تهران- ایرنا- بعد از لغو احداث تله کابین تاق بستان خبر رسیده که باید برای احداث آن باید مسیر جدیدی تعیین شود تا محوطه تاریخی آسیب نبیند؛ خبر دیگر این که از ورود موتورسیکلت به بازار تیمچه قم ممنوع شد.

به گزارش ایرنا، پروژه تله کابین کرمانشاه اواسط سال ۱۳۹۸ به منظور سرمایه گذاری و اجرا به شرکتی تحت عنوان پویش افق ماندگار واگذار شد که تنها چند ماه از تاسیس آن گذشته بود. عملیات این پروژه در نهایت اسفند ماه همان سال بدون اخذ مجوزهای لازم از وزارت میراث فرهنگی و بدون در اختیار گرفتن زمین از راه و شهرسازی آغاز شد.

سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی شهرداری برآورد اولیه برای ساخت تله کابین تاق بستان را ۲۲۳ میلیارد تومان اعلام کرد که قرار بود ۱۷۶ میلیارد تومان آن توسط شرکت مذکور و باقی توسط شهرداری تامین شود.

یکی مهمترین از مشکلات پیش روی پروژه تله کابین کرمانشاه قرار داشتن آثار تاریخی در مسیر آن بود و کارشناسان میراث فرهنگی معتقد بودند که این پروژه برای پرونده ثبت جهانی تاق‌بستان مشکل ساز می‌شود.

قرارداد ساخت پروژه تله‌کابین کرمانشاه لغو شد

علی اصغر خزلی رییس سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های عمومی شهرداری کرمانشاه اعلام کرد که قرارداد پروژه تله کابین تاق‌بستان به دلیل مشکلات حقوقی لغو شد.

خزلی گفت: اکنون در حال طی کردن مراحل قانونی هستیم تا این پروژه را به منظور اجرا به دیگر سرمایه گذاران معرفی کنیم. 

مسیر جدید برای احداث تله کابین کرمانشاه 

هوشنگ بازوند استاندار کرمانشاه با اعلام اینکه مسیر جدیدی برای اجرای پروژه تله کابین کرمانشاه شناسایی شده است، گفت: تله کابین یکی از پروژه‌های اثرگذار برای توسعه گردشگری کرمانشاه است اما در کنار آن باید تلاش شود که اجرای این پروژه به بزرگترین میراث تاریخی کرمانشاه یعنی تاق‌بستان صدمه‌ای نزند.

بازوند در جلسه بررسی مسیر جدید احداث تله کابین کرمانشاه، اظهار داشت: حدود ۳۰ سال است که مقرر شده پروژه تله کابین در کرمانشاه احداث شود اما هر بار روند احداث این پروژه با مشکلاتی مواجه شده است.

وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم که در اجرای این پروژه به آثار باستانی و میراث فرهنگی کرمانشاه یعنی تاق بستان صدمه‌ای وارد نشود و همچنین نه اینکه به عقب برگردیم و موضوعات گذشته را دوباره تکرار کنیم لذا ضروری است که با توجه ویژه به نکات علمی، فنی و اصولی به اجرای این پروژه کمک کنیم.

وی بیان داشت: با توجه به اینکه مجموعه تاریخی تاق بستان در مسیر ثبت جهانی قرار دارد ما به هیچ عنوان راضی نیستیم که با اجرای پروژه تله کابین در مسیر این موضوع خللی وارد شود و ثبت جهانی این مجموعه با تاخیر مواجه شود.

ضوابط و حریم‌های تپه مارلیک گیلان پس از ۶۰ سال ابلاغ شد

ولی جهانی معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان اعلام کرد: ضوابط و حرایم تپه مارلیک بجا مانده از تمدنی سه هزار و ۵۰۰ ساله در کرانه خاوری سفیدرود گیلان پس از ۶۰ سال کاوش ابلاغ شد.

وی گفت: ابلاغ نقشه محدوده عرصه، حریم و ضوابط حفاظتی و معماری اثر ملی فرهنگی. تاریخی (چراغعلی تپه مارلیک رودبار) بر اساس ابلاغیه شماره ۱۴۰۰۲۱۰۰/۱۰۰۰۳ وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی به استاندار گیلان ابلاغ شد.

جهانی افزود: به موجب این ابلاغ و در راستای اجرای بند ۱۲ از ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷ و مواد مربوطه از قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب سال ۱۳۰۹ و نظامنامه اجرایی آن حریم اثر مذکور از این پس تحت حفاظت و نظارت وزارتخانه میراث فرهنگی بوده و هرگونه دخل و تصرف در محدوده حریم و تخلف از ضوابط حفاظتی مقرر برابر مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازات های بازدارنده جرم محسوب می شود و مرتکب، مشمول مجازات‌های قانونی خواهد شد.

