارها برای انجام این کار در دسترس مصر است.
وی تاکید کرد که مصر عزم و توانایی دفاع از منافع آب خود را دارد.
وزیر امور خارجه مصر اعلام کرد که اتیوپی ساخت سد النهضه را طبق برنامه انجام نداده و قاهره معتقد است که آدیس آبابا نمی تواند مرحله دوم آبگیری سد را به طور کامل انجام دهد.
وی پیش از این هم در گفت وگوی تلویزیونی اعلام کرده بود که ۱۰ سال مذاکره با آدیس آبابا نتیجه ای نداشته و طرف اتیوپی همچنان «سرسخت» است.
تاکید مصر بر موضع خود از یک سو و کوتاه نیامدن مقام های اتیوپی مبنی بر آبگیری کامل سد النهضه بحران کنونی را وارد مرحله تازه ای کرده است.
در شرایطی که قاهره بر بهره گیری از همه گزینه ها در برابر اتیوپی تاکید می کند، برخی تحلیلگران هشدار می دهند که این بحران در صورت عدم حصول نتیجه و راهکار می تواند وارد فاز درگیری و رویارویی نظامی شود.
امری که رئیس جمهوری مصر نیز به طور تلویحی به آن اشاره کرده و در سخنانی با محوریت بحران سد النهضه، قدرت و توان نظامی قاهره را به رخ آدیس آبابا کشید.
السیسی روز گذشته (شنبه) در آیین بهره برداری از یک پایگاه نظامی دریایی در مدیترانه تاکید کرد که مصر از توان نظامی قوی برخوردار است که تنها بخش کوچکی از آن در رزمایش نظامی اخیر به نمایش درآمد.
چنین گفتمان بی سابقه ای درباره بحران ۱۰ ساله سد النهضه از سوی مقام های مصری نشان دهنده تشدید اوضاع و کشمکش های بیشتر است و با وجود تداوم مذاکرات طرف ها و میانجی گری ها بین المللی به نظر می رسد در این مرحله مصر بیش از هر ابزاری به «تهدید» روی آورده است.
مصر خواستار توقف مرحله دوم آبگیری سد النهضه است و در مقابل اتیوپی با وجود فشار قاهره همچنان بر این کار پافشاری می کند، اگرچه مذاکرات برای توافق و حل این بحران ادامه دارد در مقابل مصر تاکید دارد که گفت و گوها درباره سد النهضه با اتیوپی نمی تواند فرسایشی و به طور نامحدود ادامه داشته باشد.
السیسی پیشتر در اظهارتی گفته بود که رود نیل برای مصر حیاتی است و اختلافات با اتیوپی بر سر ساخت سد «رنسانس» یا النهضه بسیار طولانی شده است.
او تاکید کرده بود که لازم است تا یک راه حل عادلانه در آبگیری سد النهضه و بهره برداری از آن تعریف شود به طوری که دربرگیرنده منافع مصر و اتیوپی باشد.
رئیس جمهوری مصر، بار دیگر اتیوپی را تهدید کرد و خطاب به آدیس آبابا گفت که به سهمیه ما از آب رود نیل دست درازی نکنید، زیرا همه گزینه ها مطرح است.
وی با تاکید بر این نکته که مصر «موضعش را تغییر نخواهد داد»، اظهار داشت که اتیوپی حق رشد و توسعه دارد، اما حق ندارد حق مصر را نادیده بگیرد و قاهره می کوشد به هر قیمتی که شده از فرصت ها برای استفاده از سهمیه آب خود از رود نیل استفاده کند.
در میانه این اختلاف ها، کوشش ها برای تفاهم دو طرف ماجرا و حل بحران در جریان است و مصر برای رسیدن به خواسته خود موضوع را به شورای امنیت کشانده است.
مصر با ارسال نامه ای رسمی از اتیوپی به شورای امنیت شکایت و اعتراض خود را مبنی بر اتخاذ تصمیم یک جانبه آدیس آبابا برای مرحله دوم آبگیری سد رنسانس اعلام کرد.
از سوی دیگر، هفته گذشته اتیوپی با ارسال نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد با تلاش مصر و سودان جهت دخالت شورای امنیت بین الملل در موضوع سد النهضه اعلام مخالفت و اعلام کرد که این موضوع خارج از حوزه اختیارهای شورای امنیت است.
آدیس آبابا از شورای امنیت خواست تا مصر و سودان را به ادامه مذاکرات بر اساس حسن نیت به سرپرستی اتحادیه آفریقا تشویق کند.
در نامه اتیوپی به شورای امنیت سازمان ملل تاکید شده که دومین مرحله آبگیری سد النهضه در فصل بارش پیش رو از ماه ژوئیه آغاز خواهد شد.
به دنبال مخالفت اتیوپی با میانجی گری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حل اختلافات بر سر سد النهضه، «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر، آدیس آبابا را به نادیده گرفتن روش های دیپلماتیک متهم کرد و خواستار برخورد جامعه جهانی با این کشور شد.
شکری گفت که اگر اتیوپی به قطعنامه های شورای امنیت پایبند نباشد نشان دهنده عدم اراده سیاسی این کشور است و بنابراین جامعه جهانی باید با این سازش ناپذیری برخورد کند.
وی افزود که مصر به همراه سودان تمام ابزارهای موجود در چارچوب های سیاسی از مذاکرات سه جانبه و یا تحت نظارت ایالات متحده، اتحادیه آفریقا و یا مذاکرات در چارچوب سازمان ملل متحد را به پایان رسانده اند و اگر اتیوپی همه این موارد را رد کند، جامعه بین المللی نبود اراده سیاسی آدیس آبابا را برای حل اوضاع و در مقابل انعطاف پذیری طرف های مصر و سودان را آشکار خواهد کرد.
به دنبال این اقدامات، رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد که پس از دریافت درخواست مصر و سودان به دلیل سازش ناپذیری آدیس آبابا در دستیابی به توافق در مورد سد النهضه، پنجشنبه آینده نشستی درباره این سد بزرگ برگزار خواهد شد.
اکنون همه نگاه ها در مصر، اتیوپی و سودان به نشست روز پنجشنبه شورای امنیت و خروجی آن دوخته شده است، آبگیری کامل سد النهضه اگرچه در توسعه اقتصادی، اجتماعی و رونق کشاورزی اتیوپی مهم به شمار میرود، اما در مقابل موضوع برای مصر مساله مرگ و زندگی خواهد بود، در جایی که حیات و ممات این کشور پیوسته و از عهد فراعنه تاکنون وابسته به رود نیل بوده است.