به گزارش ایرنا، کرونا آرام و بیصدا در میان جامعه سیستان و بلوچستان چنان نفوذ کرد گویی سالها با این مردم آشناست و قصد رفتن ندارد هر چند مردم این دیار شهرهاند به مهماننوازی اما مهمان چنان ناموزون و غریب است که توان میزبان را گرفته میزبانی که این روزها در بیمارستانها محتاج اندکی اکسیژن است یا در آرامستان و فضای غریب این روزهایش تن بیجانی را به خاک گور میسپارد فرقی نمیکند سیستانی باشد یا بلوچ، شیعه باشد یا سنی، پیر باشد یا جوان همه و همه را گرفتار درد کرده و هماورد میطلبد.
هر چند آمدن کرونا دست خودمان نبود و جهان را چنان سریع در برگرفت که فرصت مقابله را ربود اما همین مهمان ناخوانده و هماورد سخت جان این روزهای مردم، نقطه ضعفی داشت و دارد و آن پروتکلها و رعایت اصولی است که شناخته، تثبیت و تجربه شدهاند و هر چند از آنها بگویم و از لزومشان کم است مواردی که اگر بخوبی در سیستان و بلوچستان رعایت میشد و به استناد آمار و کارشناسان با میانگین کشوری فاصله نداشت اکنون حال و روز استان این چنین نبود و در خبرها آمار دو رقمی مرگ و میر و ابتلای بالای یکهزار نفری را نمیشنیدیم.
در مورد وضعیت کرونای سیستان و بلوچستان اگرها زیاد است و حسرتها به جای خود باقی اما این روی سرخ سیستان و بلوچستان را درمانی است و آن همت و اراده مردم و مسوولان استانی و کشوری که لحظهای بر زمین ننشستند و آستینها را بالا زده و روزی بیمارستانی را افتتاح و روزی دیگر بیمارستانی را تجهیز، محموله ماسکی وارد و بستههای معیشتی توزیع میکنند و نشان داده و میدهند حریف هر چقدر قدر باشد و رنگ عوض کند و یک روز انگلیسی شود و روزی دیگر دلتا همت مبارزه به همان اندازه شدیدتر و جدیتر است.
مسوولان استانی و کشوری در روزهای کرونایی سیستان و بلوچستان با تصمیمات به موقع و تجهیزاتی که به این استان گسیل کردند نشان دادند همه ایران در روزهای سخت و آسان در کنار فرزندانش خواهد بود و در این راه اندکی از تلاش مجاهدانه فروگذار نخواهند کرد.
چه در سیستان و بلوچستان میگذرد؟
شهر خلوت است خلوتر از همیشه دیگر بساط انبه فروشیها و دورهگردها را در چهارراه رسولی نمیبینیم کودکان بلوچ تک و توکی از کرکره پایین کشیده شده مغازهها بالا میروند و خندهای فارغ از خیال آنچه بر شهر گذشته میزنند عبور ماشینها هم کم شده و دیگر بوی ادویه و قهوه از مغازههای قدیمی این چهارراه به مشام نمیرسد.
پیرمرد بلوچ با اخمهای درهمتنیده و دستاری که بر سر بسته در برابر آفتاب مستقیم نشسته چندین بار که حال و نامش را پرسیدم جوابی نداد نزدیکتر که شدم گفتم پدر حال و احوال این روزهایت چگونه است با لهجهی فارسی برآمده از گویش بلوچی گفت: کرونا دست بردار نیست و مقدار کاسبی اندک روزانهام را هم گرفته من بچه دارم و یتیمهای پسرم را نیز نگه میدارم الله خودش به ما کمک کند.
میل و رغبت ادامه صحبت نداشت و با حرکت دستش اشاره به رفتنم کرد کمی جلوتر مرد زاهدانی دیگری را دیدیم که در کنار ماشین خود ایستاده از این روزها و کرونا پرسیدم، عیسی شه بخش گفت: کرونا خیلی در سیستان و بلوچستان شدت گرفته و ما نگرانیم و هر روز که گروههای خانوادگی را در فضای مجازی باز میکنیم روزی خبر فوت یک نفر از دوستان و آشناییان را میشنویم.
