تهران- ایرنا- داده کاوی ایرنا نشان داد: تولید محتوا در خصوص کرونای دلتا در هفته های اخیر افزایش یافته و شمار زیادی از کانال های مجازی به مواردی چون علائم، راه های پیشگیری و همچنین اطلاع رسانی در خصوص شیوع تدریجی کرونا در کل کشور پرداختند.

به گزارش گروه داده کاوی ایرنا، با شیوع ویروس کرونای هندی موسوم به کرونای دلتا که در هفته های اخیر شیوع زیادی در کشور پیدا کرده، در فضای مجازی نیز رسانه ها و کاربران زیادی به تولید محتوا و ابراز نظر در خصوص تجربه های شخصی مبتلا به این ویروس و لزوم تصمیمات جدی دولت برای مقابله با این ویروس تاکید داشتند. لازم به توضیح است سازمان جهانی صحت انواع جهش یافته کرونا را براساس الفبای یونانی نام‌گذاری کرده است. هدف این اقدام جلوگیری از برچسب زدن منفی به کشورهایی است که انواع جهش یافته کرونا در آن‌ها کشف شده و به نام آن کشورها مسمی گردیده است.

در این گزارش که با تکیه بر سایت پایشگر شبکه های اجتماعی و هوش مصنوعی در بازه زمانی ۷ تا ۱۴ تیر ماه تنظیم شده، پربازدیدترین محورهای مرتبط با کرونای دلتا و کرونای هندی و آفریقایی در فضای مجازی رصد و محور بندی شده است.

همه چیز درباره گونه جدید کرونای دلتا

یک کانال تلگرامی در پستی با عنوان «جزییاتی که باید درباره کرونای دلتا بدانیم» درباره مهمترین علائم کرونای دلتا نوشت: آبریزش بینی، گلو درد و تب را جدی بگیرید. رئیس‌ بخش عفونی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد می‌گوید سرایت جهش کرونا دلتا نسبت به کرونای انگلیسی ۴۰ درصد بیشتر و فاصله زمانی آن بسیار کم‌تر است.  علامت‌های کرونای دلتا با کرونای قبلی فرق می‌کند. علائم کرونای دلتا با آبریزش بینی، تب و گلو درد آغاز می‌شود و شبیه سرماخوردگی است که در کمتر از ۴۸ ساعت علائم آن بروز می‌کند. سه تا چهار روز این علائم وجود دارد و سپس به درگیری ریه می‌انجامد. درگیری ریه این نوع جهش یافته از ویروس تاکنون مانند ویروس انگلیسی بوده است.

به نوشته یک کانال تلگرامی، حال بیماران مبتلا به کرونای هندی زودتر وخیم می‌شود. این کانال پربازدید همچنین به نقل از رئیس کمیته اپیدمیولوژی کرونا نوشت: گونه جهش یافته ویروس کرونا در هند (واریانت دلتا) باعث افزایش قدرت بیماری‌زایی و سرعت انتشار ویروس کرونا شده است. مدت زمانی که بیماری وخامت پیدا می‌کند در این سوش ویروس، کوتاه‌تر است و نکته طلایی در درمان بیماران این است که بیماران برای درمان بیماری دیر به پزشک مراجعه نکنند. تعداد موارد بستری شده به دلیل کرونا به ازای جمعیت، معیار تغییر رنگ بندی شهرهاست که طبیعتاً ملاک کامل و دقیقی نیست زیرا نشان دهنده حجم کامل خطر در جامعه و بار اپیدمی نیست.

این کانال تلگرامی در پست دیگری با عنوان «همه چیز درباره پیک پنجم کرونا» به نقل از رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: علت اینکه در کنترل کرونا موفق نیستیم این است که قوانین محدودیت را اعمال نمی‌کنیم. قدرت سرایت واریانت دلتا ۶۰ درصد از آلفا بیشتر است. همچنین میزان بستری آن نسبت به واریانت آلفا دو برابر بیشتر است. در حال حاضر ایمن‌گریزترین واریانتی که در دنیا می‌چرخد و می‌تواند غالب شود، واریانت دلتا است. می‌بینیم که این پیک در کودکان هم موثر بوده و موارد ابتلای کودکان هم افزایش یافته است. واکسن‌ها در برابر واریانت‌های جدید بی تاثیر نیستند،  بلکه درصد تاثیرشان پایین آمده و این واریانت‌ها از واکسن، گریز می‌کنند و گریز از واکسن را ایجاد می‌کنند. نباید اجازه دهیم که ویروس پخش شود و بعد بخواهیم اقدامی کنیم. باید توجه کرد که ما هنوز در موج اول و پیک پنجم هستیم. ما هنوز نتوانستیم موج اول‌مان را کنترل کنیم.

