مسعود الماسی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: نخستین برداشت رسمی برنج در شالیزارهای استان گیلان نیمه اول ماه آینده "مرداد" انجام می شود.
وی با اشاره به بارندگی های اخیر در استان گیلان اضافه کرد: بارندگی های اخیر در گیلان توانسته بخشی از مشکلات مربوط به کم آبی در برخی از شالیزارهای استان را مرتفع کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه امسال ۱۷۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری این استان به روش مکانیزه و بقیه به شیوه سنتی کشت شد، خاطر نشان کرد: نخستن نشا برنج بر اساس تقویم زراعی، ششم اردیبهشت ماه امسال انجام گرفته بود.
وی با بیان اینکه سال گذشته شالیکاران ۱۸۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری را به روش مکانیزه برداشت کردند، اظهار داشت: کاشت و برداشت مکانیزه شالیزارها در سال های اخیر با استقبال کشاورزان گیلان مواجه شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان بیان داشت: بر اساس آخرین برآوردها برداشت مکانیزه برنج با کمباین های مخصوص شالیزار در گیلان از ۴۵ هزار و ۱۶۷ هکتار در سال ۹۲ به افزون بر ۱۷۲ هزار هکتار رسیده است.
الماسی سرعت عملیات برداشت و کاهش هزینه تولید را از جمله مزایای استفاده از روش مکانیزه در برداشت برنج عنوان و تصریح کرد : بهره گیری از مکانیزاسیون در کشت و برداشت برنج برای شالیکاران مقرون به صرفه است.
گیلان بزرگترین تولید کننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است، بیشترین اراضی شالیکاری این استان در شهرستان های رشت و صومعه سرا واقع است.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.
بیش از ۳۱۷ هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج اقدام می کنند، به طور معمول ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود، شخم زمستانه در کاهش میزان نیاز شالیزارها به آب در فصل کاشت و داشت نقش مهمی دارد.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود، از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریور ماه نیز به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است که این عملیات بسته به شرایط آب و هوایی از لحاظ زمانی گاهی زودتر یا دیرتر انجام می گیرد.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقمهای کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود. بیشترین رقمهای کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.
برنج، چای، زیتون، پیله ابریشم، بادام زمینی، زیتون، فندق و مرکبات عمده ترین محصولات کشاورزی این استان هستند.