به گزارش ایرنا، در این راستا نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی از یک سو افزایش تعداد تختهای بیمارستان ۳۵۰ تختخوابی جدید مراغه را پیگیری میکند و از سوی دیگر از سرگیری عملیات اجرایی در بیمارستان نیمهتمام ارتش خیز برداشته است.
نماینده عالی دولت و مسوولان دانشکده علوم پزشکی مراغه نیز به نوبه خود توسعه روزافزون زیرساختها را دنبال میکنند تا بیماران منطقه به جای طی کردن فاصله زیاد تا تبریز و سرازیر شدن بسیاری از مسایل از جمله ترافیک و شلوغی به مرکز استان، در مدت زمان اندک و فاصلهای کوتاه از خدمات درمانی مطلوب بهرهمند شوند.
این شهرستان ۲۶۰ هزار نفری هماکنون نیز با سه بیمارستان سینا، شهید بهشتی و امیرالمومنین (ع) و بیش از ۴۵۰ تخت بیمارستانی پذیرای بخشی از بیماران منطقه است و به همین دلیل همچنان کمبود تخت بیمارستانی در آن احساس میشود اما به نظر میرسد تبدیل شدن آن به قطب درمانی منطقه علاوه بر افزایش تعداد تختهای بیمارستانی به الزامات دیگری نیز نیاز دارد.
متخصص مدیریت نظام سلامت و فلوشیپ پزشکی مبتنی بر شواهد در این باره اظهار کرد: از زمان تاسیس دانشکده علوم پزشکی مراغه در سال ۱۳۹۱ و به خصوص در دوره تحول نظام سلامت زیرساختهای فیزیکی توسعه پیدا کرد اما این روند همچنان باید با جدیت دنبال شده و الزامات دیگر مورد نیاز برای آن تامین شود.
به گفته دکتر «الهه حقگشایی» مراغه برای تبدیل شدن به قطب بالفعل درمان منطقه باید کمبود زیرساختهای فیزیکی و فضاهای درمانی خود را جبران کند زیرا در پی مراجعه جمعیت زیاد بیماران از جنوب استانهای آذربایجانشرقی و آذربایجانغربی به مراکز درمانی این شهرستان، کمبود تخت بیمارستانی احساس میشود.
به گفته وی با راهاندازی بیمارستان جدید ۳۵۰ تختخوابی مراغه که مجوز ساخت آن اخذ شده و نماینده مراغه نیز به دنبال افزایش تعداد ظرفیت آن به ۵۰۰ تخت است، میانگین تعداد تختها به ازای هر هزار نفر، تا حدودی به میانگین کشوری یعنی ۱.۶ نزدیک میشود و به همین منظور دانشکده علوم پزشکی مراغه باید همچنان زیرساختهای فیزیکی و فضاهای آموزشی بالینی خود را توسعه دهد.
ضرورت تجهیز مراکز درمانی
حق گشایی اضافه کرد: یکی دیگر از مهمترین الزامات برای تبدیل شدن مراغه به قطب بالفعل درمانی منطقه، توسعه زیرساختهای تسهیلاتی و تجهیزات پزشکی است و مجهز شدن مراکز آموزشی درمانی به دستگاههای تشخیصی دقیق از قبیل «MRI» میتواند زمینه را برای تشخیص به موقع بیماری و درمان آن فراهم کند.
به گفته دکتر وی مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی راهی است که بتوان از مراجعه بیماران به مراکز تصویربرداری مرکز استان جلوگیری کرد زیرا برخی از متخصصان ما خروجی مراکز تصویربرداری مراغه را قبول ندارند و بیماران مجبور به مراجعه به مرکز استان میشوند که این مسئله ریشه مدیریتی و سازمانی نیز میتواند داشته باشد.
بازنگری سامانه مدیریت اطلاعات سلامت
عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه بیان کرد: یکی دیگر از مهمترین الزامات، توسعه سیستمهای اطلاعاتی در حوزه بهداشت و درمان منطقه بوده و لازم است که تکنولوژی سیستمهای اطلاعاتی و مدیریت اطلاعات سلامت مورد بازنگری قرار گیرد و برای توسعه آن از متخصصان حوزه IT سلامت استفاده شود.