کانال تلگرامی ایرنا در پستی در گفت و گوی اختصاصی با سید محمد جمالیان رییس دانشگاه علوم پزشکی اراک در ارتباط با مقایسه کرونای دلتا و کرونای انگلیسی اعلام کرد:ویروس کرونا که به تازگی جهش یافته و با عنوان دلتا مشهور شده، ۴۰ درصد مسری‌تر از نوع انگلیسی است. افرادی که واکسینه نشده‌اند یا واکسیناسیون آن‌ها کامل نشده در معرض خطر قرار دارند. در نوع ووهان ویروس کرونا، آبریزش بینی از علایم ابتلا محسوب نمی‌شد و اغلب با گلودرد و درگیری دستگاه تنفسی فوقانی مواجه بودیم، اما در گونه دلتا، آبریزش بینی شیوع دارد.

یک کانال تلگرامی نیز در مطلبی با عنوان «از شیوع سویه دلتا و دلتاپلاس ویروس کرونا تا افزایش دامنه سرایت از فرد بیمار تا ۵۰ نفر؛ و افزایش شهرهای قرمز کرونایی» در گفت و گو با  دکتر محمدرضا صالحی عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد: درباره سویه‌های جدید دلتا و دلتاپلاس ویروس کرونا چند نکته حائز اهمیت است. نکته اول قدرت بالای انتقال و سرایت است؛ تا جایی که هر فرد بیمار می‌تواند تا ۵۰ نفر را آلوده کند. دوم این که در این سویه‌ها درگیری ریوی با شدت بیشتری ظاهر می‌شود. سوم این که واکسن‌ها در برابر این سویه جدید دست‌کم ۱۰ تا ۲۰ درصد کم‌اثر تر هستند. افزایش گسترده شهرهای آلوده در ایران و دیگر کشورها ناشی از شیوع این سویه جدید ویروس کروناست. هم‌چنان مهم‌ترین روش مقابله با ویروس کرونا رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی است.

یک کانال تلگرامی پربازدید در بازنشر سخنان رئیس سازمان جهانی بهداشت در خصوص پراکندگی کرونای دلتا در جهان و راهکارهای پیشنهادی برای مهار این ویروس نوشت:کرونای دلتا به دستکم ۹۸ کشور راه یافته است .«تدروس آدهانوم» از رهبران کشورها خواست مانع موج‌های جدید نگران‌کننده «کووید-۱۹» با افزایش واکسیناسیون و اقدامات بهداشتی شوند. او با بیان اینکه گونه جهش‌یافته کرونا با نام «دلتا» که ابتدا در هند شناسایی شد به ۹۸ کشور راه یافته، گفت: در دوره بسیار خطرناکی از همه‌گیری قرار داریم.  

این کانال تلگرامی در پست دیگری در خصوص تصمیمات جدید سازمان بهداشت جهانی اضافه کرد: گسترش نوع جهش‌یافته ویروس کرونا موسوم به دلتا باعث از سرگیری مجدد قرنطینه‌های سراسری و اعلام وضعیت هشدار از طرف مقامات سازمان جهانی بهداشت شده است. حالا سازمان جهانی بهداشت به دلیل قدرت سرایت این گونه جهش‌یافته جدید ویروس کرونا و کمبود واکسن در بسیاری از نقاط جهان، حتی افراد کاملا واکسینه شده را نیز به ادامه استفاده از ماسک دعوت کرده است.