تزریق هفت هزارمیلیارد تومان به گردشگری و صنایع‌دستی

علی‌اصغر مونسان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از تزریق هفت هزارمیلیارد تومانی جدا از بودجه مصوب، به دو حوزه گردشگری و صنایع‌دستی خبر داد.

مونسان در جلسه ارائه گزارش عملکرد معاونت توسعه مدیریت و منابع از اقدامات انجام شده در معاونت توسعه مدیریت و منابع ابراز رضایت کرد و گفت: اگر این معاونت به خوبی دیگر حوزه‌ها را پشتیبانی نکند آن‌ها نمی‌توانند عملکرد خوبی داشته باشند و بستر وزارتخانه روی این معاونت متمرکز است.

مونسان با اشاره به اینکه هرآنچه در توانمان بود را طی این مدت چهارساله انجام دادیم، افزود: در سخت‌ترین شرایط کشور به بهترین شکل ممکن اوضاع را اداره کردیم و حوزه وزارتخانه ما که عموما جدی گرفته نمی‌شد را تا سطحی بالا آوردیم که امروز در دولت نقش آفرین هستیم. ریل‌گذاری خوبی در وزارتخانه صورت گرفته است.  در ابتدا برنامه‌ای وجود نداشت و اقدامات در راستای یک هدف مشخص انجام نمی‌شد، اما امروز با هم‌افزایی و اقدامات صورت گرفته مسیر آینده مشخص شده است.

احتمال ریزش بادگیرهای لافت بر سر مردم و گردشگران 

عباس نوروزی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان گفت: بادگیرهای بندر تاریخی و روستای هدف گردشگری لافت شهرستان قشم براثر زمین لرزه‌ها و رطوبت بالا، آسیب‌های زیادی دیده‌اند که احتمال ریزش آن‌ها بر سر مردم ساکن روستا و گردشگران وجود دارد.

نوروزی اظهار داشت: اداره کل میراث فرهنگی،  گردشگری و صنایع دستی هرمزگان با مرمت بادگیرها هم سعی در حفظ آنها و هم سعی در ایمن‌سازی محیط دارد.

وی ادامه داد: بادگیرهایی که در سال گذشته مرمت شدند و بادگیرهایی که امسال مرمت می‌شوند خطری برای مردم نخواهند داشت اما خطر ریزش سایر بادگیرها وجود دارد.

وی اضافه کرد: پنج بادگیر بندر تاریخی لافت سال گذشته در مدت ۴۵ روز با مصالح بومی مرمت شد که سه بادگیر نیاز به اندود و اقدام‌های حفاظتی داشته و ۲ بادگیر به مرمت کلی نیاز داشت و برای آنها حدود ۲ میلیارد ریال هزینه شد.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هرمزگان افزود: ۱۰۰ میلیارد ریال برای مرمت بادگیرهای روستای هدف گردشگری لافت نیاز است اما این اداره کل تنها ۳ میلیارد ریال اعتبار در سال جاری برای مرمت این بادگیرها دارد که با این اعتبار مرحله دوم مرمت بادگیرهای لافت را از هفته گذشته آغاز کرده است.

نمونه‌سازی کاشی نگاره کاخ موزه گلستان

 سهیلا نقی‌زاده سرپرست کارگاه سفال و سرامیک گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری گفت: نمونه‌سازی کاشی‌نگاره کاخ موزه گلستان با الهام از نقوش و رنگ دوره قاجار به شیوه هفت‌رنگی و به‌صورت آبرنگی انجام شد.

وی کاشی‌کاری را یکی از هنرهای اصیل ایران دانست که بهترین نمونه‌های آن در کاخ موزه گلستان قرار دارد.

نقی‌زاده با اشاره به دستیابی هنرمندان در دوران قاجار به فنون جدید در زمینه رنگ کاشی و جلوه رنگ‌های چشم نواز قرمز و زرد که امروزه نیز جایگاه ویژه ای در تولید کاشی دارند، یکی از هنرنمایی‌های کاشیکاری عهد قاجار را رنگ‌آمیزی کاشی خشتی با نام کاشی هفت‌رنگ خواند.

