به گزارش ایرنا، مسابقات کشتی آزاد در بازیهای المپیک روزهای ۱۳ تا ۱۶ مردادماه برگزار میشود. در روزهای ۱۳ و ۱۴ مرداد نمایندگان کشورمان در سه وزن ۵۷ و ۸۶ کیلوگرم یعنی «رضا اطری» و «حسن یزدانی» به مصاف حریفان خواهند رفت.
همچنین مبارزههای وزن ۷۴ کیلوگرم و ۱۲۵ کیلوگرم در روزهای ۱۴ و ۱۵ مرداد خواهد بود که «مصطفی حسینخانی» و «امیرحسین زارع» نمایندگان کشورمان خواهند بود. و مبارزه وزنهای ۹۷ و ۶۵ کیلوگرم نیز روزهای ۱۵ و ۱۶ مردادماه برگزار میشود که «محمدحسین محمدیان» و «مرتضی قیاسی» ۲ نماینده دیگر کشورمان در المپیک هستند.
کشتی آزاد رکورددار رشتههای ورزشی ایران در تمامی ادوار المپیک است؛ از ۱۹۴۸ لندن تا ۲۰۲۰ توکیو، تاکنون در ۱۷ دوره حضورش در المپیک ۳۵ مدال ۶ طلا، ۱۳ نقره و ۱۷ برنز کسب کرده و در رشته فرنگی ۷ مدال شامل ۳ طلا، یک نقره و ۳ برنز کرده است. حسن یزدانی در بازیهای المپیک ۲۰۱۶ ریو ایران را پس از ۱۶ سال در کشتی آزاد صاحب مدال طلا کرد.
حال باید دید عکس کدام یک از ۱۱ کشتیگیر المپیکی در تالار افتخارات خانه کشتی در بین عکسهای طلاییهای کشتی ایران در المپیک حک خواهد شد.
اتحادیه جهانی کشتی در چند روز گذشته اسامی کشتیگیران حاضر در بازیهای المپیک توکیو را اعلام کرد. ۲۸۹ کشتیگیر از ۶۰ کشور جهان در کشتی آزاد، فرنگی و زنان حضور دارند. البته این لیست ابتدایی (اولیه) کشتیگیران حاضر در المپیک است و تا آغاز مسابقات کشتی احتمال تغییر در آن وجود دارد.
در مجموع تعداد ۱۱ قهرمان المپیک ۲۰۱۶ ریو در رقابتهای کشتی ۲۰۲۱ توکیو به میدان میروند که در این میان سهم کشتی آزاد مردان و کشتی زنان هر کدام ۴ قهرمان و کشتی فرنگی نیز ۳ قهرمان المپیک ۲۰۱۶ خواهد بود.
حسن یزدانی (ایران)، عبدالرشید سعداللهیف (روسیه)، کایل اسنایدر (آمریکا) و طاها آکگل (ترکیه) چهار آزادکاری هستند که در بازیهای المپیک ۲۰۱۶ ریو موفق به کسب مدال طلا شدند و در المپیک توکیو نیز حضور دارند.
در کشتی فرنگی نیز اسماعیل بوررو مولینا (کوبا)، آرتور الکسانیان (ارمنستان) و میخاین لوپز (کوبا)، ۳ طلایی المپیک ریو هستند که در توکیو نیز حضور دارند.
با توجه به اعلام نفرات شرکت کننده در بازیهای المپیک نگاهی اجمالی به حریفان نمایندگان کشورمان در این پیکارها خواهیم داشت.
رضا اطری
نماینده وزن ۵۷ کیلوگرم کشورمان در بازیهای المپیک دارنده مدال طلای آسیا و نفر پنجم پیکارهای جهانی ۲۰۱۹ قزاقستان است. وی برنز بازیهای آسیایی را نیز در کارنامه دارد و ضمن آنکه در پیکارهای جهانی سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ نیز به ترتیب یازدهم و چهاردهم شد.
اطری خرداد ماه امسال و در پیکارهای جام زیلکوفسکی لهستان به دلیل شرایط وزنی و با صلاحدید کادر فنی در وزن ۶۱ کیلوگرم شرکت کرد و اتفاقا ۲ مرتبه برابر نوراسلام سانایف قزاقستانی که او نیز در وزن ۵۷ کیلوگرم در المپیک حضور دارد مغلوب شد و البته کومار راوی دیگر المپیکی این وزن را شکست داد.
اطری البته در پیکارهای جهانی برابر زائور اوگویف روس مغلوب شد و برابر بخبایار اردنبات مغولستانی پیروز شد.