منیره شهرکی بانوی زاهدانی دیگر است که در امتداد خیابانهای خلوت زاهدان به او رسیدیم و از این روزها گفت: من هم خودم کرونا گرفتم هم مادرم درد خیلی سختی است اولش فکر میکنیم همان سرماخوردگی است ولی بعد تنگی نفسها شروع میشود.
او با بیان اینکه مادرش هماینک نیز بعد از چندین هفته بستری در بیمارستان کپسول اکسیژن در منزل استفاده میکند ادامه داد: فقط با خانه هم نرفتن و دیدو و بازدید این بیماری کم خواهد شد راستش ما قبل رعایت نمیکردیم ولی اکنون خیلی ترسیدهایم.
ماه نور ریگی بانوی بلوچ زاهدانی که نقابی بر صورت داشت نیز با لهجه بلوچیاش گفت: خیلیها کرونا گرفتهاند با هر خانوادهای که صحبت میکنیم یک نفر درگیر شدند باید در این شرایط بیشتر مراقب باشیم و ماسک بزنیم.
همتها و اقدامات
رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: روزانه ۶ هزار تست کرونا در سیستان و بلوچستان از سوی دانشگاههای علوم پزشکی این استان انجام میشود که این روند به بیماریابی و کنترل آن کمک بسیار زیادی میکند.
دکتر حسینعلی شهریاری با بیان اینکه امکانات مورد نیاز برای درمان بیماران کووید۱۹ در سیستان و بلوچستان و زاهدان آماده شده است اظهارداشت: متاسفانه یکی از مهمترین مشکلاتی که در این استان داریم مراجعه دیر هنگام مبتلایان به کرونا به مراکز بهداشتی و درمانی است.
وی بیان کرد: خطر انتقال ویروس کرونا از سوی سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و مرز مشترک با ۲ کشور افغانستان و پاکستان وجود دارد، بنابراین باید به سرعت جمعیت این استان را ایمن کنیم.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی افزود:تیم واکنش سریع وزارت بهداشت تجارب ارزشمندی از مقابله با بیماری در خوزستان و برخی از مناطق کشور را داشت و از هفته قبل که این تیم در زاهدان مستقر شده تجارب خوبی به دانشگاههای علوم پزشکی منتقل شده است.
وی افزود: خیلی از هم استانیهای ما در سیستان و بلوچستان پس از تزریق واکسن ایرانی به رهبر معظم انقلاب به عنوان بزرگترین شخصیت جهان اسلام؛ منتظر تزریق اکسن ایرانی کووایران برکت هستند.
شهریاری با بیان اینکه با نخستین پیک جدی ویروس کرونا در سیستان و بلوچستان روبرو بودیم اظهارداشت: فضاسازی منفی در روزها و هفتههای اخیر در مورد این استان ایجاد شده بود اما وزیر بهداشت هم بدرستی اعلام کرد که در این استان تختهای خالی بیمارستانی داریم.
اقداماتی مسوولانه در جهت مبارزه با کرونا
سپاه به منظور کمک به بخش کادر بهداشت و درمان از ۲۷ مرکز تا کنون ۲۱ مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا را در سیستان و بلوچستان راهاندازی کرده همچنین در زمینه راهاندازی بیمارستان صحرایی اوایل تیرماه به روسای دانشگاههای علوم پزشکی این استان تاکید شد اگر احساس نیاز کردند اعلام کنند تا موضوع راهاندازی بیمارستان صحرایی انجام شود و تعداد هفت سامانه بیمارستان صحرایی دیگر نیز آماده شده که بنابه درخواست و در صورت نیاز وارد کار عملیات درمانی میشوند.
همچنین سپاه در پی شیوع ویروس منحوس کرونا و وضعیت بحرانی بیماری در سیستان و بلوچستان خدمات درمانی را در استان گسترش و با ۲۰۰ نفر کادر درمان به کمک مردم شتاف.
