به گزارش ایرنا، اگرچه نهادهای مختلف آموزشی بویژه مدرسه در تربیت و پرورش انسانها تاثیرگذارند اما محیط خانواده بیشترین تاثیر را در شکلگیری شخصیت افراد دارد.
یکی از مواردی که انسانها در خانوادهها و از پدر و مادر و اطرافیان خود میآموزند مساله عفاف و حجاب است، مساله ای که اگرچه امروزه کمرنگ شده ولی در آیات و روایت های مختلف قرآنی و ائمه اطهار(ع) مورد تاکید قرار گرفته است.
موضوع عفاف و حجاب به عنوان یکی از اصول زیربنایی و ساختاری در سبک زندگی اسلامی مطرح است چراکه رعایت این آموزه میتواند اساس زندگی و سلامت افراد را در ابعاد فردی، خانوادگی و اجتماعی حفظ کند.
اگرچه مساله حجاب و عفاف در برخی خانواده ها مورد غفلت قرار گرفته و یکی از چالش های موجود برای نهادیه شدن این فرهنگ اسلامی است ولی نسبت دادن این مساله تنها به زنان از آسیبهای جدید پیش روی این مقوله است.
در آموزههای قرآن کریم و احادیث پیامبر(ص) حجاب و عفاف موضوعی نیست که تنها به زنان جامعه مربوط باشد و مردان را استثنا کرده باشد بلکه این نکته از مناظر گوناگون شامل همه افراد، اعم از مرد و زن، میشود که رعایت آن بر تمام مردم جامعه واجب و الزامی است.
حجاب در دین مبین اسلام علاوه بر زنان برای مردان نیز مورد توجه قرار گرفته و مصداق آن توجه مردان به نوع نگاه به نامحرم است.
زنانی ایرانی همواره دارای حجاب بوده اند
یک کارشناس مسایل مذهبی در این خصوص معتقد است: حجاب به عنوان رویکرد دینی و اجتماعی همواره توسط صاحبنظران مورد مطالعه قرار گرفته و در این زمینه افراد مختلف اظهار نظر کرده اند.
حجت الاسلام حشمت رستمی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در مبانی دین مبین اسلام در قرآن کریم و آیات و روایات مختلفی پیرامون رعایت عفاف و حجاب از ناحیه مردان و زنان وجود داشته و دستور دین همواره مبنی بر رعایت حجاب و عفاف بوده است.
وی ادامه داد: در تاریخ کهن ایران اسلامی هم وقتی به قضیه نگاه کنیم میبینیم که در ایران باستان هم مساله حجاب همواره مورد تاکید قرار گرفته و می توان با قاطعیت اعلام کرد که در همه ادوار تاریخ ایران، زنان ایرانی دارای حجاب بوده و از ناحیه حاکمان این مسئله مورد تاکید قرار گرفته است.
این کارشناس مذهبی گفت: حجاب از ارزنده ترین نهادهای اجتماعی و فرهنگی ایرانیان در طول تاریخ بوده و در فرهنگ اسلامی به اوج تعالی و اعتبار می رسد و در مقابل همیشه بد حجابی به عنوان یکی از انحرافات اجتماعی مطرح بوده است.
حجاب و عفت برای مردان مورد غفلت قرار دارد
به عقیده حجت الاسلام رستمی، مسئله ای که تا حدودی مورد غفلت واقع شده، این است که در زمینه حجاب و عفاف همواره این مساله متوجه زنان در جامعه میشود و کمتر به مردان اشاره میشود در حالی که نگاه دین به مسئله حجاب و عفاف به هر دو جنس تعلق گرفته است.
وی اظهار کرد: این در حالی است که در میان نگاه کنشگران اجتماعی و فعالان مذهبی حمله همیشه متوجه زنان بدحجاب بوده و در این زمینه نیاز است فعالان فرهنگی و دستگاه های متولی با اطلاع رسانی صحیح مسئله حجاب و عفاف را به صورت دقیق تر فرهنگسازی کرده چرا که هم مردان و هم زنان سفارش به رعایت حجاب و عفاف شده اند.
عفت مردان زمینه ساز کاهش بد حجابی زنان است
وی با بیان اینکه حیا و عفاف در مردان زمینهساز حجاب در میان زنان خواهد بود افزود: این مساله بصورت برعکس نیز وجود داشته و هر دو جنس زن و مرد باید در این زمینه اهتمام داشته باشند.
حجت الاسلام رستمی گفت: در این زمینه می توان به این شکل استنباط کرد که حیا و عفت از ناحیه مردان زمینهای برای کاهش بد حجابی خواهد شد.
کنترل چشم باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد
وی گفت: موضوع نگاه و کنترل چشم مسئله مهمی است که در اثر کم توجهی به آن، کمتر رعایت می شود چرا که این مسئله سبب تهیج یک زن به بدحجابی خواهد شد.
رستمی با ذکر اینکه نگاه های هوس آلود را باید کنترل کرد، ادامه داد: در قرآن کریم سوره نور آیه ۳۱و ۳۰ به صراحت به این قضیه و موضوع اشاره کرده و به مومنین و مومنات سفارش کرده است که چشم خود را از نگاه حرام بازدارند.
این کارشناس مذهبی معتقد است: بیماری چشمچرانی ناشی از عدم وجود عفت درونی در فرد است که فرد نه با یک نگاه بلکه با صدها نگاه نمی تواند سیر شود.
موضوع لباس و حجاب در مردان دارای اهمیت است
وی با تاکید بر اینکه پوشش فقط متوجه زنان نیست بلکه مردان جامعه و جوانان باید لباس های فاخر و وارسته بپوشند، گفت: موضوع لباس و حجاب در مردان دارای اهمیت است.
این کارشناس مذهبی گفت: بسیاری از مدل لباسهایی که جوانان استفاده میکند فاقد ارزش ها و استانداردهای ملی و اسلامی ایرانی بوده که در این زمینه انجمن مد و لباس، تولیدکنندگان لباس و وارد کنندگان مسوولیت دارند تا با نظارت و کنترل بیشتر اجتماعی کمک کنندکه این مساله به فرهنگ عمومی تبدیل و نگاه مردم به مسئله حجاب و پوشش مناسب نگاه مبتنی بر ارزشهای دینی و سنتی جامعه باشد.
وی با بیان اینکه از نگاه های مختلف مساله پوشش دارای اهمیت است، گفت: پذیرش حجاب بر اساس سنت یا بر مبنای ارزش ها و عواطف دینی یا با نگاه به مسئله تکلیف مداری دینی دارای اهمیت است.
به عقیده وی، در قانون حکومت اسلامی درمسئله حجاب و عفاف حکومت موظف است بر اساس این قضیه هم قانون وضع کند که تاکنون وضع شده و از طرفی هم موظف است با کسانیکه ناهنجاریهای اجتماعی را از نظر پوششی ترویج می کنند برخورد کند.
حجت الاسلام رستمی ابراز امیدواری کرد: با اطلاع رسانی صحیح و آگاه سازی مردم، جامعه اسلامی ایران از نظر فرهنگی به مرحله ای از توسعه برسد که هم مردان و زنان جامعه فرهیخته ایران اسلامی با پوشش مناسب و کنترل نگاه و چشم خود به جایگاه رفیع انسانی ایرانی، اسلامی برسند.
۲۱ تیرماه در سالنامه رسمی کشور به عنوان روز ملی حجاب و عفاف نامگذاری شده است.