به گزارش ایرنا سیستان و بلوچستان همچنان با کرونا درگیر است و این پیک سوم در این استان جنوب شرقی نشان داده که با کرونا جهش یافته و دلتا نمیتوان شوخی کرد و باید سرعت سرایت و آمار بالای مرگ و میرش را جدی گیریم هرچند یک روز آمارهای کرونا در سیستان و بلوچستان بالا میرود و یک روز سیر نزولی دارد اما روند ثابت این نمودار حکایت از امتداد این بحران دارد بحرانی که اگر جدی گرفته نشود کنار جانهایی که از دست میرود و عزیزانی که به خاک سپرده میشوند تبعات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگ زیادی بدنبال خواهد داشت تبعاتی که میتوان به موضوع بیکاری عدهای، سفرههای کوچک اقتصادی عدهای دیگر، شرمندگی پدران و معضلاتی مثل تنها شدن افرادی و خیلی چیزهای دیگر که همه و همه در گیر و دار کرونا به وجود میآیند اشاره کرد.
همانند روزهای گذشته چرخی در شهر زدیم که از حال و هوای کرونایی سیستان و بلوچستان بیشتر آگاه شویم.
در زاهدان چه خبر است؟
به پایانههای مسافربری زاهدان رفتم جایی که هنوز بسته نشده و مسافران زیادی برای رفتن به شهرهای خودشان یا احیانا مسافرت در این شرایط کرونایی آن را انتخاب میکنند در این بین چند مسافر را دیدم که سعی کردم از شرایط کرونایی و دغدغههایشان در این مسیر رفت و آمد بپرسم.
مینا اعظم پور دختر کارمند جوانی است که از استان دیگری استخدام سیستان و بلوچستان شده و در زاهدان مشغول خدمت است در رابطه با شرایط کرونایی و حال و احوال مسیرهای رفت و آمد و اتوبوسها میگوید: رانندگان اتوبوس باید نسبت به ضدعفونی محیط و رعایت پروتکلهای بهداشتی حساسیت بیشتری داشته باشند.
وی ادامه داد: نظارت بر روند مسافرگیری اتوبوسها باید دقیقتر انجام شود زیرا برخی از اتوبوسها مسافران بین راهی سوار میکنند و کسی خودش را ملزم به استفاده از ماسک نمیداند.
جمیله صفدری مسافر دیگری است که به همراه ۲ فرزند خود به یکی از استانهای مرکزی کشور میرود در رابطه با اینکه چرا اکنون ماسک نزده می گوید: ماسک زدن برایم خیلی سخت است برایم مهم نیست کرونا نمیگیرم.
مجتبی اعلایی جوانی که به مقصد خانه خود حرکت میکند در رابطه با این موضوع میگوید: من همیشه ماسک میزنم و اعتقاد دارم که اتوبوسها محل خطرناکی برای ویروس کرونا هستند چون ما ساعتها در این اتوبوسها یکجا ساکن هستیم و تهویه مناسب هم ندارند.
زهرا مرادی زن میانسال است که با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی به نانوایی آمده و در رابطه با این روزهای کرونایی میگوید: من خیلی دقت میکنم که این روزها خودم و خانوادهام درگیر پیک جدید کرونا نشویم و به شدت از این موضوع هراس داریم و سعی میکنیم که هر جا میرویم دستکش و ماسک حتما داشته باشیم و داخل صفها با فاصله بایستیم.
رضا سرگزی جوان دیگر زاهدانی است که برای خرید به سوپرمارکت آمده و در رابطه با کرونا میگوید: چند نفر از دوستان من کرونا گرفتند و خیلی برایشان سخت بود من خیلی مراقبم و سعی میکنم این روزها از خانه بیرون نروم مگر اینکه موضوع اضطراری باشد یا اینکه یک خرید خیلی مهم و مایحتاج خانه باشد چون این کرونا خیلی از نوع قبلیاش خطرناکتر و پیچیدهتر است.
فاصله سیستان وبلوچستان در رعایت پروتکلها با سایر مناطق کشور
بابک دین پرست معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقهای وزیر کشور در نخستین ساعات حضور خود در سیستان و بلوچستان و گفتوگویی که با خبرنگار ایرنا داشت گفت: این استان در تمامی شاخصهای چهارگانه رعایت پروتکلهای بهداشتی مانند استفاده از ماسک، رعایت بهداشت فردی و نحوه استفاده اماکن عمومی از تهویه در چند ماه اخیر همیشه رتبه آخر بوده و فاصله چشمگیری با میانگین کشوری دارد.
مراجعه دیر هنگام و آمار بالای مرگ و میر کرونایی
رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه یکی از مهمترین مشکلات موجود این استان مراجعه دیر هنگام مبتلایان به کرونا به مراکز بهداشتی و درمانی است.
