به گزارش ایرنا ، این مشکل تقریبا از زمانی خود را نشان داد که نانواهای شهرستان به خاطر آن چه که پایین بودن قیمت نان عنوان می کردند ، اعتراض هایی را به شکل های مختلف انجام دادند.
به عقیده نانوایان شهرستان شاهرود قیمت فعلی نان با هزینه های آن ها تناسب ندارد ، به گفته آن ها قیمت آرد ، مزد کارگر ، قیمت گاز و برق افزایش یافته و موجب شده تا فعالیت نانوایی ها به صرفه نباشد.
از اواخر سال گذشته نانوایان شاهرود در چندین مرحله اعتراض خود را مبنی بر نامتناسب بودن قیمت نان با هزینه های روزمره از جمله حقوق و بیمه کارکنان، اجاره محل نانوایی، افزایش قیمت خمیر مایه و افزایش هزینه های آب، برق و گاز طی چهار سال گذشته اعلام داشتند. این اعتراضات در اردیبهشت ماه امسال موجب شد تا قیمت نان در این شهرستان حدود ۲۰ درصد افزایش یابد اما با تمام این شرایط هنوز هم نانوایان به این مقدار افزایش قیمت معترض بوده و کماکان این مردم هستند که نان بی کیفیت دریافت می کنند.
کاهش وزن نان ، استفاده از جوش شیرین در برخی نانوایی ها به جای خمیر مایه و نیز رعایت نکردن ساعت فعالیت از دیگر مشکلاتی است که مردم به آن ها اشاره می کنند.
از طرفی دیگر رعایت نکردن موازین بهداشتی در برخی نانوایی ها و نبود نظارت کافی بر این امر بر گلایه های مردمی افزوده است.
رعایت نکردن ساعت کار نانوایی ها، فروش آرد به قیمت آزاد و رعایت نکردن شیوه نامه های بهداشتی ستاد مقابله با کرونا از دیگر موارد تخلف نانوایی ها است.
یک شهروند شاهرودی در این راستا به خبرنگار ایرنا گفت: در روزهای پایانی سال گذشته قیمت نان افزایش یافت اما در اوایل امسال نانوایان اعتراض هایی را صورت داده و اعلام کردند این مقدار افزایش مشکلات آن ها را برطرف نمی کند ، به همین خاطر مشکلاتی در پخت و توزیع نان بوجود آمد که عوارض آن مردم را آزار می دهد.
محسن واعظی نژاد با بیان اینکه یک قرص نان بربری به اندازه کمی بزرگتر از کف دست به قیمت ۹۰۰ تومان است، ادامه داد: برخی نانواها کمی سیاه دانه روی یک قرص نان می ریزند که می توان تعداد آنها را شمرد و نان را ۱۶۰۰ تومان می فروشند.
وی با بیان اینکه نانوایی ها با پاشیدن چند دانه کنجد و مخلوط کردن سبزیجات به انواع نان هر چه قدر که می خواهند به قیمت آن می افزایند، اظهار داشت: نان سنگکی که ۳۰ سانتیمتر طول دارد یکهزار و ۶۵۰ تومان به نرخ مصوب دولتی به فروش می رسد.
یک بانوی شاهرودی با بیان اینکه بیش از یکسال است که برای گرفتن نان مجبور به تحمل صف های طولانی است، تاکید کرد: قبل از شیوع بیماری کرونا و اعتراض های نانوایان به قیمت پایین نان به هر میزان که می خواستیم نان آماده روی میز نانوایی ها وجود داشت.
اختلاف قیمت زیاد آرد دولتی و آزاد موجب تخلف می شود
مریم مسعودی افزود: نانواها یک کیسه آرد را نزدیک به ۳۷ هزار تومان به قیمت دولتی تحویل می گیرند که آن را در بازار آزاد به قیمت ۲۵۰ هزار تومان به فروش می رسانند.
وی که خود نانوایی خانگی داشته است از کیفیت پایین و شوری نان ها در این شهر گلایه دارد و براین باور است که نانوا برای جبران کیفیت آرد و پخت نان نمک به آن می افزاید.
مسعودی با اشاره به اینکه خمیر مایه بهداشتی از کیسه ای ۶۰ هزار تومان در ۲ سال پیش به کیسه ای ۵۰۰ هزار تومان رسیده است، تاکید کرد: برخی نانوایان برای کاهش هزینه های خود به استفاده از نمک غیر بهداشتی فله و جوش شیرین در خمیر گیری روی آورده اند.
یک نانوا که خواست نامش فاش نشود یکی از عوامل کاهش کیفیت نان را آرد بی کیفیت دانست و افزود: کارگر ماهر نانوایی که با دستمزد ماهیانه ۲ و نیم میلیون تومان بدون بیمه حاضر به کار در شرایط سخت پای تنور باشند، پیدا نمی شود.
