به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری دولتی عربستان (واس) ، در پایان سفر دو روزه «هیثم بن طارق» سلطان عمان به عربستان و دیدار با شاه سعودی، طرفین در بیانیهای مشترک بر هماهنگی مقامهای مربوطه برای شتاببخشی به بازگشایی گذرگاههای مرزی زمینی میان دو کشور تاکید کردند.
در این بیانیه به آغاز ابتکارهای مشترک عربستان سعودی و عمان از جمله سرمایهگذاری در بخش انرژی و امنیت غذایی اشاره و خاطرنشان شده است: دو کشور برای افزایش همکاریها در خصوص محیط زیست توافق کردند.
در بخشی از این بیانیه آمده است : تلاشهای اوپک پلاس به رهبری عربستان سعودی به ثبات بازارهای نفت منجر شده است و عمان از این روند حمایت می کند.
همچنین دو طرف با اشاره به ضرورت رعایت اصول حسن همجواری و احترام به تصمیمات به منظور جلوگیری از بیثباتی در منطقه، با اشاره به ابتکار عمل ریاض به منظور پایان دادن به بحران یمن، بر هماهنگی مواضع عربستان و عمان در تامین منافع دو طرف توافق کردند.
در این بیانیه از مشارکت شرکت های سعودی در طرح های عمرانی عمان استقبال شده است .
دو طرف همچنین اعلام کردند که در خصوص فرصتهای سرمایه گذاری در فناوری های پیشرفته و پروژه های انرژی توافق دارند.
به گزارش خبرگزاری دولتی سعودی در بخشی از این بیانیه به فعالیت های هسته ای مسالمت آمیز و همچنین برنامه دفاع موشکی ایران اشاره و بر لزوم همکاری و تعامل جدی در این خصوص تاکید شده است .
این بیانیه همچنین تحقق بخشیدن به امنیت و ثبات منطقه ای و بین المللی با تأکید بر اصل حسن همجواری و محترم شمردن قطعنامه های سازمان ملل و قوانین بین المللی را مورد توجه قرار داده است و بدون اشاره به اقدامات تنش زای عربستان مانند راه اندازی جنگ علیه مردم مظلوم یمن، خواستار در امان ماندن منطقه از تمامی فعالیتهای برهم زننده ثبات شده است .
طرح مکرر فعالیت های هسته ای مسالمت آمیز جمهوری اسلامی ایران از سوی سعودی ها در حالی است که ریاض به داشتن برنامه هسته ای مخفی متهم است.
به گفته کارشناسان قصور در اجرای توافقهای پادمانی، به عربستان اجازه می دهد تا برخی فعالیت های خاص هسته ای خود را با دور نگاه داشتن آنها از بازرسی های آژانس، پنهان کند.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر به دنبال انتشار اطلاعاتی در خصوص ساخت کارخانه تولید کیک زرد توسط عربستان سعودی، از آژانس بین المللی انرژی اتمی خواست درباره برنامه پنهانی هسته ای این کشور شفاف سازی کرده و گزارشی را به اعضای آژانس ارائه کند.
به رغم اینکه عربستان عضو ان. پی. تی است و توافقنامه جامع پادمان دو جانبه در حال اجرا با آژانس دارد، ولی متاسفانه هنوز از تعهد پذیرش بازرسیهای پادمانی آژانس خودداری می کند و با وجود درخواستهای مکرر چندین ساله آژانس نیز تعهدات خود را به گونه ای اصلاح نکرده است که اجازه بازرسی به آژانس را بدهد.