۵۷ کیلوگرم:
استفان میسیچ (صربستان): برنز قهرمانی اروپا/ نقره بازیهای اروپایی/ نقره جوانان جهان/ طلای جام زیلکوفکسی لهستان
زائور اوگویف (روسیه): طلای ۲۰۱۹ جهان / برنز بازیهای اروپا/ ۲ طلای نوجوانان جهان
سلیمان آتلی (ترکیه): قهرمان اروپا/ نقره و برنز جهان/ برنز بازیهای اروپایی/ برنز زیر ۲۳ سال جهان/نفر شانزدهم المپیک ریو
کومار راوی (هند)
نوراسلام سانایف (قزاقستان): نقره و برنز جهان/ طلای آسیا
دیامانتینو فافه (گینه بیسائو)
عبدالهاک خرباچ (الجزایر)
توماس گیلمان (آمریکا): نقره جهان ۲۰۱۷ / برنز جوانان جهان
اوسکار اوربانو (کلمبیا)
آرسن هاروتونیان (ارمنستان): طلا و برنز اروپا/ نقره کشتی آزاد و فرنگی جام تختی در سال ۲۰۲۰/ برنز جوانان جهان
گئورگی وانگلوف (بلغارستان)
غلامجان عبدالله یف (ازبکستان)
مینگ هیو لیو (چین)
یوکی تاکاهاشی (ژاپن): برنز آسیا، جهان و بازیهای آسیایی/ طلای ۲۰۱۷ جهان
بخبایار اردنبات (مغولستان): طلای بازیهای آسیای/ برنز جهان / چهاردهم المپیک ریو
مرتضی قیاسی
قیاسی در وزن ۶۵ کیلوگرم بعد از کسب مدال برنز قهرمانی سال ۲۰۲۱ آسیا و پیروزی در مبارزه انتخابی برابر امیرمحمد یزدانی صاحب دوبنده تیم ملی در المپیک شد.
او تجربه بینالمللی چندانی ندارد و در پیکارهای جهانی امیدهای جهان در سال ۲۰۱۸ عنوان پنجم را کسب کرد. او تجربه مبارزه رودرو با هیچکدام از مدعیان اصلی این وزن یعنی گاژیمراد رشیداف روس، دولت نیازبیکاف قزاق، حاجی علیاف از جمهوری آذربایجانی، اسماعیل موسکایف از مجارستان، باجرانگ از هند و ارنازار آکماتالیف از قرقیزستان را ندارد.
آزادکار اهل استان لرستان در قهرمانی آسیا در قزاقستان مقابل تاکوتو اوتوگورو نایب قهرمان المپیک و از مدعیان اصلی کسب مدال در المپیک روبرو شد که با نتیجه ۸ بر ۲ مغلوب شد و به طور حتم تجربه همان کشتی در المپیک توکیو میتواند راهگشای بسیاری از مسیر سخت این وزن برای قیاسی باشد.
۶۵ کیلوگرم:
گاژیمراد رشیداف (روسیه): یک طلا و ۲ نقره قهرمانی جهان/ قهرمان اروپا/ نقره جوانان جهان/ طلای نوجوانان جهان
باجرانگ پونیا(هند): ۲ نقره و یک برنز قهرمانی جهان/ طلا و نقره بازیهای آسیایی/ طلای قهرمانی آسیا
دولت نیازبکوف (قزاقستان): نقره و برنز قهرمانی جهان/ ۳ طلای قهرمانی آسیا
اسماعیل موسکایف (مجارستان): برنز قهرمانی سال ۲۰۱۹ جهان
تاکوتو اوتوگورو (ژاپن): طلای سال ۲۰۱۸ قهرمانی جهان / ۲ طلای قهرمانی آسیا
تولگا تومور اوچیر (مغولستان)
آداما دیاتا (سنگال)
هایتم داخلاوی (تونس)
آلخاندرو والدز توبیر(کوبا)
آگوستین دستریباتس (آرژانتین)
وازگن توانیان (ارمنستان): طلای قهرمانی اروپا
حاجی علیاف (جمهوری آذربایجان): برنز المپیک/ سه طلای قهرمانی جهان در سالهای ۲۰۱۴، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۷/ ۳ طلا و یک برنز قهرمانی اروپا/ یک طلا و برنز بازیهای اروپایی
ارنازار آکماتالیف (قرقیزستان)
ماگومد مراد گادریف (لهستان): نقره و برنز قهرمانی جهان/ ۲ طلای قهرمانی اروپا/ نقره بازیهای اروپایی
گئورگیس پیلیدیس (یونان)
مصطفی حسینخانی
حسینخانی نماینده وزن ۷۴ کیلوگرم کشتی آزاد در توکیو با کولهباری از تجربه برای نخستین مرتبه گام به بازیهای المپیک خواهد گذاشت. او مدال برنز پیکارهای جهانی اوزان غیرالمپیکی در سال ۲۰۱۶ را در کارنامه دارد. آزادکار تهرانی تجربه حضور در پیکارهای جهانی ۲۰۱۴ ازبکستان، ۲۰۱۷ پاریس و ۲۰۱۸ مجارستان را نیز در کارنامه دارد. ۲ طلا، یک نقره و ۲ برنز قهرمانی آسیا از دیگر افتخارات این آزادکار تهرانی است. البته حسینخانی تجربه حضور در بازیهای آسیایی ۲۰۱۴ اینچئون و ۲۰۱۸ جاکارتا را نیز دارد.
