بجنورد-ایرنا- با وجود این که از حدود یک ماه قبل شرکت پشتیبانی امور دام خرید تضمینی دام را در این استان ها شروع کرد، ولی همچنان به دلیل کندی طرح خرید ناشی از ظرفیت پایین کشتارگاه، بازار غیر رسمی دام به جولان دلالان و بزخری دسترنج دامداران تبدیل شد.

به گزارش میدانی خبرنگار ایرنا، در آستانه عید قربان و افزایش میزان خرید دام سبک از سوی مردم  برخی از دلالان با ورود به روستاها به بهانه خرید نقدی گاهی دام زنده را از دامداران استان خراسان شمالی که در سال زراعی جاری به دلیل خشکسالی برای تامین علوه دامشان با مشکل مواجه اند، دامهایشان را ۲۰ تا ۳۰ درصد زیر قیمت بازار این روزها هر کیلوگرم ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار ریال است، پیش خرید می کنند.
اگرچه خرید تضمینی در روزهای اخیر ۱۰ تا ۱۵ درصد قیمت دام زنده را در این استان افزایش داد، ولی پایین بودن ظرفیت تنها کشتارگاه نیمه صنعتی  این خطه شمال شرق کشور در بجنورد موجب شد تا آن طور که انتظار می رفت این خریدها تاثیر مثبتی بر بازار نگذاست و چنانچه در روزهای آینده برای افزایش ظرفیت پذیرش دام زنده در کشتارگاه فکر اساسی از سوی صورت نگیرد، دسترنج چندین ساله دامداران به جیب دلالان می رود.
براساس برنامه ریزی قرار است که در قالب طرح تضمینی خرید دام در استان خراسان شمالی حدود ۲۰۰ هزار راس دام از دامداران خریداری شود و یکی از نکات مثبت در این خرید نیز درهم خری و عدم تحویل دامهای مولداست که می تواند تا حدود آینده دامداری این استان را نیز تضمین کنند.

دست و دلبازی دلالان در قیمت گذاری 
رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران و دامپروران خراسان شمالی هم در این باره با تایید حضور و جولان دلالان در بازار دام استان گفت: متاسفانه دلالان در همه جا حضور دارند و حتی تعیین کننده قیمت ها شده اند، فعالیت این افراد سبب شده تا سود ناشی از فعالیت دامداری نصیب تولیدکننده نشود، دلالان بدون هیچ زحمت و تلاش سود بسیار بیشتر از دامدار به دست می آورند.

حسینعلی حصاری اظهار داشت: متاسفانه فعالیت چوبداران و دلالان ساماندهی نشده است، نظارتی بر کارشان نیست و به نوعی رها شده است در این باره باید نهادهای مختلف با همکاری هم این افراد و فعالیتشان را سامان دهند، این افراد برای حضور در میدان عرضه دام باید لباس متحدالشکل داشته باشند تا برای دامدار شناخته شده باشند. 

وی افزود: امسال و با خشکسالی، جولان دلالان در بازار نهاده های دامی هم افزایش یافته است، دلالان کاه و یونجه را از روستاییان خریداری کرده دپو می کنند تا با قیمت بالاتر به دامدار عرضه کنند، دلالان بدون اینکه زحمت و تلاش داشته باشند سود بسیار را نصیب می شوند.

رییس هیات مدیره اتحادیه دامداران و دامپروران خراسان شمالی خاطرنشان کرد: متاسفانه قیمت نهاده ها را هم دلالان مشخص می کنند و کشاورز و تولیدکننده نقشی در آن ندارند.

بزخری دام عشایر 
رییس اداره امور تعاونی‌های اداره کل عشایری خراسان شمالی هم گفت: دلالان در بازار دام زنده وارد شده و با ترفندهای مختلف دسترنج دامداران را با قیمت کمتری خریداری می‌کنند.
علی اکبر اصغرزاده ایرنا اظهار داشت: دلالان با این ترفند که وجوه در طرح خرید تضمینی دام عشایر به موقع پرداخت نمی شود تلاش دارند تا دامدار از عرضه دام به این طرح منصرف شود.

وی افزود: البته عشایر استان استقبال خوبی از طرح داشته و اجرای این طرح هم سبب افزایش قیمت دام زنده به میزان ۱۰ تا ۱۵ درصد شده است.

اصغرزاده اظهار داشت: در این طرح، دام زنده عشایر به صورت ترکیبی از دام شامل بره پرواری و میش با قیمت تضمینی خریداری می شود اما عشایر استان در جمعیت دامی، بز ندارند. 

رییس اداره امور تعاونی های اداره کل عشایری خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در صورتی که کشتارگاه با ظرفیت کامل و حتی در روزهای تعطیل فعالیت کند تا پایان امسال زمان نیاز است تا دام عشایر  خریداری شود. 
پرداخت خرید دام عشایر 
مدیرکل امور پشتیبانی و امور دام خراسان شمالی هم در این باره با تاکید بر اینکه عشایر از عرضه دام به دولت منصرف نشده اند گفت: اکنون تقاضا از طرف عشایر استان برای عرضه دام به دولت بسیار زیاد است و در این زمینه با برنامه ریزی انجام شده، تحویل دام و کشتار در حال انجام است.

علیرضا توسلی نیا اظهار داشت: تاکنون سه هزار و ۲۰۰ راس دام عشایر در قالب طرح خرید تضمینی، کشتار شده است و بر اساس قرارداد منعقد شده، روزانه ۲۰۰ راس کشتار می شود.

وی درباره پرداخت وجوه مربوط به خرید دام گفت: هنوز پولی بابت خرید دام به عشایر پرداخت نشده است اما به این تولیدکنندگان اطمینان می دهیم که نگرانی در این باره وجود ندارد و وجوه دام خود را دریافت می کنند.

مدیرکل امور پشتیبانی و امور دام خراسان شمالی گفت: سازمان برنامه و بودجه اعتبار لازم را تامین می کند اما زمان برای پرداخت وجوه اعلام نشده است. 

به گزارش ایرنا، قیمت بره های پرواری به ازای هر کیلوگرم ۴۴۰ هزار ریال تا ۴۵۰ هزار ریال و قیمت میش تا ۳۰۰ هزار ریال کاهش یافته بود اما اکنون قیمت گوسفند پرواری به ۵۳۰ هزار ریال رسیده و به طور میانگین دام زنده به قیمت ۴۷۰ هزار ریال عرضه می شود.

در طرح خرید تضمینی قیمت دام به صورت ترکیبی ۴۵۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم است. 

خراسان شمالی قطب دامپروری کشور است و ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد دامی در این استان پرورش داده و نگهداری می شود.