هلال احمر نیز علاوهبر اقدام فوری در تهیه و ارسال تجهیزات بهداشتی و پزشکی به سیستان و بلوچستان ۲۴ خیریه بزرگ کشوری را بسیج کرده. تا این لحظه بخشی از کمکهای ارسالی به استان رسیده و در حال توزیع است این نهاد در ۲ بخش پیشگیری از کرونا و درمان این بیماری ورود داشته و در بخش پیشگیری بیشاز یک میلیون و ۲۰۰ هزار ماسک و اقلام بهداشتی دیگر ارسال و در بخش درمان نیز چندصد کپسول اکسیژن با ظرفیتهای ۱۰ تا ۵۰ کیلویی وتعداد قابل توجهی دستگاه اکسیژنساز خانگی به منطقه داده است.
ارتش سه بیمارستان تنفسی سیار ۱۰۰ تختخوابی در شهرستانهای زاهدان، خاش و زابل برای مقابله با ویروس کرونا راهاندازی کرد و ۲۰۰ نفر از کادر درمانی نزاجا تا پایان بحران کرونا در سیستان و بلوچستان مستقر خواهند بود.
بیمارستان۳۲۰تختخوابی زاهدان با کادر درمان ارتش آماده پذیرش بیمار است و علیرضا شهرکی مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان با تایید این موضوع و با بیان اینکه امکانات و تجهیزات برای مقابله با کرونا در این استان فراهم شده است گفت: بیمارستان ۳۲۰ تختخوابی زاهدان با فعالیت کادر درمان ارتش آماده پذیرش مبتلایان به این ویروس است.
سه دستگاه اکسیژنساز در بیمارستانهای جنوب سیستان وبلوچستان نصب شد که در راستای ارتقای تجهیزات حوزه درمان جنوب این استان و کاهش مشکلات بیماران کرونایی این منطقه بود.
وزارت بهداشت و درمان هم این روزها کیتهای تشخیص کرونا در اختیار سیستان و بلوچستان قرار داده و با کمک نیروهای بومی، بسیج و نیروهای داوطلب، اقدامات خوبی برای مدیریت بیماری انجام شده و چندین مرکز واکسیناسیون توسط بسیج جامعه پزشکی در این استان تشکیل و چندین گروه از نیروهای بهداشتی و درمانی در حال اعزام به سیستان و بلوچستان هستند تا بخشی از کمبودهای نیروهای پرستاری و حوزه درمان به ویژه در نقاط دوردست جبران شود.
همچنین با اقدامات تکمیلی از سوی وزارت بهداشت و درمان مشکل اکسیژن و تامین داروهای مورد نیاز در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان وجود ندارد و برای مدیریت این ویروس جهش یافته در استان وزارت بهداشت برای مدیریت کرونا در این استان طی سه فاز کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت برنامهریزی کرده است.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان؛با افزوده شدن ۷۷۸مورد جدید کرونا طی ۲۴ ساعت گذشته در سیستان و بلوچستان شمار مبتلایان این ویروس در استان به ۶۸هزار و ۶۶۶ نفر رسید.
دکتر سیدمحمد هاشمیشهری اظهارداشت: با فوت ۲۸مورد جدید، شمار فوتیهای کرونا در سیستان و بلوچستان به یکهزار و ۸۲۰نفر رسید.
وی با بیان اینکه ۷۰۷ بیمار حاد تنفسی و ۳۸۵مبتلا به کرونا در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان تحت درمان قرار دارند افزود: مردم در صورت امکان و نداشتن ضرورت در خانه بمانند و چنانچه از خانه بیرون میروند اصول بهداشتی و آداب تنفسی را به خوبی رعایت کنند.
مصمم در راه مبارزه با کرونا
هر روز که از گسترش ویروس کرونا در سیستان و بلوچستان میگذرد به همان نسبت خبرهای خوب از اقدامات مردمی و غیرمردمی و نهادهای مختلف به گوش میرسد خبرهایی که رنج و دردها را کم و همگان را برای مبارزه با این ویروس جهش یافته آماده و مصممتر میکند.