وی با اشاره به اینکه قیمت دولتی هر کیسه آرد ۴۰ کیلوگرمی حدود ۳۷ هزار تومان است، گفت: تورم و گرانی های همه روزه مواد اولیه پخت نان و هزینه های بیمه و جاری نانوایی بر کیفیت نان نیز تاثیر زیادی دارد.
یک شهروند دیگر شاهرودی گفت: نانوایان به هر طریقی از ساعت پخت نانوایی ها می کاهند تا بتوانند به خواسته خود و افزایش قیمت نان دست یابند.
محمد حسن اکبریان افزود: برخی نانوایی ها در این شهر ساعت میان وعده های صبح و عصر را به یک ساعت و بیشتر افزایش داده و مردم مجبورند به نانوایی های دیگر با صف های طولانی رجوع کنند.
پراکندگی نامناسب نانوایی ها
وی ابراز داشت: پراکندگی نامناسب نانوایی ها در نقاط پر تردد شهر شاهرود یکی دیگر از عوامل موثر در ازدحام و صف های طولانی نانوایی ها در این روز های کرونایی به شمار می رود.
رییس اداره صمت شاهرود هم در این باره گفت: نظارت بر نانوایی ها از سوی این اداره و اتاق اصناف با تمام توان حتی در روزهای تعطیل انجام می شود.
امیر بشیری افزود: با نانوایی های متخلف برخورد قاطع قانونی تا کاهش سهمیه آرد روزانه در صورت اثبات تخلف و بی انضباطی و همچنین تشکیل پرونده در تعزیرات حکومتی در این شهرستان می شود.
وی با اشاره به اینکه نانوایی ها در نوبت عصر ازدحام بیشتری دارند، تصریح کرد: نانوایان موظف هستند از ساعت ۱۶ و ۳۰دقیقه تا ۲۰و ۳۰ دقیقه نان توزیع کنند.
بشیری با بیان اینکه هیچ گونه کمبود آرد در شهرستان وجود ندارد و این مهم از سوی نانوایان قابل توجیه و پذیرش نیست، ادامه داد: سهمیه آرد نانوایی ها براساس نیاز منطقه ای نیاز سنجی و در اختیار آنها قرار می گیرد.
به گفته وی، اختلاف قیمت زیاد هر کیسه آرد دولتی با بازار آزاد موجب روی آوردن نانوایان به این تخلف است.
رییس اداره صمت شاهرود با بیان اینکه با پخت یک کیسه نان در بهترین حالت ۱۰۰ هزار تومان عاید نانوا می شد، افزود: فروش آرد آزاد بدون درد سر های پخت ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان نصیب متخلف می کند.
وی ادامه داد: تمام تلاش های نظارتی، گزارش های مردمی در این زمینه برای جلوگیری از تخلف پیگیری راه گشاست.
بازنگری در صدور مجورهای نانوایی ها ضروری است
ابوطالب جلالی فرماندار شاهرود هم با بیان اینکه بازنگری در صدور مجوزهای نانوایی ضروری است، گفت: پراکندگی بیش از حد واحدهای نانوایی در شهرستان موجب کاهش درآمد آنان شده است.
وی با اشاره به اینکه ۲۴۰ واحد پخت نان در این شهرستان با سهمیه یکهزار و ۷۲۰ تن آرد و سرانه ۷.۵ کیلوگرمی برای هر فرد در ماه فعالند، تصریح کرد: باید با بازنگری مجوزها و تعدیل برخی از این واحدها شرایط سودآوری را برای دیگر واحدها محقق کرد.
جلالی با بیان اینکه باید نظارت جدی تری بر کیفیت پخت نان شود، افزود: اداره صنعت، معدن و تجارت، اتحادیه نانوایان و فرمانداری وظیفه دارند با نظارت دقیق، نان با کیفیت در اختیار مردم قرار دهند.
فرماندار شاهرود یکی از دلایل توزیع نان بی کیفیت را فقدان آموزش های لازم برای نانوایان خواند و ابراز داشت: کسب مهارت لازم در زمینه بهداشت و سلامت موجب بالا رفتن کیفیت نان از لحاظ ماندگاری می شود.
وی با اشاره به اینکه صدور برخی از مجوزهای نانوایی به صورت سلیقه ای انجام شده است، تصریح کرد: پراکندگی نانوایی ها موجب افزایش هزینه های سربار و قیمت تمام شده نان شده و این امر مورد اعتراض نانوایان واقع شده است.
شاهرود با ۱۶۰ هزار تن جمعیت در شرق استان سمنان، ۱۴۰ نانوایی دارد که از این تعداد ۸۰ نانوایی دولتی و بقیه آزاد پز هستند.