پراکندگی کرونای دلتا در کشور

یک کانال تلگرامی به نقل از ایرنا در مطلبی با عنوان «ورود مازندران به موج پنجم کرونا با ویروس هندی و آفریقایی»از قول دکتر بابایی سرپرست روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نوشت : در عرض سه روز تعداد بیماران بستری کرونایی در مراکز درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران از ۲۱۴ نفر به ۲۷۶ نفر رسید و حدود ۲۹ درصد افزایش داشت. افراد در صورت مشاهده هرگونه علائم سرماخوردگی حتی خفیف به پزشک یا درمانگاه کرونا مراجعه و از حضور در جمع خودداری کنند. در حال حاضر طبق آخرین ارزیابی سامانه ماسک شهرستان آمل در وضعیت قرمز، و پنج شهرستان قائم شهر، محمودآباد، نور، نکا و چالوس در وضعیت نارنجی و ۱۶ شهرستان دیگر در وضعیت زرد کرونایی قرا دارند.

 یک کانال تلگرامی به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان در پستی با عنوان «دلتای هندی وارد مشهد شد؟ /شناسایی چند مبتلا به دلتای هندی در مشهد» از قول  معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نوشت: تاکنون چند مبتلا به گونه جهش یافته ویروس کرونا موسوم به "دلتا" در مشهد شناسایی شده اند که آزمایش ها برای تایید نهایی به تهران ارسال شده است. نوع هندی ویروس کرونا موسوم به "کرونای دلتا" در کشور در حال چرخش است که سرایت‌پذیری شدید و شیوع آن در برخی استان‌ها به ویژه جنوب کشور نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است.

روزگذشته نیز یک کانال تلگرامی با انتقاد از باز بودن بازار تهران به رغم هشدارهای ستاد ملی کرونا در تهران نوشت:با وجود هشدار مسئولان نسبت به شروع پیک پنجم کرونا و شیوع گونه جدید دلتا و همچنین اعلام ستاد کرونا نسبت به تعطیلی تمام مشاغل به جز گروه یک متاسفانه همچنان شاهد رعایت نکردن پروتکل‌ها و باز بودن مغازه‌ها در تهران هستیم.

به نوشته یک کانال تلگرامی به نقل از ایرنا،١٤ مورد کرونا هندی در کاشان شناسایی و تایید شد. با توجه به قدرت بالای سرایت سویه هندی، موارد کووید ناشی از آن به سرعت افزایش خواهد یافت.

کانال تلگرامی ایسنا در خصوص تمهیدات ویژه دولت برای رسیدگی به وضعیت سیستان و بلوچستان به نقل از رییسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا نوشت: تصمیم ویژه‌ای برای سیستان و بلوچستان و سایر استان‌های درگیر گرفته شد که از سنین پایین‌تر را واکسینه کنیم. در سیستان و بلوچستان از هفته آینده سنین ۵۰ سال به بالا را واکسینه کنیم.  البته برای استان‌های هرمزگان، کرمان، بوشهر و فارس هم این برنامه را داریم.  در ۶۸ کشور رد پای ویروس هندی وجود دارد.  اینکه اعلام کنند سیستان و بلوچستان سیاه شد درست نیست و به مردم اطمینان می‌دهم مشکل تجهیزات پزشکی نخواهیم داشت. سیستان وبلوچستان طی پیک‌های قبلی خیز جدی نداشته است و شرایط فعلی اولین خیز جدی در این استان است.

ریسی همچنین در خصوص پراکندگی ویروس کرونای دلتا در سراسر کشور افزود: ویروس دلتا در اکثر نقاط کشور مشاهده شده است و با توجه به قدرت بالای سرایت، این ویروس می‌تواند میزان درگیری ابتلا و بستری را افزایش دهد. قرار شد در سیستان و بلوچستان بسیاری اماکن تعطیل شوند. مردم به هیچ وجه نگران دوز دوم واکسن نباشند؛ طی هفته آینده به احتمال زیاد گروه سنی بعدی واکسیناسیون اعلام می‌شود. ٣٠٠ هزار دوز واکسن برکت به دستمان رسیده است و بیش از ۲ میلیون نفر دوز اول و ۴/۵ میلیون نفر هر دو دوز واکسن را دریافت کرده‌اند. تاکید زیادی بر کنترل مرزها صورت گرفت و نیروی انتظامی و سپاه اقدامات خوبی انجام داده‌اند و امروز تاکید شد به ویژه در مرزهای شرقی کنترل تشدید شود.