از بین رقبای او در این وزن در المپیک در بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ و جام دانکلوف بلغارستان مغلوب بیکزاد عبدالرحماناف ازبکستانی شد. این در حالی است که او در پیکارهای قهرمانی سال ۲۰۱۸ آسیا عبدالرحمناف را شکست داده بود.
البته او چندی پیش در جام زیلکوفسکی لهستان موفق شد حاجی مراد گادژیف از جمهوری آذربایجان را مغلوب کند. او این شانس را داشت که در فینال همین تورنمنت با فرانک چامیزو دارنده مدال طلای جهان و برنز المپیک روبرو شود که چامیز از حضور در مبارزه فینال انصراف داد و به طور حتم مبارزه حسینخانی با او سوای هر نتیجهای دستاوردهای خوبی میتوانست برای آزادکار با تجربه کشورمان داشته باشد.
۷۴ کیلوگرم:
فرانک چامیزو (ایتالیا): برنز المپیک/ ۲ طلا، یک نقره و یک برنز قهرمانی جهان/ ۴ طلا و ۲ برنز قهرمانی اروپا/ نقره بازیهای اروپایی
دانیار کایسانوف (قزاقستان): برنز قهرمانی جهان/ نقره بازیهای آسیایی/ ۲ طلا و یک برنز قهرمانی آسیا
زائوربک سیداکوف (روسیه): ۲ طلای قهرمانی جهان/ طلای اروپا
کایل دیک (آمریکا): ۲ طلای قهرمانی جهان/ طلای پان آمریکن
کیسوکه اوتوگورو (ژاپن): طلای قهرمانی جهان/ طلای قهرمانی آسیا برنز قهرمانی آسیا
کامیل رایبیکی (لهستان)
امر حسین (مصر)
آگوستو میدانا (گینه بیسائو)
گندری گارزون (کوبا)
فرانکلین گومز (پورتوریکو): نقره قهرمانی جهان/ چندین مدال قهرمانی پان آمریکن
آوتاندیل کنتچادزه (گرجستان): نقره قهرمانی جهان/ طلا و برنز امیدهای جهان/ طلای اروپا و بازیهای اروپایی
حاجی مراد گادژیف (جمهوری آذربایجان)
بکزاد عبدالرحماناف (ازبکستان): ۲ برنز قهرمانی جهان/ ۲ طلای قهرمانی آسیا/ ۲ طلای بازیهای آسیایی
محمدحبیب گادژی ماگمدوف (بلاروس): طلای قهرمانی اروپا
واسیل میخایلوف (اوکراین): برنز قهرمانی اروپا/ برنز امیدهای جهان
حسن یزدانی
یزدانی یکی از چهرههای سرشناس در بازیهای المپیک است. بنابر اعلام اتحادیه جهانی کشتی او در کنار عبدالرشید سعداللهیف، کایل اسنایدر و طاها آکگل ۴ طلایی المپیک هستند که در توکیو نیز حضور دارند.
او سابقه رویارویی با بیشتر مدعیان این وزن شامل دیپاک پونیا، ناظم آمینه، آرتور نایفونوف، علی شعباناف و دیوید تیلور آمریکایی را در کارنامه دارد.
یزدانی مقابل همه مدعیان به پیروزی دست یافته و تنها در جام جهانی ۲۰۱۷ کرمانشاه و پیکارهای جهانی ۲۰۱۸ مجارستان مقابل دیوید تیلور آمریکایی مغلوب شد و به طور حتم مبارزه ۲ مدعی اصلی کسب مدال طلا در این وزن در بازیهای المپیک توکیو از حساسترین و جذابترین کشتیها به شمار میرود و بسیاری از کشتی دوستان ایران و سراسر جهان منتظر رویارویی این ۲ نفر هستند.
