مهران توکلی، روز جمعه در گفت و گو با ایرنا افزود: امسال سطح زیر کشت گندم دیم حذف و سطح زیر کشت گندم آبی در استان ۵۰ درصد کاهش یافت.
به گفته وی، سطح زیر کشت گندم استان در شرایط طبیعی ۶۲ هزار هکتار گندم آبی و حدود ۲۵ هزار هکتار گندم دیم است.
توکلی اضافه کرد: مهمترین چالش در حوزه تولید گندم استان بحث آب و خشکسالی است، به طوری که مزارع گندم دیم در نبود بارش های بهاره حذف شد، چنانچه این شرایط نبود تا ۱۰۰ هزار هکتار نیز امکان کشت این محصول وجود داشت.
کارشناس زراعت گندم جهاد کشاورزی اصفهان افزود: امسال کشاورزان نزدیک به ۶ هزار هکتار از مزارع گندم خود را، قبل از آنکه به خوشه برسد بدنبال خشکسالی، کم آبی و نیاز دام ها به علوفه به چرا اختصاص دادند، این در حالی است که گندم غذای انسان است و این مساله باید مدیریت و چاره اندیشی شود.
به گفته وی، با توجه به خشکسالی حاکم بر استان و تداوم این وضعیت پیشبینی میشود که مزارع زیر کشت آبی استان بین ۲۰ تا ۲۵ درصد افت عملکرد تولید داشته باشد.
توکلی با بیان اینکه هزینه های کشت، برداشت و نهاده ها در بخش تولید گندم نیز افزایش داشته است، افزود: خرید تضمینی، تسهیلات یکساله با کارمزد ۱۸ درصد، تهیه بذر و توزیع یارانه ای آن و کنترل آفت سن از طریق سمپاشی همگانی از اقدامات دولت برای حمایت از گندم کاران بوده است.
به گفته وی قیمت خرید تضمینی گندم امسال نسبت به سال قبل ۲ برابر افزایش یافت و به کیلویی ۵ هزار تومان رسیده است.
توکلی با بیان اینکه اکنون حدود ۵۰ مرکز در استان گندم تولیدی کشاورزان را خریداری می کند، افزود: استان اصفهان مصرف کننده و وارد کننده گندم از استان های دیگر است و همه این محصول به مصارف اصلی در کارخانجات آرد می رسد.
کارشناس زراعت گندم جهاد کشاورزی اصفهان گفت: هر سال با توجه به سطح زیر کشت به طور میانگین ۳۲ هزار بهره بردار گندم در استان داریم، همچنین ۲۰ کارخانه آرد در استان فعال است.
وی با بیان اینکه کشت و برداشت گندم در استان به صورت مکانیزه است و پیچیدگی خاصی ندارد، افزود: تسطیح و کیفیت زمین، مبارزه با آفات، اصلاح بذر و توجه به بهترین روش آبیاری از نکاتی است که برای تولید محصول باید به آن توجه کرد.
توکلی افزود: روش های آبیاری مزارع بیشتر به صورت نشتی و غرقابی و تیپ است اما روش کرت بندی برای گندم بهتر است.
کارشناس زراعت گندم جهاد کشاورزی اصفهان، با بیان اینکه نیاز آبی هر هکتار گندم ۸ تا ۱۰ هزار مترمکعب است، افزود:با توجه به استمرار خشکسالی ها پیشنهاد می شود، گندم به صورت کنترل شده فقط در مناطقی که از نظر آبیاری مشکلی نباشد کشت شود و در سایر مزارع از الگوی کشت تغییر کند و جایگزین شود.
به گفته وی، میزان بارندگی در استان امسال ۳۷ درصد کاهش داشته است.
کشت آبی گندم و جو در تمام ۲۴ شهرستان استان با سطح کم تا زیاد انجام میشود اما گندم دیم تنها در شهرستانهای غربی و جنوبی ازجمله فریدن، فریدونشهر، بوئین و میاندشت، چادگان، سمیرم و همچنین مناطق مرکزی استان کاشته میشود.
با توجه به خشکسالی و شرایط فعلی پیشبینی می شود امسال در استان چنانچه شرایط فعلی پایدار باشد، بین ۱۸۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تن گندم تولید شود.
استان اصفهان دارای ۵۶۳ هزار هکتار اراضی کشاورزی، معادل پنج درصد از مساحت استان و ۳.۵ درصد از اراضی کشاورزی کشور است و بیش از ۳۵۰ هزار نفر در این استان به طور مستقیم و غیر مستقیم از کشاورزی ارتزاق میکنند.