مشهد- ایرنا- به گفته دست‌اندرکاران فعال خراسانی و هراتی حمل و نقل و ترانزیت کالا بین ایران و افغانستان، هم‌اینک مبادلات تجارت در گذرگاه مرزی اسلام‌قلعه - دوغارون واقع در نوار مرزی شرق خراسان رضوی بطور نسبی جریان دارد.

رییس انجمن شرکتهای ترانسپورت بین‌المللی ولایت هرات افغانستان روز چهارشنبه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۵۰۰ دستگاه کامیون حامل اقلام صادراتی و ترانزیتی ظرف دو روز اخیر از گذرگاه مرزی دوغارون - اسلام‌قلعه به سمت هرات رفت و آمد داشته‌اند.  

عارف رضایی همچنین به در پیش بودن مناسبت عید سعید قربان در هفته آتی و آیینهای آن در افغانستان اشاره و بیان کرد: گرچه رفت و آمد کنونی خودروهای باری و ترانزیت بطور نسبی و محدود در مرز دو کشور جریان دارد اما سالهای پیش در همین موعد افزایش تقاضا در افغانستان سبب بیشتر شدن حجم فعالیت ناوگان باری در گمرک اسلام‌قلعه می‌شد. 

وی ادامه داد: همچنین گرچه کامیونهای تجاری هم‌اینک از ایران بدون پرداخت هزینه و تعرفه گمرکی وارد افغانستان می‌شوند زیرا عوامل حاضر از گروه طالبان در مرز اسلام‌قلعه تاکنون درخواستی از این نظر نداشته‌اند اما رانندگان آنها هنگام ترک ایران و ورود به افغانستان نه تنها اظهارنامه گمرکی را ثبت می‌کنند بلکه عوارض گمرکی خود را نیز در هرات پرداخت می‌کنند.  

عضو هیات مدیره انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: فعالیت ناوگان تجاری ظرف دو روز اخیر از دوغارون به افغانستان آغاز شده بطوری که دیروز ۲۲ تیر ماه افزون بر ۲۰۰ دستگاه کامیون از دوغارون خارج شده و ۱۳۰ دستگاه کامیون خالی نیز برای بارگیری مجدد از سمت افغانستان وارد ایران شده‌اند. 

ابراهیم عطایی طرف مقابل را آماده همکاری برای پذیرش ناوگان تجاری اعلام و بیان کرد: آمار رفت و آمد کامیونها در گذرگاه مرزی دوغارون با تداوم وضعیت جاری، ظرف روزهای آتی افزایش خواهد یافت.

وی افزود: گرچه هم‌اینک اجازه عزیمت کامیونهای باری از مبادی ورودی و بنادر ایران به مقصد مرز دوغارون صادر نمی‌شود اما برآورد می‌شود حجم محدود رفت و آمد مرزی کنونی بین خراسان رضوی و هرات، از ازدحام کامیونها در گذرگاه مرزی دوغارون - اسلام‌قلعه خواهد کاست. 

عضو هیات مدیره انجمن صنفی شرکتهای حمل و نقل بین‌المللی خراسان رضوی همچنین بار بیشتر کامیونهای هم‌اینک متوقف و معطل در گمرک دوغارون را مواد غذایی ذکر و بیان کرد: دولت افغانستان از هرگونه چالشی بابت کمبود چنین اقلامی در آن کشور پرهیز دارد لذا برآورد می‌شود توافق لازم برای افزایش رفت و آمد و شمار کامیونهای حامل اینگونه کالاهای صادراتی و ترانزیتی در گذرگاه مرزی دوغارون - اسلام‌قلعه صورت گرفته و حاصل شود.  

این اظهارات فعالان دست‌اندرکار حمل و نقل کالا و ترانزیت در مرز ایران و افغانستان در حالی است که با وجود پیگیری مستمر و تماسهای متعدد خبرنگاران ایرنا، مسوولان رسمی محلی تاکنون اطلاعاتی در خصوص بازگشایی مجدد گذرگان مرزی دوغارون - اسلام‌قلعه ارائه نکرده‌ و بغضا از آن امتناع دارند. 

کنترل گمرک و منطقه صفر مرزی اسلام‌قلعه واقع در استان هرات افغانستان در نقطه مقابل تاسیسات گمرکی دوغارون شهرستان تایباد خراسان رضوی، از ۱۷ تیر ماه جاری تاکنون در پی خروج عوامل اداری و نظامی دولت افغانستان از این محدوده، در اختیار گروه طالبان قرار گرفته است.  

سالانه ۱.۵ میلیارد دلار صادرات، سه میلیارد دلار ترانزیت خروجی و ۲۰ میلیون دلار واردات از طریق مرز دوغارون بین ایران و افغانستان انجام می‌شود. 

گمرک دوغارون در فاصله ۱۸ کیلومتری تایباد و مرکز این شهرستان ۱۲۰ هزار نفری در فاصله ۲۲۵ کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است. 

خراسان رضوی از سمت شرق ۳۰۲ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری اسلامی افغانستان دارد. شهرستانهای "تربت‌جام، تایباد و خواف" این استان در جوار مرز مشترک با افغانستان قرار دارند.

جمهوری اسلامی ایران در مجموع ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک با افغانستان در جوار ولایات هرات، فراه و نیمروز آن کشور با استانهای خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان دارد.