با توجه به شرایط کشور، دولت سیزدهم وظیفه سنگینی بر عهده دارد. بر همین اساس هم اصلی ترین بحث امروز در رابطه با دولت منتخب، آن هم در شرایط ویژه امروز ضرورت کارآمدی دولت و وزرایش و سر و سامان دادن به اقتصاد است. بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی به بررسی مهمترین مساله های دولت سیزدهم پرداخته اند.
رسانههای اصلاحطلب
آقای رئیسی با اکثریت همسو باشید!
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم امید فراغت روزنامهنگار نوشت: آقای رئــیسی اگر تصمیمسازیها و تصمیمگیریهایتان در انتخاب کابینه بر اساس واقعیتهای پیدا و پنهان جامعه امروز ایران و همینطور واقعیتهای جهانی نباشد، شکست خواهید خورد! جامعه امروز ایران به دلیل اتصال با ادبیات جهانی با واقعیتهای پیدا و پنهان ایران و جهان آشنا شدهاند، به همین دلیل درک بهتری از قوه اختیار و انتخابشان پیدا کرده و آزادی را حق طبیعیشان به حساب میآورند و اگر فرد، جریان یا گروهی در فضای درک و فهم حق و حقوق طبیعیشان تصمیمسازی و تصمیمگیری نداشته باشد نمیتوانند موجب اتحاد و انسجام ملی شوند! آقای رئیسی باید رئیسجمهوری شوید که ادبیات اصلاحگری و واقعیتنگری و همسویی با اکثریت ملت سرفصل ادبیات ذهنیتان باشد، در غیر این صورت نتیجه همانی خواهد شد که سالها چنین نتیجهای تجربه شده است! اگر فرماندهیتان بر اساس واقعیتها باشد کابینهتان شبیه شما خواهد شد؛ لشکری با یک فرمانده شکست میخورد، همان لشکر با فرماندهی دیگر پیروزی کسب میکند؛ بنابراین ادبیات فرماندهیست که جامعه را به پیروزی یا شکست سوق میدهد! آقای رئیسی نکته مهم این است که به ملت احساس استقلال در تصمیمسازی و تصمیمگیریهایتان بدهید و این فضا را به وجود بیاورید که در نهایت تصمیمگیرنده خودتان هستید! سالهاست که روسای قوه مجریه چوب اعمالنظرهای خودخواهانه را میخورند! بنابراین مراقب باشید تحتتاثیر تفسیر و تحلیلهای جریانهای مرموز قرار نگیرید؛ آنان صحنه را بهگونهای برایتان تصویر میکنند که راهی جزء تصمیم آنان برایتان مقدور نشود!
نگرانی از حضور تندروها در دولت بعدی
روزنامه آرمان ملی در گزارشی آورد: کمتر از سه هفته دیگر دوران ریاستجمهوری حسن روحانی تمام شده و سیدابراهیم رئیسی به کرسی ریاستجمهوری خواهد نشست. این در حالی است که برخی اصولگرایان از پیش از انتخابات برای حضور در کابینه برنامهریزی میکردند، هماکنون به فکر سهمخواهی افتادهاند. بهویژه دلواپسان و تندروها که می خواهند مطامع و منویات خود را در قالب دولت رئیسی به پیش ببرند. این در حالی است که رئیسی گفته «مستقلام» و نوع رویکردها و اظهار نظرهایش نیز بویی از تندروی نمیدهد.
