بهزیستی نهادی دولتی در راستای ساماندهی طیف آسیبپذیر جامعه است که از چندین جهت وظایف و مسوولیتهای سنگینی را بر عهده دارد و باید وظایف خود از تامین رفاه معلولان جامعه تا ساماندهی وضعیت زنان و کودکان محروم جامعه منطبق با نیاز توانجویان ارایه کند.
یکی از نهادهای خیریه خمین با هدف حمایت از معلولان جسمی و حرکتی توانسته با آموختن هنر موسیقی، نمایش و راه اندازی کارگاه های تولیدی سرایی امن را برای توانخواهان این شهرستان ایجاد کند و این ثمره تلاشی است که در هشت سال گذشته به وقوع پیوسته و بستری در تحقق خواستههای این قشر از جامعه در زادگاه امام راحل است.
حدود ۹۲۵ مرکز معلولان و سالمندان زیر پوشش سازمان بهزیستی کشور است و دستیابی به مطالبات بر زمین مانده این قشر موضوعی است که نیازمند پیگیری بیشتر کارگزاران و مسئولان است.
قانون جامع حمایت از حقوق معلولان سال ۸۳ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید که پس از گذشت بیش از یک دهه از تصویب این قانون برخی از مواد آن اجرایی نشد و طرح بازنگری این قانون که ۲سال طول کشید در اسفندماه سال ۹۶ در مجلس تصویب و در سال ۹۷ به تایید شورای نگهبان رسید.
مناسبسازی و دسترسی و تردد و تحرک، خدمات بهداشتی، درمانی و توانبخشی، امور ورزشی، فرهنگی، هنری و آموزشی، کارآفرینی و اشتغال، مسکن، فرهنگسازی و ارتقای آگاهی عمومی، حمایتهای قضایی و تسهیلات مالیاتی، معیشت و تسهیلات اداری از مواد اصلی این قانون است که به خوبی تاکنون اجرایی نشده است.
« سرای خوبان آفتاب» در زادگاه امام راحل نمونه شکوفا شده و موفق از یک مجموعه غیر انتفاعی و مردمی است که با انگیزه والای کمک به همنوع، توانسته برخی از موارد این قانون را اجرا کند.
این مرکز فعالیت همهجانبه خود را برای حمایت از افراد معلول و خانوادههای آنان از سال ۱۳۹۶ در شهرستان خمین آغاز کرد و با تکیه بر جلب مشارکتهای مردمی و انواع کمکهای نقدی، خدمات و دانش فنی اداره میشود.
عضو هیات امنای این موسسه خیریه علت تاسیس آن را پذیرش نشدن یک بیمار دارای معلولیت در مراجعه به یکی ا زموسسات بیان کرد و معتقد است که این اتفاق جرقهای شده تا بستر مناسب در پیگیری امور توانخواهان مهیا شود و بار دیگر خودباوری مردمی به کمک حل مشکلات حوزه اجتماعی در زادگاه امام راحل بیاید.
«مهدی ساداتی» گفت: این موسسه از انگیزه والای خدمت به هم نوع سرچشمه گرفته و توجه خود را معطوف به معلولان جسمی حرکتی کرده و بیماران ام اس در حوزه های حمایتی، آموزش و درمان و اطلاع رسانی نیز خدمات دریافت میکنند.
۵۰ توانخواه خمین زیر چتر حمایتی موسسه مردمی
مدیرعامل این مرکز توانبخشی و خیریه با بیان اینکه ۵۰ نفر از توانخواهان شهرستان از خدمات این مرکز استفاده می کنند، گفت: ۱۰ معلول جسمی و حرکتی به بهبودی کامل رسیدند.
« احمدرضا خسروی» افزود: ۱۲ نفر کادر پزشکی، فیزیوتراپی، کار درمان، گفتار درمان، روانشناس و مربی هنری و آموزشی در این مرکز مشغول به کار هستند.