یزدانی طلای المپیک، ۲ طلا، یک نقره و یک برنز جهان، طلای بازیهای آسیایی، طلای جوانان جهان و طلای قهرمانی آسیا
۸۶ کیلوگرم
حسن یزدانی (ایران): طلای المپیک/ ۲ طلا، یک نقره و یک برنز جهان/ طلای بازیهای آسیایی/
دیپاک پونیا (هند): نقره قهرمانی جهان/ نقره و برنز قهرمانی آسیا
مایلس ناظم آمینه (سن مارینو)
آرتور نایفونوف (روسیه): برنز قهرمانی جهان/ ۳ طلای قهرمانی اروپا/ برنز امیدهای جهان
استفان ریچموت (سوییس): برنز قهرمانی جهان
کارلوس مندز (کلمبیا)
اکرکم آگیومور (نیجریه)
فاتح بنفردجلاه (الجزایر)
دیوید تیلور (آمریکا): طلای سال ۲۰۱۸ جهان/ ۳ طلای پانآمریکن
پول ادینسون گریفو (پرو)
علی شعبان اف (بلاروس): ۴ مدال برنز قهرمانی جهان/ نقره بازیهای اروپایی/ ۲ برنز قهرمانی اروپا
عثمان گوجن (ترکیه): برنز امیدهای جهان
جاورایل شاپیف (ازبکستان)
زوشن لین (چین)
سوسوکه تاکاتانی (ژاپن): نقره سال ۲۰۱۴ جهان
بوریس ماکویف (اسلواکی): نقره جهان/ برنز قهرمانی اروپا
محمدحسین محمدیان
در وزن ۹۷ کیلوگرم محمدحسین محمدیان پس از پشت سرگذاشتن ۴ سال کابوسوار از سال ۲۰۱۵ به دلیل دوپینگ ناخواسته و سهوی، بهترین سالهای عمر ورزشی خود را از دست داد. اما او هیچگاه ناامید نشد و با کولهباری از انگیزه یکبار دیگر به میادین بازگشت.
او که مدال برنز پیکارهای جهانی ۲۰۱۴ ازبکستان را در کارنامه دارد بعد از ۴ سال در سال ۲۰۱۹ در پیکارهای نظامیان جهان به روی تشک رفت.
او سابقه پیروزی برابر کایل اسنایدر آمریکایی در جام ساساری سال ۲۰۲۰ را در کارنامه دارد، ضمن آنکه در ۲ سال گذشته آلیشر یرگالی از قزاقستان، الکساندر هوشتین و آبراهام کونیدو روآنو آزادکار کوباییالاصل ایتالیا را نیز شکست داد.
در جام زیلکوفکسی لهستان نیز علیرضا کریمی موفق به شکست آبراهم کونیدو حریف ایتالیایی شد که کونیدو پیش از رویارویی با کریمی، شریف شریفاف دارنده مدال طلا و برنز المپیک و طلای جهان از جمهوری آذربایجان را شکست داده بود. علی شعبانی نیز در رویارویی با آلیشر یرگالی از قزاقستان به پیروزی رسیده بود که محمدیان در رویارویی مستقیم با هر دو حریف ایرانی آنها را شکست داد و صاحب دوبنده تیم ملی در توکیو شد.
به طور حتم عبدالرشید سعداللهیف روسی دارنده طلای المپیک و ۴ طلای قهرمانی جهان از مدعیان اصلی این وزن در المپیک توکیو است. با توجه به کشتیهایی که از تانک روس چندی پیش از او در جام علی علیاف روس دیدیم او صلابت گذشته را نداشت و البته ذکر این نکته ضروری است که سعداللهیف بعد از گذشت بیش از یک سال برای نخستین مرتبه به روی تشک آمده بود و حتی موفق به شکست مجتبی گلیج نماینده کشورمان شد. علیرضا کریمی نیز در پیکارهای جهانی سال ۲۰۱۷ برابر سعداللهیف مغلوب شده بود.