چینش کابینه چراغخاموش
روزنامه شرق در گزارشی می آورد: مشخص است که همچنان پشتپرده کابینه ابراهیم رئیسی خبرهایی است. وقتی بحث از سهمخواهی، رد یا تأیید کابینه فراجناحی یا توصیه به بازگذاشتن دست رئیسی برای چیدن دولت میشود، یعنی فشارها زیاد است. تا جایی که برخی اصولگرایان از چینش چراغخاموش کابینه نهتنها سخن میگویند بلکه از آن استقبال هم میکنند. به نظر آنها حرکت چراغخاموش باعث میشود فشارها و سهمخواهیها کمتر شود. دیروز یک فعال سیاسی اصولگرا درخصوص رابطه حامیان رئیسجمهور منتخب و دولت آینده گفت: آن چیزی که اکنون برای آقای رئیسی مهم است و کمک محسوب میشود، این است که دست ایشان را باز بگذارند. فشاری به ایشان وارد نکنند، آن جاهایی که ایشان طلب مشورت و کمک کرد، بیایند و به ایشان کمک کنند اما فراتر از آن نباشد به شکلی که تعبیر به زیادهخواهی شود. ناصر ایمانی درباره بهوجودآمدن انتظار تشکیل یک کابینه فراجناحی در پی تماسهای صورتگرفته از جانب دفتر سیدابراهیم رئیسی با برخی فعالان سیاسی و روزنامهنگاران از جناحهای مختلف، گفت: این تماسها اصلا بهمنظور کابینه فراجناحی نبوده است بلکه تماسهایی که گرفته شده با این محتوا و منظور انجام شده که شما اگر نظر، دیدگاه یا انتقادی دارید، ارائه بدهید و تا آنجایی که اعلام شده اصلا بحث کابینه فراجناحی در تماسها مطرح نشده است.
کاش نشست بعدی با اقتصاددانان باشد
روزنامه جهان صنعت در گزارشی می نویسد: کارنامه و برنامه رییسجمهور منتخب نیز در دهههای سپریشده به دلیل ماهیت فعالیتهایش مبارزه با فساد است و این چیزی است که او تصور میکند شهروندان نیز خواستار چنین چیزی هستند. واقعیت نیز این است که شهروندان ایرانی یکی از خواستههایشان فسادزدایی است اما این فسادزدایی اگر به باز کردن گرههایی باشد که بر سر راه معیشت و کسبوکار آنها ساخته و زده شده است قابل قبول است و اگر این فسادزدایی به این اتفاق منجر نشود ایبسا با اقبال شهروندان روبهرو نشود. واقعیت این است که ایرانیها امروز غم نان و غم کار آبرومندانه دارند و دیگر بیش از این تاب و توان ندارند تا تنگناهای این خواستهها به درازا بکشد. بنابراین مبارزه با فساد از روز اول فعالیت دولت سیزدهم اتفاق خوبی خواهد بود اگر به هموار شدن راه افزایش رفاه مادی مردم کمک کند. کاش رییسجمهور منتخب با اقتصاددانان از نحلههای فکری گوناگون درباره راههای برطرف کردن کسری بودجه و نیز مهار تورم نشست داشته باشد.
منتظر کابینه ای ضد فساد هستیم
خبرگزاری ایسنا در گفت و گو با محمد حسین شیخ محمدی معاون سیاسی حزب ندای ایرانیان نوشت: در شرایط امروز جامعه ایران، اعتقادی به یک کابینه فراجناحی ندارم. فرض کنیم چند وزیر اصلاحطلب در کابینه حضور داشته باشد، این به معنی کابینه فراجناحی است و مشکلات کشور حل خواهد شد؟ قطعاً خیر. ترجیح من برای ایرانِ امروز، تشکیل کابینه کارآمدِ ضد فساد است. کشور نیاز دارد که تواناترین و کارآمدترین متخصصین و مدیران به کار گرفته شوند تا بتوانند در جهت بهبود زندگی مردم گامهای مناسبی بردارند. وزرای پیشنهادی کابینه سیزدهم باید دارای ویژگیهایی مانند کارآمدی، تخصص، تجربه، آشنا به ظرفیت و توان کشور، شجاعت، توانایی تعامل با نخبگان، نوآوری، توانایی تصمیمگیری، ریسکپذیری، تحرک، تسلط بر کار، پاک دستی و تعهد باشند. در حوزه مسئولیت خود دارای برنامه، نگاه علمی و کارشناسی باشند. یک نکته را فراموش نکنیم، برای حل بحرانهای اساسی کشور راهحل ساده و سریع وجود ندارد. حل آنها نیاز به دانش، شجاعت و گرفتن تصمیمات سخت دارد.