حق گشایی ادامه داد: گاهی اوقات اطلاعات میتواند منجر به تصمیمگیری غلط در سیستم شود و تجهیز مراکز آموزشی درمانی دانشکده به سامانههای فعال اطلاعاتی میتواند زمینهساز ارتقای کیفیت در ارایه خدمات و کاهش هزینههای درمان باشد.
ضرورت برنامهمحوری در روند توسعه
دکتر «حقگشایی» با تاکید بر اینکه دغدغههای مالی همواره وجود داشته و برای جذب منابع مالی راهی جز داشتن برنامه توسعه و روحیه جهادی نمیتواند وجود داشته باشد، اظهار کرد: یکی از مهمترین استراتژیهای جذب منابع مالی، داشتن برنامه در راستای توسعه دانشکده به قطب درمان منطقه است و در این زمینه میتوان گردشگری پزشکی و آموزش پزشکی را نیز محور برنامه توسعه مراغه به عنوان قطب درمان قرار داد.
مدیریت منابع انسانی و جذب نیروی متخصص
متخصص مدیریت نظام سلامت و فلوشیپ پزشکی مبتنی بر شواهد به یکی دیگر از الزامات و زیرساختهای لازم جهت تبدیل شدن مراغه به قطب درمان منطقه اشاره کرد و افزود: مدیریت منابع انسانی از دیگر الزامات به شمار میرود؛ متاسفانه توزیع نیروی انسانی متخصص به خصوص در حوزه پزشکی متعادل نیست و ما باید برای جذب نیروی انسانی متخصص پزشکی دنبال چاره باشیم.
وی تشریح کرد: ماندگار نشدن پزشکان متخصص، ما را از رسالت خود برای دستیابی به قطب درمان منطقه دور نگاه میدارد و تخت بیمارستانی بدون پزشک متخصص نمیتواند کاربردی داشته باشد زیرا این دانش تخصصی پزشک است که بازار ارایه مراقبتهای پزشکی را در سطح منطقه تعیین میکند.
وی ادامه داد: در کشور ما شاخص نیروی پزشکی تخصصی به طور متوسط ۰.۵ به ازای هر هزار نفر جمعیت است که باید به حدقل یک به ازای هر هزار نفر جمعیت برسد؛ ایندر حالی است که در کشورهای اروپایی این مقدار به ۲.۵ تا سه به ازای هر هزار نفر هم میرسد.
دکتر «حقگشایی» تاکید کرد: وقت آن رسیده که زیرساختهای خود را برای تربیت نیروی انسانی متخصص گسترش دهیم و به نظر میرسد که اولین قدم توسعه رشته پزشکی در سطح دانشکده باشد و برای این کار باید اعتبار خود را برای تربیت نیروی پزشکی بالا ببریم.
وی همچنین بهرهگیری از ظرفیتهای بالقوه مدیریتی در سطوح دانشکده را نیز مورد یادآوری قرار داد و اظهار داشت: وجود توان علمی اعضای هیات علمی و نیروی جوان نخبه، ظرفیتی است که میتواند مسیر را برای توسعه دانشکده به قطب فراهم کند.
دکتر «حقگشایی» متخصص مدیریت نظام سلامت و فلوشیپ پزشکی مبتنی بر شواهد معتقد است که مهمترین زیرساخت برای تبدیل شدن مراغه به قطب درمان منطقه، ظرفیت مدیریتی و سازمانی است
وی اضافه کرد: بدونشک دانشکده علوم پزشکی میتواند با رویکردی مبتنی بر صلاحیت حرفهای و اخلاقی در انتخابهای خود زمینه را برای ایجاد الزامات و سایر زیرساختها فراهم نماید و به نظر میرسد مهمترین زیرساخت برای تبدیل شدن مراغه به قطب درمان منطقه، ظرفیت مدیریتی و سازمانی باشد.
