به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، «رستم شاه مهمند» کارشناس ارشد امور افغانستان طی مقالهای برای روزنامه پاکستانی «اکسپرس تریبیون» به نقش سازنده همسایگان افغانستان و دیگر بازیگران منطقهای برای کمک به پیشبرد روند صلح اشاره کرد و افزود: کشورهای منطقه میتوانند بدون هیچ چشم داشتی به همسو کردن طرفهای صلح افغانستان کمک کنند.
وی تاکید کرد: فضای سازش وجود دارد اما نیاز به پشتیبانی فوق العاده همه طرفها است تا بتوان به درگیریها پایان داد و شاید این آخرین فرصت برای احیای صلح باشد.
این دیپلمات ۷۸ ساله پاکستانی افزود: سفرهای اخیر هیات مذاکراتی دولت کابل و طالبان به تهران و برگزاری مذاکرات بین الافغانی به میزبانی جمهوری اسلامی ایران امید تازهای به پیشبرد مذاکرات صلح در دوحه داد.
وی با اشاره به سفر هیات طالبان به مسکو پس از نشست صلح تهران گفت: این بازدیدها امیدهایی را در میان یاس و استیصال در کشور جنگ زده افغانستان ایجاد کرده است.
رستم مهمند اظهار داشت: آمریکاییها میتوانستند شرایطی را برای حل و فصل اختلافات و متقاعد کردن دولت اشرف غنی در کابل برای تشکیل یک حکومت فراگیر یا همان دولت انتقالی برای نجات کشور و مردم از جنگ و خونریزی مهیا کنند اما آنان این رویکرد را اتخاذ نکردند و در وضعیت فعلی تهدید بالقوهای از دامن زدن برخی عناصر در داخل افغانستان به جنگ داخلی و متشنج کردن اوضاع شاید برای دریافت کمکهای جهانی وجود دارد.
وی افزود: طالبان باید بداند تنها با مشارکت فعال میان جامعه بین المللی و همکاری با آن میتواند از انزوا خارج و به پیشرفت افغانستان کمک کنند. مسئله انتقال مسالمت آمیز قدرت تنها زمانی نتیجه خواهد داد که دولت کابل متقاعد به تشکیل حکومت جدید از طریق سنت قدیمی لویه جرگه افغانستان بشود.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه طی مصاحبه با شبکه "سی ان ان" اعلام کرد که این گروه به دنبال "راه حل مسالمت آمیز" است و میخواهد "یک دولت اسلامی فراگیر در افغانستان" تشکیل دهد.
در عین حال اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان روز چهارشنبه از عدم تمایل طالبان به دستیابی به توافق صلح با دولت افغانستان به منظور پایان خشونتها در این کشور انتقاد کرد.