شهرام درخشان دبیر جشن مستقل سینمای مستند در حاشیه رونمایی از پوستر این رویداد به خبرنگار سینمای ایرنا، گفت: امروز ۱۴ تیرماه به همراه اندک دوستانی (به دلیل شرایط پیش آمده به واسطه کرونا) که دعوت کرده بودیم در فضای باز حیاط دبیرخانه در مرکز مطالعات سینمایی از پوستر دوزادهمین دوره جشن مستقل سینمای مستند رونمایی کردیم.
وی در ادامه در توضیح علت اعلام خبر نیمه حضوری برگزار شدن جشن مستقل سینمای مستند، اضافه کرد: این موضوع ربطی به تعداد آثار رسیده به جشنواره ندارد و ما می دانیم که ۱۵ مرداد (زمان برگزاری جشن) همچنان در یکی از پیک های کرونا هستیم و فعلا این موضوع تمام شدنی نیست؛ از ابتدا که پس از یک سال وقفه تصمیم به برگزاری این جشن گرفتیم، مطمئن بودیم که نمی توانیم این جشن را به شکل همیشگی در تالارها و با حداکثر جمعیت ممکن برگزار کنیم.
امسال جشن مستقل سینمای مستند در فضایی باز برگزار می شود؛ به همین جهت صرفا آدم هایی که لازم است باشند حضور دارند و از پلتفرمی آنلاین این مراسم را پوشش می دهیم.
درخشان در توضیح افراد مورد نیاز در این مراسم، گفت: برندگان، جزو این دسته هستند که جایزه را میگیرند و باید در این مراسم حضور داشته باشند؛ قطعا یا تمام هیئت داوران یا نمایندگانی از هیئت داوران و شاید چند مهمان خاص که دعوت می کنیم (که نباید به تعداد دهها نفر برسد و باید بسیار محدودتر باشند) در این مراسم حضور دارند. در نتیجه به این شکل و با رعایت تمامی پروتکل ها ۱۵ مردادماه جشن را برگزار خواهیم کرد.
فیلمهای اجتماعی پیشتاز جشن مستقل سینمای مستند
دبیر جشن مستقل سینمای مستند در تشریح موضوعات فیلم هایی که در دوازدهمین دوره جشن مستقل سینمای مستند حضور دارند، اظهار داشت: جشن مستند محدودیت موضوعی ندارد و هرگز مشخص نکرده ایم که فیلمسازان با موضوعی خاص وارد این مراسم شوند؛ جشن امثال به لحاظ محتوایی هیچ تغییری نسبت به سنوات قبل نداشته است و همچنان در آن تنوع موضوعی (اجتماعی، تاریخی و..) داریم ولی آن گونه که در نگاهی کلی به نظر می رسد موضوعات اجتماعی در این دوره بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.
چند فیلم با موضوع کرونا داریم اما خیلی زیادی نیستند؛ جشنواره ما درهای بازی به روی همه فیلمسازان ندارد. در سایر جشنواره ها هر فیلمسازی می تواند فیلم خودش را ارائه کند اما در جشن مستقل سینمای مستند هرکسی نمی تواند فیلم بدهد و تنها کسانی که عضو خانه سینما باشند می توانند در این رویداد شرکت کنند؛ در حقیقت این یک جشن و جشنواره یک رویداد خانوادگی است. به همین دلیل ما تنوعی که مثلا در زمینه کرونا در جشنواره حقیقت داریم را در این جشنواره نداریم.
درخشان ادامه داد: اکثر فیلم های حاضر در این جشن دارای سرمایه گذاران شخصی و خصوصی هستند و فیلم های دولتی آمار بسیار کمی را به خود اختصاص داده اند. بیشتر فیلم هایی که در زمینه کرونا ساخته شده است عمدتا سرمایه گذارانی دولتی، سازمانی و نهادی داشته اند و مثلا صدا و سیما یا وزارت بهداشت و درمان متولی ساخت آن بوده اند و لزوما این سازندگان عضو خانه سینما نبوده اند که فیلم هایشان را به این جشن بفرستند با این حال برخی از مستندسازان حاضر در این رویداد به این موضوع پرداخته اند.
وی در ادامه و در پاسخ به این پرسش که ماهیت این جشن چیست و اساسا به دلیل ایجاد یک دورهمی برای مستندسازان برگزار می شود یا خروجی مشخصی را می توان بری آن متصور بود، توضیح داد: به جرئت می گویم که این جشن معتبرترین جشن سینمای مستند در ایران است؛ یعنی یک دورهمی نیست.
می شود آن را جشنواره ای نخبه گرا نامید چون صرفا کسانی که عضو خانه سینما هستند می توانند در آن حضور یابند و این افراد حتما حرفه ای هستند و دلایلی داشته اند و توانسته اند ثابت کنند که آدم های حرفه ای هستند و این عضویت به آنان اعطا شده است؛ بنابراین آنانی که در این جشن شرکت می کنند، نخبگان سینمای مستند هستند.
درخشان تصریح کرد: جایزه این جشن بسیار ارزشمند است و هرساله ما متقاضیان زیادی داریم که خواهان ورود به این جشن هستند (چون اساسانامه ما را نمی دانند ک صرفا اعضای خانه سینما حق ورود به این مراسم را دارند).
این جشن، جشنی است که دریافت جایزه آن برای ایجاد رزومه برای فیلمسازان بسیار با ارزش است که هم یک ارزش و اعتبار حرفه ای به آنان می دهد و هم ارزشی معنوی دارد و شاید ما تنها جشنواره ای هستیم که جایزه نقدی نداریم و صرفا به برندگان تندیس اهدا می کنیم اما به رغم این شرایط و این که جایزه نقدی نداریم حضور در این جشن مشتاقان بسیاری دارد.
وی یادآور شد: تندیس ما در موزه سینما ثبت و به یادگار گذاشته شده است؛ و جشنواره ای هستیم که بیش از دوازده دوره است که برگزار می شود (و این دوازده دوره به موازات جشن بزرگ خانه سینما برگزار شده است و همچنان که در آن جشن بزرگ حضور داریم از دوازه سال پیش به صورت مستقل برای سینمای مستند این مراسم را برگزار می کنیم) و در دورانی که با جشنواره های یک دوره ای و دو دوره ای مواجه هستید، دوازده سال حضور استخوان دار بودن یک رویداد را نشان می دهد.
جشنی که ۱۲ ساله میشود
مراسم رونمایی از پوستر دوازدهمین دوره جشن مستقل سینمای مستند امروز با حضور تعدادی محدود از مستندسازان و اعضای هیئت داوران این رویداد در مرکز مطالعت سینما برگزار شد.
منوچهر شاهسواری، محمد حمیدی مقدم، مرتضی رزاق کریمی، سعید رشتیان، مریم حق پناه، آزاده موسوی، حامد شکیبانیا، پژمان مظاهری پور، بابک بهداد، علیرضا حسینی، نوا رضوانی، حسین ریگی، هادی آفریده، شهرام درخشان دبیر جشن و بهزاد درخشان طراح پوستر از جمله شرکت کنندگان در این مراسم بودند.
۲۶ خردادماه سال جاری فرصت برای تحویل آثار به دبیرخانه این جشن به پایان رسید و اکنون نزدیک به ۱۰۵ فیلم به دبیرخانه ارسال شده است و به زودی هیات انتخاب کار خود را برای تماشای فیلمها آغاز خواهند کرد.
جشن مستقل سینمای مستند ۱۵ مردادماه در تهران برگزار می شود.