به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار سیاسی ایرنا «داوود دانش جعفری» در همایش "ترسیم چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در ۱۴۵۰" با طرح این سوال چه مشکلاتی در ایران داریم که میتوانیم در آینده نداشته باشیم؟ گفت: یکی از یافتههای ما از گذشته این است که رشد اقتصادی ما ناپایدار بوده است در حالی که رشد اقتصادی در دیگر کشورها یک منحنی رشد اقتصادی رو به بالا را نشان میدهد.
وی افزود: در بخش سرمایه گذاری که جزیی از تولید محسوب میشود هم نوسانات زیادی داریم البته بخش سرمایه گذاری در مسکن بیشتر از صنعت بوده است.
دانش جعفری روند سرمایه گذاری در استانها را ناپایدار ارزیابی کرد و گفت: زمانی که وزیر بودم در سفرهایی که به استانها می رفتم یکی از تکراریترین سوالها این بود که پولداران استان پول خود را کجا سرمایه گذاری کنند و متوجه شدیم که تقریبا همه سرمایه داران استانی پول خود را در تهران سرمایه گذاری میکردند.
وزیر پیشین امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه باید به دنبال تثبیت نوسانات نرخ ارز باشیم، گفت: افت ارزش پول ملی مشکل بزرگ، ثابت و همیشگی ما بوده است به طوری که در دولت بازرگان ۲۸ درصد، دولت شهید باهنر ۴۸درصد، میرحسین موسوی ۷۷ درصد، هاشمی رفسنجانی ۷۵درصد، سید محمد خاتمی ۴۷درصد، محمود احمدی نژاد ۷۵درصد و در دوره روحانی ۸۳ درصد ارزش پول ملی افت کرده است.
وی مشکل دیگر اقتصاد کشور را وضعیت بهره وری عنوان کرد و گفت: اگر به نمودار بهره وری آسیایی که، سال ۱۹۷۱ را به عنوان سال آغاز این تحقیق قرار داده است، توجه کنیم متوجه رشد اقتصادی در کشورهای آسیایی خواهیم شد. این نمودار شاخص بهره وری را در سال ۱۰۰ در نظر گرفته است و تا سال ۲۰۱۷ کشورها را مورد بررسی قرار داده است.
این اقتصاددان ادامه داد: نرخ بهره وری چین در این دوره از ۱۰۰ به ۳۸۶ می رسد در حالی که ایران در این دوره به ۱۰۱ رسیده است یعنی ایران در بخش بهره وری هیچ رشدی نداشته است. اگر همین یک کار را در سالهای پیش رو انجام دهیم، خیلی از معادلات تغییر می کند.
دانش جعفری با بیان اینکه وضعیت تورم و شاخص تورم از جمله بحثهای غم انگیزی است که از گذشته تاکنون با آن دست به گریبان هستیم، گفت: در عین حال بحث اصلی توجه به این نکته است که برای چشم انداز ۱۴۵۰ باید چه کارهایی انجام دهیم.
وی اظهار کرد: توجه به تغییرات تکنولوژی فنآورانه، پیر شدن جمعیت در جهان و ایران، حمل و نقل، بهداشت، قدرت فضایی، جایگزین شدن انرژیهای نو به جای انرژی فسیلی، تغذیه انسان و دگرگونی در کیفیت و کمیت مواد غذایی و متنوع شغلها در جهان را از مسائلی عنوان کرد که باید مد نظر قرار گیرد.