این هنرمند افزود: به دلیل زیبایی و تنوع رنگی و طرح در دوره قاجار و تنوع این نوع کاشیکاری در کاخ موزه گلستان پروژه‌ای با عنوان نمونه‌سازی کاشی نگاره کاخ موزه گلستان در کارگاه سفال و کاشی گروه پژوهشی هنرهای سنتی با مدیریت سید عبدالمجید شریف‌زاده و به سرپرستی نگارنده انجام شد. این کاشی‌نگاره به صورت نمونه سازی و الهام گرفته از نقوش و رنگ دوره قاجار به شیوه هفت رنگی و به صورت آبرنگی اجرا شده است.

جشن تیرگان در روستای ورکانه استان همدان برگزار شد

علی خاکسار معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان از برپایی جشن تیرگان برای اولین بار با همیاری دهیاری و مردمان در روستای ورکانه این استان خبر داد.

 خاکسار اظهار داشت: حفظ آیین‌ پیشینیان و شکرگزاری از نعمت‌های خداوند از جمله اهداف اصلی برگزاری جشن تیرگان است چرا که حفظ این آثار فرهنگی و تاریخی نماد هویت کشور و مردم است.

وی ادامه داد: در راستای پاسداشت آئین و سنن میراث معنوی و احیای بسیاری از جشن‌ها و رسوم دیرین،  مقرر شد که این‌گونه آیین‌ها در روستاهای هدف گردشگری استان همدان به منظور احیای رسوم و با هدف جذب گردشگران برگزار  شود.  

معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان افزود: این جشن در واقع مراسم مذهبی نیاکان ما محسوب می‌شود که برای شکرگزاری نعمت آب از خداوند به کنار رودخانه رفته و در آنجا به روی یکدیگر آب می‌پاشند.

چک‌لیست‌های مدیریت بحران در کاخ صاحبقرانیه نیاوران

چک‌لیست‌های مدیریت بحران در بخش معماری و زیرساخت‌های گالری‌ها و فضاهای نمایشی، آثار نمایشی و داخل مخازن کاخ صاحبقرانیه نیاوران با رویکرد حفاظت پیشگیرانه، تنظیم و تکمیل آغاز شد.

 این پروژه، بخش‌ها و سطوح مختلف مطالعاتی و عملیاتی را در این کاخ موزه در بر می‌گیرد که از آن جمله می‌توان به مطالعات آسیب شناختی و شناسایی عوامل آسیب با رویکرد حفاظت پیشگیرانه، تنظیم و تکمیل چک لیست‌های مدیریت بحران در بخش معماری و زیرساخت‌های الکتریکال و مکانیکال، گالری‌ها و فضاهای نمایشی، آثار نمایشی و داخل مخازن، تزئینات، دسترسی‌ها و سیستم‌های اعلام و اطفای حریق اشاره کرد.

همچنین انجام تست غیر مخرب ان. دی. تی NDT الکتریکال و رطوبتی، فیلترینگ هواسازها، بررسی و استحکام بخشی اتصالات آثار نمایشی، اصلاح نورپردازی با استفاده از نورهای اس. ام. دی SMD، شناسایی عوامل بیولوژیک و رفع آن، بسترگذاری، اصلاح چیدمان های دارای همجواری کاتالیزوری، بررسی وضعیت مخازن و رفع عوامل آسیب، تقسیم بار مخرب آثار نمایشی بر اساس محاسبه نقاط و اجرای اتصالات تکیه گاهی و اجرای فیلتر بر تکیه گاه تابلوهای نقاشی از دیگر اقداماتی است که در این پروژه صورت می گیرد.  

ورود موتورسیکلت به تیمچه بزرگ قم ممنوع است

عمار کاوسی معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قم گفت با اشاره به طرح ساماندهی تیمچه بزرگ قم ورود هرگونه موتورسیکلت به تیمچه بزرگ ممنوع است.

وی اظهار کرد: طرح ممنوعیت موتورسیکلت به محوطه تاریخی تیمچه به دستور این معاونت و با همکاری یگان حفاظت میراث‌فرهنگی استان قم و هیئت امنای تیمچه انجام شده است.

معاون میراث‌فرهنگی قم با بیان این که تیمچه بزرگ قم در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۷۶ با شماره ثبت ۱۹۰۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، ادامه داد: این اثر مربوط به دوره قاجار و در داخل راسته بازار نو واقع شده است.

کاوسی با اشاره به این که تیمچه قم یکی از بزرگ‌ترین سقف‌های ضربی ایران را دارا است، افزود: در سال ۱۲۶۱ هجری خورشیدی معماری این بنا توسط استاد حسن قمی مشهور به معمارباشی، طراحی و اجرا شده است.  آثار تاریخی ارزشمند و مواریث فرهنگی، متعلق به یک ملت هستند و حفظ و صیانت از آن وظیفه دولت و عموم مردم است.