دکتر حسینعلی شهریاری بیان کرد: خطر انتقال ویروس کرونا از سیستان و بلوچستان با توجه به موقعیت جغرافیایی و مرز مشترک با ۲ کشور افغانستان و پاکستان وجود دارد، بنابراین باید به سرعت جمعیت این استان را ایمن کنیم.
بیماریابی فعال کرونا نیاز امروز سیستان و بلوچستان
نماینده ویژه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سیستان و بلوچستان گفت: از مردم می خواهیم که اگر فرد مبتلایی را در خانواده دارند، تصور کنند که خودشان هم مبتلا هستند و اگر علائمی نداشتند یا علائم خفیف داشتند، تصور نکنند که سالم هستند.
حمید سوری ادامه داد: حدود ۵۰ درصد از مبتلایان، بدون علائم و قادر هستند که اطرافیان را مبتلا کنند و باید با کنترل این موارد، چرخش ویروس در جامعه را به حداقل برسانیم، بیماریابی فعال را گسترش دهیم و مراقبتها و درمانهای زودرس را شروع کنیم و در حال حاضر خوشبختانه کلینیکهای سرپایی در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان ایجاد شده است.
وی افزود: پهناوری سیستان و بلوچستان و گسترش اپیدمی و با توجه به اینکه در طول یک سال و نیم گذشته این استان، مواجهه حادی با اپیدمی کرونا نداشت و افراد حساس جامعه زیاد بودند بنابراین گردش ویروس در جمعیت، نسبت به سایر مناطق کشور ممکن است بیشتر باشد.
نماینده ویژه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سیستان و بلوچستان گفت: واریانت دلتا و سایر واریانتهای کرونا در این استان در گردش است.
وی تصریح کرد: خوشبختانه اقداماتی که انجام شده تا حد زیادی، دغدغههای کادر بهداشت و درمان را در این استان کاهش داده است. سوری اظهارداشت: هماینک نیازهای دارویی سیستان و بلوچستان رفع شده و کمبودی در بیمارستانها از نظر تجهیزات و لوازم وجود ندارد.
همراهی مردم
استاندار سیستان وبلوچستان گفت: با وجود تعطیلیها، اقدامات، تمهیدات پیشبینی شده و سایر پیش نگریها برای بخش درمان اگر مردم همراهی نکنند این اقدامات پاسخگوی شرایط کرونایی استان نخواهد بود.
احمدعلی موهبتی افزود: عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده نکردن از ماسک سبب شد که امروز درگیر و مشکلاتی برای مردم شریف این استان فراهم شود که البته بخشی از گرفتاری کار، برای فرماندهان، نیروهای مستقیم در صحنه عملیات و دستاندرکاران حوزه درمان و بهداشت بوده است.
وی خاطرنشان کرد: انتظار این است که پروتکلهای ابلاغی در تمام صنوف، مجموعه مردم و همه بخشهای خصوصی و اداری رعایت شود و اولین انتظار ما این است که مردم بپذیرند واقعیت را که بیماری با حداکثر سرعت رشد دارد و در این پیک کسانی فوت میکنند که بیماری زمینهای ندارند و جوان هستند.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان؛با افزوده شدن ۷۷۸ مورد جدید کرونا طی ۴۸ ساعت گذشته در سیستان و بلوچستان شمار مبتلایان این ویروس در استان به ۶۸ هزار و ۶۶۶ نفر رسید.
دکتر سیدمحمد هاشمیشهری اظهارداشت: با فوت ۲۸مورد جدید، شمار فوتیهای کرونا در سیستان و بلوچستان به یکهزار و ۸۲۰ نفر رسید.
وی با بیان اینکه ۷۰۷ بیمار حاد تنفسی و ۳۸۵مبتلا به کرونا در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان تحت درمان قرار دارند افزود: مردم در صورت امکان و نداشتن ضرورت در خانه بمانند و چنانچه از خانه بیرون میروند اصول بهداشتی و آداب تنفسی را به خوبی رعایت کنند.
هر چند تمام همراهیها، بسیج امکانات و نیروهای مردمی و غیر مردمی برای مقابله با شرایط کرونایی در سیستان و بلوچستان بسیج شدند و در این زمینه هیچ کس از هیچ کمکی دریغ نمیکند اما باید توجه کنیم که رخسار سیستان و بلوچستان همچنان قرمز بوده و درگیر کرونای جهش یافته است و این مهم حل نمیشود مگر اینکه دغدغهها و مشکلات را حل و شرایطی را فراهم کنیم که استان به وضعیت پایدار در تعداد مبتلایان رسیده و روزی برسد که مبتلا یا مرگ و میری در زمینه کرونا برای این منطقه وجود نداشته باشد.