رسانههای اعتدالی
مجلس باید بر دولت رئیسی نظارت کند نه در پشت پرده زدوبند!
خبرآنلاین در گفت وگو با محمد اسماعیل کوثری چهره سیاسی اصولگرا می نویسد: کسی که مسئولیت می گیرد چه توسط مردم انتخاب شود چه از مجلس رای می گیرد باید بیاید و آنچنان خدمت کند ... چرا هم برای اصولگرا و هم برای اصلاح طلب دفاع مقدس واقعا مقدس است؟ برای اینکه آنجا همه فعالیت می کردند تا دشمن را بیرون کنند بدون اینکه بخواهند مسائل یا مشکلاتی را بین خودشان ایجاد کنند پس مطلبی که وجود دارد این است که کسی که مسئولیت می گیرد چه از طرف مردم و چه از طرف دستگاه های مربوطه مثل مجلس و امثال آن باید پاسخگو باشد و نباید اینگونه باشد که خیال کند فقط مسئولیت گرفته که آنجا بنشیند و این احساس را داشته باشد که من دیگر دائم این مسئولیت را دارم، خیر! مجلس هم باید نسبت به این مسئله حتما دقت و نظارت محکمی کند و آن وظایفی که بر عهده اش است به خوبی استفاده کند و در نهایت کسانی که دارند خطا می کنند یا اشتباهاتی دارند حتما به آن بخشها رسیدگی کند تا اینکه آن مسئول سرخط بیاید و بر آن اساس کار را دنبال کند. یکی از وظایف اصلی مجلس این است که حتما آن نظارتش را به طور دقیق و جامع و کامل انجام دهد نه اینکه به عنوان نظارت به آنجا رود اما خدایی نکرده در پشتپرده زد و بندی انجام دهد، آن که دیگر نظارت نمی شود.
کشور باید با برنامه اداره شود
روزنامه ایران در گزارشی آورد: سیدابراهیم رئیسی در نشستی سه ساعته با اساتید و صاحبنظران اقتصادی، با تأکید بر اینکه دولت سیزدهم با اتکا به راهکارهای علمی و نه سلیقهای به درمان اقتصاد بیمار کشور اقدام خواهد کرد، گفت: اگرچه برای استفاده از نسخههای اقتصادی که از خارج کشور ارائه میشوند باید با دقت توسط صاحبنظران داخلی بررسی و با احتیاط عمل کنیم، اما در استفاده از تجارب آزموده شده دیگران با نگاهی باز عمل کرده و محدودیتی در بهرهگیری از تجارب موفق نداریم. وی با تأکید بر اینکه کشور باید با برنامه اداره شود، اظهار داشت: اگر برنامههای تدوین شده قبلی در کشور اجرا نشده، نباید این تلقی را داشته باشیم که نیازی به برنامه نداریم، بلکه باید دلایل اجرا نشدن آن برنامهها را بررسی و رفع کنیم. رئیسجمهوری منتخب تصریح کرد: کشور باید با داشتن برنامه اداره شود تا اولاً همه بتوانند بر اساس این برنامه از آینده پیشبینی داشته باشند و از سوی دیگر کارشناسان بتوانند در هر مرحله اجرای این برنامه را رصد کنند. رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود برگزاری این نشست با نخبگان و صاحبنظران اقتصادی را آغاز ارتباط دولت با کارشناسان اقتصادی عنوان کرد و گفت: نشستهای بعدی دولت با کارشناسان مسألهمحور خواهد بود تا اساتید نظرات و راهکارهای خود را درباره مسائل و مشکلاتی که از سوی دولت به آنها ارائه شده است، با تکیه بر دانشگاهها و مراکز علمی ارائه کنند. در این نشست ۱۷ نفر از اساتید و صاحبنظران اقتصادی از گرایشهای مختلف به بیان دیدگاهها، نظرات و راهکارهای مدنظر خود درباره نوع مواجهه دولت با مشکلات بخش اقتصاد و نحوه ورود به عرصه حل و فصل این مشکلات پرداختند.