بیمارستان خواجهنصیر نماد نقشآفرینی بخش خصوصی
در کنار تلاش مسوولان اجرایی و نماینده مراغه و عجبشیر برای توسعه روزافزون زیرساختهای درمانی مراغه، بخش خصوصی نیز از طریق ساخت بیمارستان و تامین تجهیزات تصویربرداری و درمانی نقش موثری را در تبدیل شدن مراغه به قطب درمانی منطقه ایفا میکند تا جایی که بیمارستان خواجهنصیر در آینده نه چندان دور به یکی از مراکز درمانی پرافتخار منطقه تبدیل خواهد شد.
احیای پروژه بیمارستان نیمهکاره ارتش یک گام به جلو
علی علیزاده، نماینده مراغه و عجبشیر در مجلس نسبت به شروع عملیات اجرایی بیمارستان نیمهکاری ارتش در مراغه ابراز امیدواری کرده و بیان میکند: در صورت تکمیل بیمارستان ارتش، بعد از بیمارستان خصوصی خواجهنصیر و نیز بیمارستان جدید دولتی، شهروندان مراغهای شاهد افتتاح ششمین بیمارستان در شهرشان خواهند بود.
بر همین اساس وی طی هفته گذشته با «امیر حسینی» معاونت فنی مهندسی ارتش و نیز رئیس اداره بهداری نیروی زمینی ارتش و معاونت پارلمانی وزیر دفاع درباره احیای پروژه نیمهکاره بیمارستان ارتش در مراغه و شرایط طرفین سرمایهگذار (ساتا و تامین اجتماعی) گفتوگو کرد.
این دیدار به دنبال جلسه سال گذشته نماینده مراغه با امیر حاتمی وزیر دفاع و رئیس و هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) صورت گرفت؛ جلسه ای که در آن وزیر دفاع تمایل خود را برای احیای پروژه راکد بیمارستان ارتش اعلام کرده بود.
به گفته نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی، جلسه نهایی نیز به زودی برگزار و موضوع بیمارستان ارتش واقع در میدان بسیج مراغه تعیین تکلیف میشود.
مراغه دوره طلاییِ توسعه در بخش سلامت را طی میکند
رییس دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی مراغه میگوید: این شهرستان دوره طلایی توسعه در بخش زیرساختهای بهداشتی و درمانی را طی میکند و در سایه اجرای تحول نظام سلامت به قطب درمانی منطقه تبدیل شده است.
به گفته «اصغر تنومند» طی حدود هشت سال گذشته، تمامی خانههای بهداشت حتی در دورترین مناطق روستایی که عمر بالای ۲۰ سال داشت، نوسازی شد و فضاهای اورژانس به عنوان اولین حلقه از ارائه خدمات درمانی به سه برابر وضعیت پیشین افزایش یافت.
وی بیان کرد: ایجاد بخش آنژیوگرافی در بیمارستان امیرالمومنین(ع) نیز موجب شد که این شهرستان پس از تبریز دارای تنها مرکزی باشد که خدمات درمانی به بیماران قلبی و عروقی عرضه میکند.
وی ادامه داد: از جمله خدمات قابل افتخار در سالهای اخیر در بخش بهداشت و درمان این شهرستان، افزایش سه برابری تعداد تختهای بیمارستانی و فضا و تجهیزات بخشهای مراقبتهای ویژه آی سی یو بوده که موجب شد در ایام کرونایی، بیماران مبتلا به کووید ۱۹ پشت دربهای این بخشها منتظر دریافت خدمات نباشد.
وی اضافه کرد: نصب «سی تی اسکن» و «ام آر آی» دوم این شهرستان در روزهای اخیر و نیز راهاندازی مراکز اکسیژنساز در ۲ بیمارستان از جمله زیرساختهایی بوده که در بخش درمان توسعه یافته است.
وی ادامه داد: طی سالهای گذشته نیز بلوک زایمانی با زیربنای ۲ هزار مترمربع و مرکز جامع سلامت خداجو با هزار و ۷۰۰ مترمربع در جهت توسعه خدمات بهداشتی و درمانی این شهرستان ایجاد و راهاندازی شد.
مراغه یکی از قدیمیترین شهرهای ایران و دومین شهر بزرگ استان آذربایجانشرقی است و در حوزه بهداشت و درمان موقعیتی استراتژیک دارد تا جایی که می تواند از مراکز مهم بهداشت و درمان جنوب استانهای آذربایجانغربی و آذربایجانشرقی باشد.