اسلام‌آباد - ایرنا - با وجود اظهارات اخیر نخست وزیر پاکستان مبنی بر کاهش نفوذ این کشور بر طالبان به دلیل خروج نظامی آمریکا از افغانستان، اسلام‌آباد بر فشارهایش بر گروه طالبان و تلاش برای حل و فصل سیاسی بحران افغانستان ادامه می‌دهد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از منابع پاکستانی، «عمران خان» هفته‌های اخیر طی سخنرانی در صحن علنی مجلس ملی پاکستان با انتقاد شدید از رویکرد دوگانه واشنگتن در قبال اسلام‌آباد گفت که اعلام برنامه نهایی خروج آمریکایی‌ها از افغانستان باعث شد تا طالبان این خروج را پیروزی خود قلمداد کند و درپی آن نفوذ اسلام‌آباد بر این گروه نیز کاهش یافت.

وی تاکید کرد که آمریکایی‌ها نه تنها پاکستان را مسوول شکست خود در افغانستان می‌دانند بلکه همزمان با خروج نیروهای خارجی، واشنگتن انتظار دارد تا ما طالبان را به میز مذاکره بیاوریم اما چگونه؟ زمانی که اسلام‌آباد دیگر نفوذی میان طالبان ندارد، چطور می‌تواند این گروه را متقاعد کند.

روزنامه انگلیسی زبان «اکسپرس تریبیون» در اسلام‌آباد امروز (چهارشنبه) به نقل از یک مقام ارشد پاکستانی حاضر در تلاش‌های صلح افغانستان نوشت: به دلیل اهرم فشار و تلاش‌های اسلام‌آباد بود که طالبان آماده ارائه پیشنهاد کتبی صلح شده و قرار است این طرح ماه آینده با دولت کابل مطرح شود.

این منبع آگاه افزود: طالبان ماه گذشته تعهد خود برای ارائه طرح صلح را در جلسه خصوصی اعلام کرده بودند اما اکنون آن را علنی گفته‌اند.

مقامات پاکستانی گفتند: این کشور علاوه بر طالبان با دیگر بازیگران مهم افغانستان در تماس است. سفیر پاکستان در کابل با رهبران احزاب مختلف هم در دولت و هم جناح مخالف جلسات مهمی برگزار کرده و هدف از این ابتکار تلاش برای رسیدن به یک توافق سیاسی است.

آنان در عین حال وضعیت بی‌ثبات و غیرقابل پیش بینی در افغانستان را باعث تردید در تلاش‌ها برای موفقیت روند صلح دانسته و تاکید کردند: ما به طالبان گفته‌ایم که آنان ممکن است کابل را به زور تصرف کنند اما اگر آنان به دنبال مشروعیت و به رسمیت شناخته شدن در سطح بین المللی هستند باید از طریق توافق صلح و گفت وگو وارد شوند.

رهبران نظامی در پاکستان هفته گذشته طی جلسه توجیهی با حضور رهبران سیاسی و نمایندگان جناح مخالف در پارلمان، مواضع اسلام‌آباد درخصوص تحولات جاری در افغانستان را تشریح کردند. در این نشست به اعضای پارلمان گفته شد که افغانستان به سرعت در حال فرو رفتن به جنگ داخلی است، چیزی که هرگز برای پاکستان خوشایند نیست.

مقامات پاکستانی تاکید کردند که عواقب منفی ناآرامی‌ها در افغانستان، شامل تروریسم و هجوم تازه مهاجران افغان است و بیم آن می‌رود که در صورت تشدید جنگ داخلی در افغانستان، نیم میلیون پناهجوی افغان به سمت مرزهای پاکستان حرکت کنند.

اکسپرس تریبیون نوشت: مقامات پاکستانی درصدد هستند که این بار به جای استقرار پناهجویان جدید افغانستانی در داخل پاکستان، آنان را در اردوگاه‌های ویژه در نزدیک مناطق مرزی اسکان دهند.

براساس آمار آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در پاکستان، حدود سه میلیون پناهجوی افغانستانی در پاکستان زندگی می‌کنند که از این تعداد ۱.۴ میلیون نفر کارت ثبت نام دارند. حدود ۸۵۰ هزار نفر نیز دارای کارت شهروندی افغانستان هستند. این در حالی است که نیم میلیون پناهنده ثبت نشده در مناطق عمدتا دور افتاده زندگی می‌کنند.

روزنامه اردو زبان «جنگ» چاپ شهر راولپندی امروز در سرمقاله خود با عنوان «پناهجویان افغان» نوشت: ناآرامی‌ها در افغانستان باعث سرازیر شدن صدها هزار پناهجوی افغان به پاکستان خواهد شد و دولت اسلام‌آباد باید برای کنترل این وضعیت با ایران رایزنی کند.

در این گزارش آمده است: جمهوری اسلامی ایران نیز چهار دهه میزبان صدها هزار پناهجوی افغان است و توانسته با موفقیت آن را مدیریت کند لذا پاکستان نیز باید از تجربیات طرف ایرانی برای غلبه بر بحران پناهجویان استفاده کند.