اسلام‌آباد-ایرنا-دولت پاکستان با گسترش طرح‌های توسعه در«گوادر»به عنوان بندر راهبردی این کشور در ایالت بلوچستان بدنبال تعیین مسیر جدید برای تجارت با جمهوری‌اسلامی ایران وهمزمان تضمین صلح وامنیت پایدار دراین استان مرزی می‌باشد، موضوعی که عمران‌خان نخست وزیرپاکستان نیز آن را در دستور کار قرار داده‌است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا، فاز اول منطقه آزاد در بندر گوادر توسط دولت پاکستان به پایان رسید و عملیات اجرایی فاز دوم در سواحل این شهر نیز روز گذشته با حضور عمران‌خان کلید خورد.

گوادر که در فاصله ۷۰ کیلومتری از گذرگاه ریمدان-گبد به عنوان دومین مرز رسمی ایران و پاکستان قرار دارد، اکنون قرار است به مسیر مهمی برای توسعه تجارت پاکستان با کشور همسایه خود ایران و ارتباطات منطقه‌ای تبدیل شود.

رئیس اداره مدیریت طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین (CPEC) همزمان با افتتاح چندین طرح عُمرانی در بندر گوادر، اعلام کرد: تجارت با ایران از طریق مسیر بندر گوادر به زودی آغاز می‌شود.

«عاصم سلیم باجوا» افزود: تجارت ایران و پاکستان از طریق بندر گوادر در دستور کار قرار دارد و در کنار گذرگاه مرزی ریمدان-گبد درحال حاضر به طور کامل فعال شده است.

باجوا که شهریور ۱۳۹۸ با درجه سپهبدی ارتش از مقام فرماندهی نیروهای ارتش در ایالت بلوچستان به عنوان استان همجوار مرزی با ایران بازنشسته و سپس به عنوان رییس اداره راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین منصوب شد، گفت: عملیات حصارکشی مرزهای پاکستان با ایران نیز به سرعت در حال انجام است و بازارچه‌های مرزی جدید نیز در امتداد نوار مرزی دو کشور احداث می‌شود.

وی تاکید کرد که افزایش تجارت قانونی میان دو کشور همسایه منجر به کاهش پدیده قاچاق نیز می‌شود.

گوادر با داشتن خط ساحلی ۶۰۰ کیلومتری خود، یک بندر عمیق مهم برای پاکستان محسوب می‌شود که در حال حاضر توسط چین اداره می‌شود. این کشور در صدد است تا بر اساس پروژه ۶۴ میلیارد دلاری کریدور اقتصادی پاکستان-چین به اقیانوس هند دسترسی مستقیمی داشته باشد.

همزمان با امضای سند همکاری راهبردی ایران و چین، موضوع اهمیت بندر چابهار و همزمان تقویت مشارکت چینی‌ها با ایران از نظر پاکستانی‌ها بسیار حائز اهمیت برشمرده شده و سیاسیون این کشور بر بهره برداری از فرصت طلایی همکاری‌های بلندمدت ایران و چین تاکید کرده و خواستار پیشبرد همکاری‌ها میان بنادر چابهار و گوادر هستند.

رسانه‌های چاپی و الکترونیکی در پاکستان بحث برنامه همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین را به عنوان یک سوژه داغ دنبال کرده و جویای منافع منطقه در این مشارکت کلان اقتصادی و تبعات مثبت آن بر پاکستان می‌شوند که اغلب با واکنش مثبت سیاستمداران و کارشناسان این کشور همراه است.

فرصت همکاری میان بنادر ایران و پاکستان

توسعه زیر ساختها همچون جاده‌ها، خطوط ریلی، فرودگاه‌ها و بنادر مهمترین اولویت‌های زیر بنایی اقتصادی هر کشوری محسوب شده و نقش مهمی در تحقق اهداف اقتصادی مد نظر و همچنین تکمیل همکاریهای اقتصادی کشورهای منطقه ایفا می‌نمایند، بنابراین اقدامات سالهای اخیر دو کشور همسایه ایران و پاکستان در ساخت و توسعه بنادر چابهار و گوادر را می‌توان در همین راستا ارزیابی کرد.

