بندرعباس- ایرنا- معاون فناوری و اطلاعات حوزه نظارت گمرکات هرمزگان گفت: درحال حاضر۱۸۳ هزارتن کالای اساسی و غیراساسی درجریان تشریفات گمرکی است که از این میزان ۸۴ هزار تن آن کالاهای اساسی است.

محمود محبی روز چهارشنبه در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: این کالاها شامل برنج، گوشت، دانه‌های روغنی، کاغذ، لاستیک، ماشین‌آلات و تجهیزات و قطعات یدکی می‌باشد.

وی ادامه داد: هم‌چنین از مجموع حاضر۱۸۳ هزارتن کالای اساسی و غیراساسی، ۱۷۵ هزارتن مربوط به گمرک شهید رجایی است.

معاون فناوری و اطلاعات گمرک شهید رجایی، هدف و دغدغه اصلی متولیان امر و به ویژه گمرگ را رساندن کالاهای اساسی، ضروری و مورد استفاده در تولید به بازارهای هدف عنوان کرد و افزود: گمرکات هرمزگان آمادگی ۲۴ساعته برای ترخیص کالاهای اساسی به منظور سرعت‌بخشی در واردات کالاهای اساسی به کشور را دارد.

محبی توضیح داد: جامعه هدفی که عمدتا کالا وارد کشور می‌کنند شامل تجار و بازرگانان هستند اما بنا به نیاز کشور، عمدتا چند شرکت دولتی مثل بازرگانی دولتی، اموردام، حمایت کشاورزی به عنوان بزرگ‌ترین واردکنندگان کالای اساسی در گمرک محسوب می‌شوند که هدف اصلی آن‌ها تامین نیازهای اصلی کشور است.

طولانی شدن روند ترخیص کالاها ارتباط مستقیمی به گمرک ندارد

معاون فناوری و اطلاعات حوزه نظارت گمرکات هرمزگان درخصوص مهم‌ترین علت ترخیص نشدن کالا از گمرک به فرآیندهای دریافت مجوزهای قانونی، مشکلات بانکی و ارزی و خودداری صاحبان کالا از اطمینان نداشتن از دریافت ارز ترجیحی اشاره کرد و افزود: فرآیند ترخیص کالا کاملا تعریف شده و الکترونیکی است و طولانی شدن روند ترخیص کالاها ارتباط مستقیمی به گمرک ندارد.

وی با اشاره به تعیین مسیر گمرک و سرویس ارزیابی گمرک در ترخیص کالا ادامه داد: در مسیر سبز عملا میزان میانگین خروج کالا از گمرک سه ساعت است و در خصوص مسیرهای زرد و قرمز نیز بخشی از زمان ماندگاری کالا به گمرک برنمی‌گردد بلکه نیاز به مجوزهای قانونی از سایر ارگان‌ها دارد.

محبی گفت: به عنوان مثال کالایی که نیاز به دریافت مجوز استاندارد دارد، فرآیند دریافت این مجوز به دلیل انجام آزمایش‌ها کمی زمان‌بر است با این حال زمان ماندگاری برای گمرک حتی در مسیر زرد و قرمز نیز در صورت دریافت مجوزهای قانونی توسط سایر سازمان‌ها زمان‌بندی آن پایین است یعنی اگر فرد بتواند مجوز کالای خود را یک‌روزه بگیرد می‌تواند درهمان روز کالای خود را از گمرک خارج کند.

معاون فناوری و اطلاعات گمرک شهید رجایی با بیان اینکه صدور پروانه ترخیص کالا منوط به دریافت مجوزهای قانونی است، عنوان کرد: چرخه طولانی شدن برای دریافت مجوزهای قانونی به زمان ترخیص گمرک اضافه می‌شود در غیر این صورت اگر شرایط به صورت متعادل باشد، مسیر سبز کالا سه ساعته، مسیر زرد و قرمز یک‌روزه است.

