به گزارش خبرنگار ایرنا با فرارسیدن عید قربان طبق روال هر سال دامدارانی که یک سال زحمت پرورش دام و تولید گوشت را متحمل شدهاند تا حاصل زحمات خود و خانواده را در این عید سعید برداشت کنند، گوسفندان را به میدان دام میبرند تا به مردم عرضه کنند.
هرچند قبل از رسیدن به میدان دام بیرجند خودروهایی در خیابان گوسفندان را عرضه میکنند اما این کار با نظارت بهداشتی بیشتر در میدان دام صورت میگیرد.
امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا و مشکلات معیشتی مردم به خصوص عشایر و دامداران از یک طرف و از طرفی گران شدن یا نبودن آذوقه مورد نیاز دامها با توجه به خشکسالی که در ۵۰ سال گذشته نظیر آن را تجربه نکردهاند، میدانهای دام تصاویر متفاوتی را جلوه میکنند.
دیگر از گوسفندان چاق و چله خبری نیست و با اندکی تامل به حراج گذاشتن دام مولد استان به چشم میخورد که ناراحتکننده است.
این وضعیت زنگ خطری برای تولید گوشت قرمز در استانی است که سهم قابل توجهی در تامین گوشت دارد و با کاهش دام مولد به قول یکی از دامداران سالهای آینده مشکلات بیشتری بروز میکند.
با فروش به نصف قیمت هم موافقم
یکی از دامداران حاضر در میدان دام بیرجند گفت: یک سال است که از اقلام مورد نیاز خانواده زدهام و برای تامین علوفه دامهایمان هزینه کردهام.
کشتگر ادامه داد: کاه کیلویی ۵ هزار و ۳۰۰ تومان گنجایش تولید گوشت را ندارد و سرمایهام نصف شده برای همین به فروش دام با نصف قیمت خرید هم موافقم.
وی گفت: طبق مدارک موجود ۵۰ میلیون تومان از ابتدای سال خرج خوراک مورد نیاز دامها کردهام و باز هم اگر به راحتی به دستم برسد، راضی هستم.
این دامدار گفت: ۱۵۰ گوسفند بیمهشده دارم اما از بهمن سال گذشته هنوز شرکت تعاونی به من جو نداده است.
زندگی دامداران در دست دلالان
یکی دیگر از دامداران گفت: امروز زندگی ما دامداران در دست دلالان است؛ گوسفندی که همین جا از ما به ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان میخرند شبانه به استان مجاور میرود و با قیمت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان به کشور همسایه قاچاق میشود.
حیدری افزود: پیگیری کردیم که چرا موقعیت را برای صادرات توسط شرکت تعاونی دامداران فراهم نمیکنید، میگویند دام مولد کم میشود و به مشکل میخوریم در حالی که همین الان دام مولد به قیمت پایین فروخته میشود.
وی گفت: در این مدت با خشکسالی شدید که اتفاق افتاده خرجی خانواده را صرف تامین خوراک دام کردم و مسوولان استان هم میگویند مشکل شما ملی است.
همه سرمایه را صرف دامداری کردم
دامدار دیگری گفت: همه سرمایه و وامی که داشتم را اواخر سال گذشته صرف کار دامداری کردم تا شغلی داشته باشم اما نه تنها موفق نشدم بلکه اشتغال بدون تحقیق سبب بیکاری من شده است.
وی اظهار داشت: گوسفندی را که در دامداری زمانی خواهش میکردند و میخریدند امروز از شهرستان قاینات با خودروی سواری آوردهام به مرکز استان تا بلکه همین جا جلوی ضرر بیشتر گرفته شود.
این دامدار گفت: با این قیمت علوفه مجبور به فروش میشها با قیمت ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم هستم اما کسی نمیخرد، گوسفندهای نر را هم تا ۵۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم میخرند که آن هم جز ضرر دامدار چیزی ندارد.
وی افزود: قبلا خوراک سالانه دامها را میخریدیم اما الان برای خرید آذوقه یک هفته آنها هم ماندهایم و نمیشود آنها را گرسنه گذاشت.
گلایه از وضعیت بهداشتی میدان دام
پایلاخی یکی از دامداران که سر چهارراه شهر اقدام به فروش دامهایش کرده است، گفت: نظارت بهداشتی کافی بر میدان دام بیرجند نیست و از ترس بیماری به اینجا آمدهام.
وی ادامه داد: امسال میدان دام شلوغ است و همه دامداران ریز و درشت دامها را میخواهند از سر باز کنند اما خیلی از آنها ماسک ندارند.
۱۱ کشتارگاه در خراسان جنوبی فعال است
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی هم از فعالیت ۱۱ کشتارگاه در روز عید قربان به منظور ذبح بهداشتی دام در این استان خبر داد و گفت: ۱۱ کشتارگاه با حضور ناظران بهداشتی در روز عید قربان به صورت رایگان فعال هستند.
محمد اصغرزاده افزود: در روستاها که کشتارگاه وجود ندارد رعایت نکاتی مانند داشتن دستکش، عینک و ماسک هنگام ذبح دام ضروری است و برای کشتار دام مکانی انتخاب شود که قابل شست و شو و ضدعفونی کردن باشد.
وی اظهار داشت: برای کنترل بهداشتی کشتار دامهای قربانی و تامین بهداشت عمومی، دامپزشکی استان به طور فعال با تعداد ۲۹ اکیپ ثابت و ۳۵ اکیپ سیار مشتمل بر ۲۷ دامپزشک، ۵۶ بازرس بهداشت گوشت و ۱۶ نفر ناظر ذبح شرعی در روز عید قربان در کشتارگاهها و ادارات دامپزشکی شهرستانها و میادین عرضه دام مجاز آماده ارائه خدمات به مردم هستند.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: مردم استان برای جلوگیری از بروز بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان، دامهای قربانی خود را فقط از مراکز عرضه دام تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی تهیه کنند و از خرید دام زنده از کنار معابر عمومی و افراد غیرمجاز خودداری شود.
مردم برای خرید دام به مکانهای مشخص مراجعه کنند
وی تاکید کرد: ذبح دام باید صرفا در کشتارگاههای دام استان و زیر نظر ناظر بهداشتی و شرعی انجام شود همچنین به منظور حفظ سلامتی خود و دیگر شهروندان، اجرای دستورالعملهای ستاد مقابله با کرونا درخصوص رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک و دستکش مدنظر قرار گیرد.
اصغرزاده با اشاره به اینکه در شهرستانهای بیرجند و نهبندان میدان برای ذبح دام فعال است گفت: در سایر شهرستانهایی که این ظرفیت وجود ندارد از ظرفیت کشتارگاهها به عنوان میدان دام موقت استفاده میشود.
وی ادامه داد: برای خرید بهداشتی دام قربانی میتوان به مکانهایی که توسط شهرداری، دانشگاه علوم پزشکی و دامپزشکی مشخص شده است، مراجعه کرد.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: از تمامی پرواربندیهایی که دارای پروانه بهداشتی از دامپزشکی هستند نیز میتوان دام بهداشتی را خرید.