هر کدام از این بنادر نقش مهمی در توسعه تجارت و تامین نیازهای لجستکی و ارتباطی کشور خود ایفا می‌کنند و در عین حال می‌توانند کارکردی مکمل برای یکدیگر داشته باشند و در راستای تحقق همین هدف در آذر ماه ۱۳۹۳ یادداشت تفاهم خواهرخواندگی میان این بنادر امضا شد.

از سوی دیگر از آنجا که بنادر چابهار و گوادر دارای خواهر خواندگی می‌باشند؛ در این راستا ایران برای کمک به شکوفایی بندر گوادر و تحقق نقش مکمل این دو بندر؛ در جریان سفر وزیر وقت راه و شهرسازی ایران به پاکستان در فروردین سال ۱۳۹۷ پیشنهاد احداث خط ریلی میان گوادر و چابهار به طول ۱۷۰ کیلومتر را مطرح کرد که هدف آن کمک به توسعه طرح راهروی مشترک اقتصادی پاکستان و چین (موسوم به طرح سی پک) و همچنین مسیرهای ارتباطی ریلی پاکستان به سمت آسیای میانه و اروپا توسعه یابد.

علاوه بر آن ایران با ایجاد تاسیسات زیربنایی برای پذیرش مسافر در بندر چابهار، آمادگی خود را برای عملیاتی کردن خط کشتیرانی مسافری توسط شرکتهای کشتیرانی میان بنادر دو کشور اعلام نمود.

علاوه بر این، در صورت توسعه همکاری‌ها میان بنادر ایران و پاکستان، طرح سی پک فراتر از مرزهای پاکستان خواهد رفت. در حقیقت چابهار ادامه مسیر سی پک و پاکستان به آسیای میانه و از طریق راه آهن گوادر- چابهار به سمت روسیه و اروپا خواهد شد.

ایده عمران‌خان برای تضمین امنیت ایالت بلوچستان

نخست وزیر پاکستان روز گذشته فاز یک منطقه آزاد گوادر را افتتاح کرد و همزمان عملیات ساخت فاز ۲ و چند کارخانه در سواحل گوادر کلید خورد. در عین حال وی امنیت پایدار در بلوچستان را عنصری مهم برای کارآمدی طرح‌های توسعه و استفاده مردم این کشور از ثمرات معیشتی دانست.

عمران‌خان از تصمیم خود برای مذاکرات با گروه‌های مخالف و شورشیان در ایالت بلوچستان خبر داد و گفت: تلاش‌های دولت اسلام‌آباد بر توسعه و رفاه ایالت بلوچستان متمرکز است اما بدون امنیت و صلح دستیابی به این اهداف بسیار دشوار خواهد بود.

وی چالش فعلی در افغانستان را نیز دارای پیامدهای خطرناک برای تجارت پاکستان با همسایگان، ارتباطات منطقه‌ای و دسترسی به آسیای میانه دانست و ضمن اشاره به تماس تلفنی اخیر خود با رئیس جمهوری منتخب ایران، افزود: ما همسایگان نقش اصلی برای کمک به برقراری صلح در افغانستان داریم و نباید اجازه بدهیم خلاء امنیتی بر منافع مشترک ملت‌های منطقه تاثیر بگذارد.

نخست وزیر پاکستان یکشنبه شب گذشته طی تماس تلفنی با حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری منتخب کشورمان نسبت به سیر صعودی روابط دوجانبه ابراز اطمینان کرد و خواستار تقویت بیشتر همکاری‌های فعلی به ویژه در بُعد اقتصادی شد.

آنان تاسیس بازارچه‌های مشترک در مرزهای ایران و پاکستان را گامی مهم دانسته که منجر به تامین منافع اقتصادی و اجتماعی برای مردم هر دو کشور خواهد شد.

به گزارش ایرنا، دومین و سومین گذرگاه رسمی ایران و پاکستان، در ریمدان (گبد) و پیشین (مند) با حضور «محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی کشورمان و خانم «زبیده جلال» وزیر تولیدات دفاعی پاکستان به ترتیب در ۲۹ آذرماه ۹۹ و اول اردیبهشت امسال به صورت رسمی افتتاح شد.

در جریان سفر وزیر امور خارجه پاکستان به تهران در اول اردیبهشت امسال، وزیران امور خارجه ایران و پاکستان تفاهم‌نامه ایجاد بازارچه‌های مرزی مشترک را با هدف تقویت مبادلات اقتصادی مرزی امضاء کردند.