وی با یادآوری این جمله که؛ اصلی‌ترین عوامل تشریفات گمرکی و ماندگاری کالا در گمرک متاثر از عوامل بیرونی است، اضافه کرد: اقلامی که اظهار شده‌اند و به دلایلی کد رهگیری بانک از بانک عامل به گمرک ارسال نشده، بر اساس مصوبات خاص گمرک می‌تواند درصدی از کالا را ترخیص و قسمتی دیگر را تا زمان اعلام کد رهگیری بانک نگه‌داری کند.

گمرک به شرکت‌های خوشنام تسهیلات می‌دهد

معاون فناوری و اطلاعات حوزه نظارت گمرکات هرمزگان در این رابطه با بیان اینکه گمرک براساس دستورهای مقام‌های بالادستی خود به صاحبان کالا تسهیلاتی را به شرکت‌های خوشنام ارائه می‌دهد، ابرازداشت: گمرکات تمامی تسهیلات گمرکی از جمله ترخیص نسیه و درصدی را برای آسان سازی فرآیند ترخیص کالا  به واردکنندگان ارائه می‌دهد.

محبی یادآورشد: گمرک براساس "بخشنامه درصدی" اجاز نمی‌دهد روند ترخیص کالا در گمرک طولانی و نیازهای مردم تامین نشود، بلکه ۷۰ تا ۹۰ درصد کالا برای ترخیص در اختیار صاحب کالا قرار می‌گیرد و بعد از اصلاح مشکلات بانکی شرکت، ۱۰ تا ۳۰ درصد کالای باقی‌مانده را ترخیص می‌کند.

صادرات ۱۱ میلیون و ۵۷۴ هزارتن کالا در سال جاری

محبی در بخش پایانی سخنان خود به آمار صادرات و واردات کالا از گمرکات هرمزگان اشاره کرد و بیان داشت: در سه‌ماهه نخست امسال، یک میلیون و ۸۹۲ هزارتن کالا شامل برنج، گوشت، الکترود زغالی، قطعات یدکی و تجهیزات مصرفی، لاستیک، ماشین آلات و تجهیزات از کشورهای چین، هند، امارات متحده عربی و آلمان وارد کشور شده است.

معاون فناوری و اطلاعات حوزه نظارت گمرکات هرمزگان، مجموع صادرات امسال از کشور را نیز ۱۱ میلیون و ۵۷۴ هزارتن از جمله مواد سنگ آهن، پلیمرها، مواد معدنی، محصولات پتروشیمی و مشتقات نفتی اعلام کرد.

وی با بیان اینکه روزانه محصولات کشاورزی کشور با کانتینرهای یخچالی به کشورهای هدف به ویژه امارات متحده عربی از بندر شهید باهنر صادر می‌شود، اظهارداشت: یکی از افتخارات استان هرمزگان در حوزه صادرات، تبدیل شدن بندرجاسک به یک گمرک صادراتی قابل توجه است.

محبی افزود: اگر زیرساخت‌های بندری آن افزایش و ارتقا یابد، جاسک می‌تواند به عنوان بندر هاب منطقه در شرقی ترین نقطه هرمزگان هم‌مرز با استان سیستان و بلوچستان در حوزه صادرات و واردات ایفای نقش داشته باشد.

رییس جمهوری روز گذشته(۲۲ تیرماه) در دویست و چهل و یکمین نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درباره گزارش‌های تامین کالاهای اساسی بر افزایش ظرفیت ناوگان حمل و نقل در راستای سرعت‌بخشی در انتقال کالا و ضرورت همکاری همه دستگاه‌ها برای تسریع در ترخیص کالاهای موجود در گمرکات کشور تاکید کرد و افزود: راه‌اندازی سامانه جامع تجارت کشور، ساختار لازم را برای شفافیت و جلوگیری از معطلی کالا و ریشه کنی فساد و سوء استفاده رانت جویانه را فراهم کرده و ضروری است اتصال همه سامانه‌ها بویژه سامانه گمرک به سامانه جامع تا پایان تیرماه نهایی شود.

بر مبنای گزارش وزیر راه و شهرسازی، ناوگان حمل و نقل در بخش ریلی و جاده‌ای تقویت شده و ظرفیت حمل و نقلی در جهت تسریع بارگیری و انتقال کالا از بنادر و گمرکات افزایش یافته است.