فرصتی برای کارآفرینان حوزه گردشگری با شرکت در جشنواره کارآفرین برتر

زاهد شفیعی مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی، آموزش و مطالعات گردشگری افزود: چهاردهمین دوره جشنواره کارآفرینان برتر توسط وزارت کار و تعاون و رفاه اجتماعی در سال جاری برگزار می‌شود.  در این دوره از جشنواره صنعت گردشگری نیز وارد عرصه رقابت شده و کارآفرینان خود را انتخاب خواهد کرد.

وی افزود: در حال حاضر مراحل ثبت‌نام داوطلبان این رویداد از طریق سایت در حال انجام است و داوران استانی نیز به تفکیک هر استان معرفی و تعیین شده‌اند.

شفیعی یادآور شد: علیرغم شرایط ناشی از کرونا و رکود در بخش گردشگری همه کشورهای جهان، برگزاری اینگونه از رویدادهای رقابت‌آفرین می‌تواند برای سال‌های آتی تجارب موثری در مشارکت و رقابت واحدهای مختلف گردشگری به شمار آید.

تاکید وزیر میراث فرهنگی بر تشکیل کمیته املاک

علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نشست گزارش عملکرد معاونت امور مجلس، حقوقی و استان‌ها بر تشکیل کمیته املاک تاکید کرد.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در این نشست با اشاره به عملکرد، معاونت امور مجلس، حقوقی و استان‌ها، گفت: این معاونت یک بخش مهم، یک معاونت چندبخشی و یک معاونت پشتیبان است که با حضور آقای واحدی و همکارانش در این بخش، کارهای این معاونت به خوبی پیش رفته و می‌توان گفت که معاونت مجلس، حقوقی و استان‌ها، نقطه اتکا در این وزارتخانه بوده است.

واکسن گردشگری برای قشم تهیه می‌شود

مهدی زارعی معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم افزود: البته تزریق واکسن به گردشگران پس از واکسیناسیون خارج از نوبت تمام مردم روستایی جزیره قشم خواهد بود و جزیره‌نشینان در اولویت این طرح قرار دارند. باید تلاش کنیم تا با آگاه سازی جامعه محلی شرایط ایمن سازی جامعه در برابر بیماری کرونا ارتقا یابد.

معاون فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم تصریح کرد: هنوز در روستاها برخی مقاومت‌ها برای دریافت واکسن وجود دارد که این موضوع هزینه‌های مختلفی را به جامعه تحمیل می‌کند.

وی افزود: همه باید در برابر شیوع ویروس کرونا دغدغه داشته باشند و علاوه بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی، افراد مشمول را به شرکت در طرح تزریق واکسن تشویق و ترغیب کنند.

اعطای ۵۹ میلیاردریال کمک بلاعوض به هنرمندان صنایع‌دستی

 پویا محمودیان معاون صنایع‌دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: تا پایان هفته جاری مبلغ ۵۹ میلیارد ریال کمک بلاعوض به ۴۲۲ هنرمند صنایع‌دستی پرداخت خواهد شد.

محمودیان گفت: مبلغ ۵۹ میلیارد ریال کمک بلاعوض با هدف حمایت هرچه بیشتر از هنرمندان صنایع‌دستی به دستور مستقیم علی‌اصغر مونسان وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به هنرمندان صنایع‌دستی پرداخت می‌شود.

معاون صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ادامه داد: شاخص‌هایی که برای پرداخت این مبلغ به هنرمندان در نظر گرفته شده شامل نوآوری در تولید، بسته‌بندی مطلوب، حوادث ناشی از کار، رونق تولید در کارگاه‌های شهرهای ملی و جهانی صنایع‌دستی، دارابودن نشان ملی و مهر اصالت، احیای رشته‌های منسوخ‌شده و یارانه شرکت در نمایشگاه‌های خارجی است.

محمودیان خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز مبلغ ۱۸میلیارد ریال به هنرمندانی از سراسر کشور به صورت بلاعوض کمک شد. حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی همواره در دستور کار دولت تدبیر و امید بوده است و این موضوع از زمان شیوع کرونا به صورت جدی‌تر دنبال می‌شود و تا کنون هنرمندان بسیاری از کمک‌ها و حمایت‌های دولت در این خصوص بهره‌مند شده‌اند.