وی بیان کرد: کلاس های نمایش، موسیقی و نقاشی روی سفال با حضور ۲۰ تا ۳۰ نفر از توانخواهان از سوی مربیان داوطلب برگزار میشد و شیوع ویروس کرونا سبب توقف این دورههای آموزشی شد.
مدیرعامل این مرکز توانبخشی و خیریه توضیح داد: موسیقی و نمایش بر خودباوری و افزایش اعتماد به نفس توانخواهان تاثیرگذار است.
خسروی با اشاره به بخشهای درمانی این مرکز افزود: مجموعه آبدرمانی مرکز از کمنظیرترین مجموعههای کشور است و در استان مرکزی مانند آن وجود ندارد.
وی اضافه کرد: وسایل ورزشی و بدنسازی داخل آب نیز در این مجموعه وجود دارد و بهعنوان یکی از برترین روشهای درمان بیماران جسمی و حرکتی استفاده میشود و ۲۰ جلسه درمان را به هشت جلسه کاهش میدهد.
آشتی مهرورزی و اشتغال در سایه کمک به توانخواهان
یکی دیگر از اعضای هیات امنای این مرکز توانبخشی و خیریه با تاکید بر ایجاد اشتغال برای زنان سرپرست خانواده در این مرکز، گفت: کارگاه های خیاطی ابتدا با ۱۵ نفر آغاز به کار کرد.
«محمدحسین مقیمی» ادامه داد: زمانی که این زنان به آمادگی لازم رسیدند، سه کارگاه مجزا را راهاندازی کردند و پوشاک و لباسهای بهاره در این کارگاهها تولید می شود.
وی افزود: یافتن بازار فروش محصولات تولیدی برعهده مرکز است و انتظار است امسال برای ۵۰ نفر در این کارگاههای خیاطی اشتغالزایی شود.
مقیمی اظهار داشت: مرکز دندانپزشکی ویژه توانخواهان نیز در این موسسه خیریه احداث و تجهیز شده است.
وی تصریح کرد: سه دندانپزشک ثابت و یک پزشک داوطلب از تهران در این دندانپزشکی حضور پیدا میکنند و خدمات درمانی رایگان به توانخواهان و مددجویان کمیته امداد و بهزیستی ارایه میشود.
عضو هیات امنای این مرکز توانبخشی گفت: چهار میلیارد ریال برای فضای فیزیکی و تجهیز این دندانپزشکی از سوی یکی از خیران هزینه شده و در هفته بهزیستی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
رئیس بهزیستی خمین با اشاره به نقش مهم بهزیستی برای خدمات رسانی به افراد نیازمند در بخشهای مختلف عنوان کرد: این نهاد حمایتی بهدلیل تعدد وظایف در حوزه های اجتماعی، فرهنگی و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد و خدمات به جامعه هدف به ویژه معلولان همواره مورد توجه مقام معظم رهبری و دولت بوده است.
« جواد حمزهلو» گفت: سازمان بهزیستی به منزله تنها نهاد تخصصی حمایتی کشور به طیف وسیعی از مددجویان خدمات ارائه میکند.
وی درباره مرکز روزانه توانبخشی خمین بیان کرد: این مرکز یکی از منحصر به فردترین مراکز توانبخشی در استان مرکزی و کشور است.
رئیس بهزیستی خمین افزود: این مرکز خدمات خود را به توانبخشی محدود نکرده و فعالیتهای خود را در زمینه اشتغال و هنر نیز گسترش داده است.
حمزهلو ادامه داد: بیش از ۲ هزار معلول در خمین از خدمات بهزیستی این شهرستان بهرهمند هستند و این مرکز توانبخشی بازوی یاری رسان بهزیستی در ارایه خدمات بهینه به معلولان است.
خمین در جنوب استان مرکزی است و این شهرستان ۱۰۵ هزار نفر جمعیت دارد.