رسانههای اصولگرا
اقتصاددانان به خط شدند
روزنامه وطن امروز در گزارشی نوشت: حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب در نشستی ۳ساعته با اساتید و صاحبنظران اقتصاد با موضوع اولویتهای اقتصادی دولت سیزدهم گفت: یکی از جلوههای مردمی بودن دولت سیزدهم همین ارتباط با نخبگان و دریافت نظرات و راهکارهای آنان برای حل مشکلات کشور است. رئیسجمهور منتخب در ابتدای سخنان خود با تشکر صمیمانه از حضور اساتید و صاحبنظران در این جلسه و نظرات کارشناسانه و دغدغهمندانه آنان افزود: امیدوارم این آغاز مبارکی برای ارتباط دولت سیزدهم با کارشناسان اقتصادی باشد و جمع حاضر با همکاری تیم اقتصادی دولت، بانی تشکیل کارگروههای مسالهمحور برای جلسات بعدی کارشناسان با رئیس جمهور و تیم اقتصادی دولت باشند. در این نشست ۱۷ نفر از اساتید و صاحبنظران اقتصادی از گرایشهای مختلف به بیان دیدگاهها، نظرات و راهکارهای مدنظر خود درباره شرایط اقتصادی کشور، نوع مواجهه دولت با مشکلات بخش اقتصاد و نحوه ورود به عرصه حلوفصل این مشکلات پرداختند.
نام این مردم را نمیشود بی وضو آورد
روزنامه جوان در گزارشی می نویسد: آیتالله رئیسی شامگاه دو شنبه این هفته به دماوند رفت و با آیتالله العظمی جوادی آملی دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار رئیسجمهور منتخب با تأکید بر این نکته که در پی انتخابات اخیر مردم به تغییر وضعیت «امید» پیدا کرده اند، تصریح کرده بود: «یکی از الزامات به فعلیت رساندن ظرفیتهای کشوربرای پیشرفت و آبادانی این است که نگاههای شخصی و جناحی را کنار گذاشته و هر کسی میتواند در مسیر تحول و پیشرفت کشور اثرگذار باشد.» موضوعی که این امیدواری را به وجود آورده است که دولت سیزدهم فارغ از عینکهای جناحی و سیاسی تمام توان خود را بر خدمتگزاری به «مردم» معطوف کند. این نکته مورد توجه آیتاللهالعظمی جوادی آملی نیز قرار گرفته و ایشان با قرائت روایتی از نهج البلاغه بر این موضوع تأکید کرده بود. آیتالله جواد آملی، مرجع تقلید شیعیان در دیدار رئیسجمهور منتخب ضمن قدردانی از حضور مردم، از تمامی مسئولانی که در حفظ و کرامت ملت میکوشند نیز قدردانی کرد.
لزوم تشکیل کابینه قوی
خبرگزاری مهر در گفت و گو با محمدحسن آصفری نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس می آورد: نمایندگان تا امروز به صورت فردی و گروهی دیداری با رئیس جمهور منتخب نداشتهاند. رئیس جمهور منتخب در تلاش برای معرفی کابینه قوی به مجلس است، مجلس هم علاقهمند است دولت منتخب، کابینه قوی و متخصص و متعهد معرفی کند. مجلس چشم بسته به کابینه سیزدهم رأی اعتماد نخواهد داد. باید افراد متعهد و توانمندی به مجلس معرفی شوند تا امید مردم ناامید نشود. هر گونه سهم خواهی از سوی مجلس و گروههای سیاسی مردود است. رئیس جمهور منتخب باید بدون فشار و لابیهای سیاسی با دست باز افراد توانمندی را انتخاب کند. مجلس به گزینههای تحمیلی رأی اعتماد نخواهد داد، زیرا رئیس جمهور منتخب نمیتواند نسبت به عملکرد وزرای تحمیلی پاسخگو باشد.