۹۷ کیلوگرم
عبدالرشید سعداللهیف (روسیه): طلای المپیک/ ۴ طلا و یک نقره قهرمانی جهان/ ۲ طلای بازیهای اروپایی/ ۴ طلای قهرمانی اروپا
کایل اسنایدر (آمریکا): طلای المپیک/ ۲ طلا، یک نقره و یک برنز قهرمانی جهان/ ۲ طلای بازیهای پانآمریکن/ ۳ طلای قهرمانی پانآمریکن
آلیشر یرگالی (قزاقستان): ۲ برنز و یک نقره
ماگومد گاژی نوروف (مقدونیه): برنز قهرمانی جهان
شریف شریفاف (جمهوری آذربایجان): طلا و برنز المپیک/ طلا، نقره و برنز جهان/ یک طلا، ۲ نقره و یک برنز قهرمانی اروپا
الیزبار اودیکادزه (گرجستان): برنز قهرمانی جهان/ نقره و برنز بازیهای اروپایی/ ۶ برنز قهرمانی اروپا
محمد سعداوی (تونس)
محمد فرج (الجزایر)
رینریز سالاس پرز (کوبا): ۲ نقره و یک برنز قهرمانی جهان/ ۵ طلا و سه برنز قهرمانی پانآمریکن/ طلای بازیهای پانآمریکن
جردن استین (کانادا): ۲ برنز پانآمریکن
الکساندر هوشتین (بلاروس): برنز بازیهای اروپایی/ ۳ نقره قهرمانی اروپا
سلیمان کارادنیز (ترکیه): طلا و نقره قهرمانی اروپا
ماگومد ابراگیموف (ازبکستان): برنز المپیک/ برنز بازیهای آسیایی/ ۲ طلای قهرمانی آسیا
آبراهام کونیدو روآنو (ایتالیا): برنز جهان/ برنز قهرمانی اروپا / نقره المپیک نوجوانان
آلبرت ساریتوف (رومانی): برنز المپیک/ برنز قهرمانی جهان/ نقره قهرمانی اروپا
امیرحسین زارع
زارع آزادکار جوان وزن ۱۲۵ کیلوگرم این شانس را دارد تا در اوج جوانی راهی المپیک شود. طلای نوجوانان و امیدهای جهان، نقره جوانان و المپیک جوانان بخشی از افتخارات آزادکار باانگیزه و جسور مازندرانی تیم ملی است.
او از بین حریفان المپیکی موفق شد یوسوپ باتیرمورزایف از قزاقستان را در پیکارهای قهرمانی زیر ۲۳ سال جهان در سال ۲۰۱۹ شکست دهد.
اما او زمانی خود را بر سر زبانها انداخت که موفق به شکست گنو پتریاشویلی از مدعیان اصلی کسب مدال طلا در المپیک شد. زارع به همراه تیم «بازار بزرگ ایران» قهرمان لیگ برتر کشتی آزاد ایران در سال ۱۳۹۸ شد. وی در دیدار پایانی و در حالی که ۱۱ بر ۲ از گنو پتریاشویلی دارنده ۳ مدال طلای جهان و یک مدال برنز المپیک از گرجستان عقب بود، توانست ۱۵ بر ۱۱ وی را مغلوب کند.
او در جام زیلکوفسکی لهستان دیالدین عبدالمطلب نماینده کشور مصر در المپیک را شکست داد. زارع در فینال وزن ۱۲۵ کیلوگرم کشتی آزاد در المپیک ۲۰۱۸ نوجوانان در آرژانتین مقابل سرگئی کوزیرف از روسیه مغلوب شد.
۱۲۵ کیلوگرم
گنو پتریاشویلی (گرجستان): برنز المپیک/ ۳ طلا و ۲ برنز قهرمانی جهان/ ۲ طلا، ۲ نقره و ۳ برنز قهرمانی اروپا/ طلای امیدهای جهان/ برنز بازیهای اروپایی
یوسوپ باتیرمورزایف (قزاقستان): برنز جهان / ۲ طلای قهرمانی آسیا
طاها آکگول (ترکیه): طلای المپیک/ ۲ طلا، ۲ نقره و یک برنز قهرمانی جهان/ ۷ طلای قهرمانی اروپا/ طلای بازیهای اروپایی
الکساندر خوتسیانیوسکی (اوکراین): برنز جهان
ژیوی دنگ (چین): نقره و برنز جهان/ نقره بازیهای آسیایی/ یک نقره و ۲ برنز قهرمانی آسیا
اگزون شالا (کوزوو)
دیالدین عبدالمطلب (مصر)
جاهید براهال (الجزایر)
گیبل دن استیوسون (آمریکا): طلای قهرمانی جوانان جهان/ ۲ طلای نوجوانان جهان/ طلای پانآمریکن
آمارویر دسی (کانادا)
زیانیس خارامیانکو (بلاروس)
گنادیج کودینوویچ (آلمان)
خاگواگرل مونختور (مغولستان)
سرگئی کوزیرف (روسیه): نقره قهرمانی اروپا/ برنز نوجوانان جهان
آیال لازاریف (قرقیزستان)