یاسوج - ایرنا - منطقه آجم از توابع بخش دیشموک شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد دارای ظرفیت‌های خوبی در زمینه‌های مختلف کشاورزی و گردشگری است اما از کمبود امکانات اولیه رنج می‌برد و بنیاد علوی برای خروج آن از محرومیت تلاش می‌کند.

به گزارش ایرنا، منطقه محروم و سخت گذر آجم در ۴۵ کیلومتری شهر دیشموک و ۱۸۰ کیلومتری دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه قرار دارد.
منطقه آجم دارای ظرفیت‌های زیادی در بخش‌های مختلف کشاورزی،باغبانی، گردشگری و تاریخی است که شکوفا شدن این ظرفیت‌ها تاکنون به دلیل نداشتن راه ارتباطی مناسب عملی نشده است.

سخت گذر بودن راه ارتباطی

برای رسیدن به این منطقه سخت گذر و دور افتاده باید مسیر خاکی و ناهموار دیشموک به مورخانی و دلی کما به آجم را طی کرد.


با رسیدن به این منطقه که بیش از ۶ ساعت طول کشید آنچه بیش از همه در نگاه نخست، جلب توجه می کرد بوی مطبوع مزارع برنج های محلی بود که در کنار رودخانه پرآب به این منطقه، سرسبزی خاصی بخشیده بود.

باغهای گردو و سیب در کنار شالیزارهای پرآب ظرفیت  فراموش شده آجم

وجود باغ های گردو و سیب در کنار رودخانه نشان از ظرفیت خوب و تلاش جهادی مردمان سخت کوش این منطقه داشت.


اما خانه های گلی و محروم دهستان آجم نشان می داد که مردم درآمد کمی از این نعمت ها بدست می آورند و از ظرفیت های این منطقه برای توسعه بهره چندانی برده اند.

آجم به دلیل وجود رودخانه پرآب و چشمه های همیشه جوشان به یکی از مناطق برای توسعه باغبانی تبدیل شده است.

وجود سه طرح پرورش ماهی بزرگ، بیش از یکصد هکتار مزارع شالیزار، بیش از ۵۰ هکتار باغ، و رودخانه پرآب و دائمی و چشمه های همیشه خروشان از پتانسیلهای مهم منطقه آجم است.

تفرجگاه لیتون، بهشت زیبایی های پنهان

تفرجگاه زیبا و بکر تنگه لیتون در منطقه دلی آجم از توابع بخش دیشموک شهرستان کهگیلویه با خوانی اززیبایی های خدادادی چون بهشتی دلستان از چشم گردشگران پنهان مانده است.

 تفرجگاه تنگ لیتون که به بهشت زیبایی های پنهان معروف شده است که با آب سرد، زلال و همیشه جاری اش خوان گسترده ای را برای اهالی محروم منطقه آجم گسترانیده است از دیگر ظرفیت های ناشناخته این منطقه محسوب می شود.

تامین آب با چهارپایان

مردم در این منطقه زیبا و بکر که به چشمه‌های جوشان معروف است از آب لوله کشی مناسب برخوردار نیستند و آب آشامیدنی خود را با سختی های فراوان و با حمل بر چهارپایان تأمین می‌کنند.


به گفته اهالی این منطقه طرح لوله کشی آب آجم در سال‌های گذشته اجرا شد ولی چندین سال است که خط انتقال در مسیر رودخانه قطع شده و تاکنون اقدامی برای ترمیم آن صورت نگرفته است.
سال۹۵ بعد از انتشار گزارشی در خبرگزاری ایرنا با عنوان «آجم، سرزمینی محروم و فراموش شده» مسئولان  از نماینده مردم در مجلس تا فرماندار، کمیته امداد و دیگر نهادهای خدمات رسان یکی پس از دیگری راهی منطقه آجم شدند و برای بهبود شرایط زندگی در این منطقه تصمیماتی گرفتند.
این تصمیمات شامل احداث پل نیمه کاره، پرداخت تسهیلات بهسازی مسکن، بهسازی راه ارتباطی و جاده‌های عشایری، تأمین آب آشامیدنی سالم و تأمین تجهیزات مورد نیاز مدرسه بوده است.

رها شدن پل نیمه کاره آجم

بیشتر این مشکلات از جمله نامناسب بودن و سنگلاخی بودن راه ارتباطی، پل نیمه کاره و دیگر مشکلات همچون سالهای گذشته مانند بغضی در گلو مردم این منطقه منتظر جرقه ای برای شکستن بود.

