به گزارش ایرنا، مساله مهاجران غیرقانونی در لیتوانی، کشور عضو اتحادیه اروپا از یک ماه پیش با کاهش کنترل مرزی بلاروس با این کشور به مساله بحرانی تبدیل شده است که در سطح اتحادیه اروپا مطرح می شود.
هفته گذشته وزیران خارجه ۱۰ کشور اروپایی ازجمله فرانسه، آلمان، سه کشور حوزه بالتیک، لهستان و اوکراین در بیانیه مشترکی اقدام بلاروس برای کاهش کنترل مرزی و تسهیل امکان خروج مهاجران خارجی از این کشور را محکوم کردند.
مهاجران خارجی از چند کشور آسیایی ازجمله عراق، ایران، سوریه و افغانستان هستند و الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس اعلام کرده است که در واقع کشورش با تحریم های غربی جدید، دیگر نمی خواهد برای مهاجران خارجی هزینه کند.
ورود مهاجران غیرقانونی به لیتوانی
مساله ورود مهاجران خارجی از بلاروس به لیتوانی از حدود سه هفته پیش آغاز شد و بر اساس اطلاعات مختلف بین ۱۲۰۰ تا بیش از ۲۰۰۰ مهاجر آسیایی وارد این کشور حوزه بالتیک شده است.
ماموران مرزی لیتوانی که از عهده سیل مهاجران غیرقانونی برنمی آیند اجازه برای دفاع از خود در برابر افرادی را یافته اند که در مبادی مرزی این کشور به خشونت متوسل شوند.
سابقه تنش بین بلاروس و لیتوانی
پس از انتخابات ریاست جمهوری بلاروس که به پیروزی الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهوری بلاروس با کسب ۸۰ درصد منجر شد، کشورهای غربی برای مجازات این کشور تحریم هایی را اعمال کردند.
در بین کشورهای مخالف دولت بلاروس، لیتوانی بیش از دیگر کشورها وارد رویارویی سیاسی با مینسک شد و در واقع جلودار همه اقدامات ضدبلاروسی در اتحادیه اروپا بود.
بلاروس در پاسخ به اقدامات لیتوانی علیه این کشور مرز با آن را بست و از تردد آزاد اتباع دو کشور و ارتباطات انسانی در مناطق مرزی جلوگیری کرد.
حصار مرزی لیتوانی با بلاروس ۴۲ میلیون یورو هزینه دارد
اینگرید شیمونیته نخست وزیر لیتوانی اعلام کرده است که کشورش قصد دارد در مرز با بلاروس حصار احداث کند تا از ورود مهاجران غیرقانونی به لیتوانی جلوگیری شود.
هزینه احداث این حصار مرزی ۴۲ میلیون یورو برآورد شده است و علاوه بر حصار، سیستم های فیلمبرداری و هشداردهی در مرز لیتوانی و بلاروس مستقر خواهد شد.
به گزارش رسانه های روسی، کمیسیون اروپا از تامین هزینه برای احداث حصار مرزی بین لیتوانی و بلاروس خودداری کرده است.
با این وجود خبرگزاری ریانووستی روز یکشنبه در گزارشی از مبدا لیتوانی نوشت: آژانس اروپایی محافظت مرزی، بالگردهایی را به لیتوانی برای دفاع از مرز این کشور و جلوگیری از ورود مهاجران غیرقانونی اعزام می کند.
این رسانه روسی به نقل از «گیتاناس نائوسدا» رئیس جمهوری لیتوانی نوشت: آژانس اروپایی محافظت مرزی ۳۰ مامور برای کمک به مرزبانان لیتوانی به این کشور اعزام خواهد کرد.
در همین حال وزیر امور خارجه بلاروس اعلام کرد که کشورش هیچ مخالفتی با حصارکشی مرزی لیتوانی در مرز با این کشور ندارد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ولادیمیر مکی گفت: آنها می توانند این حصار مرزی را احداث کنند. اگر کشورهای غربی از تامین مالی طرح های سودمند متقابل با بلاروس خودداری می کنند و تحریم هایی را علیه بخش های مختلف اقتصاد این کشور وضع می کنند مینسک مجبور می شود از هزینه های بی حاصل (برای نگهداری مهاجران خارجی) صرف نظر کرده تا امکانات مالی اضافی بدست آورد.