بعد از گذشت چند سال با مسئول بنیاد علوی و بخشدار دیشموک برای بررسی و برنامه ریزی بنیاد علوی در راستای توسعه آجم راهی این منطقه محروم  شدیم.

صبحان فرزان؛ یکی از اهالی این منطقه که دارای بیش از ۲ هکتار زمین برای توسعه باغانی است حرفهای زیادی برای گفتن دارد.

وی با اشاره به اینکه در نخستین بارندگی ارتباط مردم این روستا با آن سوی رودخانه قطع می شود گفت: درخواست اصلی مردم این منطقه همکاری بنیاد علوی در احداث این پل بر روی رودخانه است.

فرزان  عمق محرومیت در منطقه آجم را با توجه به ظرفیت های بالقوه این منطقه غیرقابل قبول دانست و گفت: برنامه ریزی بنیاد علوی برای احیا و توسعه این ظرفیت ها تا حدود زیادی این منطقه را از محرومیت خارج می کند.

وی به سه هکتار اراضی کشاورزی خود در این منطقه اشاره کرد و گفت: درصورت حمایت بنیاد در راستای ارائه تسهیلات این اراضی به باغ تبدیل خواهد شد.

روح الله پرتو؛ دامدار و کشاورز ساکن این منطقه نیز با بیان اینکه از ظرفیت های کشاورزی منطقه آجم تاکنون به نحو احسن استفاده نشد تصریح کرد: می طلبد علاوه بر بهسازی راه ارتباطی توسعه کشاورزی و باغبانی در این منطقه مستعد در اولویت بنیاد علوی قرار گیرد.

ظرفیت های توسعه در منطقه اجم فراهم است

بخشدار دیشموک در بازدید از منطقه محروم و دور افتاده آجم با اشاره به ظرفیت‌های بسیار خوب این منطقه در زمینه گردشگری، باغداری و پرورش ماهی گفت: تمام زیرساخت ها توسعه از جمله نیروی انسانی متخصص، خاک مستعد و آب فراوان در این منطقه فراهم است.

صفا حبیبی بیان کرد: توسعه و شکوفای این زیرساخت ها نیازمند همت مسئولان بخصوص بنیاد علوی در سرمایه گذاری در توسعه این منطقه است.

وی با اشاره به خاکی بودن راه ارتباطی منطقه اجم و قطعی ارتباط این منطقه در فصل زمستان با مرکز بخش افزود: با همکاری بنیاد علوی زیرساخت های لازم این منطقه از جمله راه ارتباطی توسعه خواهد یافت.

حبیبی تصریح کرد: با توجه به برنامه ریزی بنیاد برای توسعه این منطقه نیاز است سازمان برنامه و بودجه، نماینده مردم در مجلس و راهداری نسبت به تخصیص اعتبارات لازم روند توسعه این منطقه را سرعت بخشند.

وی اضافه کرد: در صورت فراهم کردن زیرساختها آجم می تواند به یکی از قطب های گردشگری استان تبدیل شود.

همکاری نهادهای دولتی با بنیاد در رفع مشکلات ضروری است

مسئول بنیاد علوی دیشموک در بازدید از منطقه آجم با اشاره به مشکلات این منطقه از جمله نامناسب بودن جاده دسترسی، نوسانات برق و آب آشامیدنی گفت: برای بهسازی راه های عشایری این منطقه ۹ میلیارد ریال از سوی بنیاد هزینه خواهد شد.

سرگرد اسفندیار مختاری بیان کرد: علاوه بر بهسازی راه های ارتباطی تجهیز خانه های بهداشت از دیگر اولویت های بنیاد برای توسعه منطقه اجم خواهد بود.

وی از راه اندازی جایگاه پد هوایی برای امداد رسانی بهتر در زمان بحرانی در منطقه رودریش آجم را از دیگر برنامه های بنیاد علوی دانست و گفت: این طرح با همکاری اورژانس هوایی در این منطقه احداث خواهد شد.

مختاری با اشاره به اینکه ظرفی های خوب منطقه آجم از جمله کشاورزی و گردشگری افزود: از این ظرفیت ها برای توسعه این منطقه به نحو احسن استفاده نشد.

وی بر همکاری لازم همه مسئولان در راستای برطرف شدن مشکلات منطقه اجم با بنیاد علوی تاکید کرد.


دهستان آجم با بیش از ۶۷ خانوار در ۱۸۰ کیلومتری دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.