به گزارش ایرنا سال گذشته کمبارشترین زمستان سیستانوبلوچستان در ۵۰ سال اخیر با نیم میلیمتر باران ثبت شد و به گفته مدیرکل هواشناسی این استان در زمستان که به طور معمول پربارش ترین فصل سال است حتی به اندازه یک بیابان هم باران نبارید.
در حالی تمام بارشهای زمستان ۱۳۹۹ در سیستان و بلوچستان به ۰.۴ میلیمتر رسید که هیچگاه در ۵۰ سال اخیر وضعیت بارشهای استان اینقدر بغرنج نشده بود.
این شرایط سبب شد تا سیستان و بلوچستان در زمستان گذشته بدترین شرایط بارشی کشور را به خود اختصاص دهد و بیشترین کاهش بارندگی در بین ۳۲ استان کشور را با بیش از ۹۹ درصد کاهش را نیز ثبت کند.
به طور میانگین سالانه حدود ۶۰ میلیمتر بارش در فصلهای پاییز و زمستان میبارد و زمستان پربارش ترین فصل استان است که بیشاز ۵۰ درصد بارشهای سالانه را شامل میشود اما فعالیت مونسون هند در این استان همه این معادلات را تغییر داد و سبب شد تا به جای زمستان، تابستان به پربارشترین فصل در سیستان و بلوچستان تبدیل شود.
ارتفاع بارشهای مونسون به ۸۰ میلیمتر رسید
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان اظهارداشت:حداقل در نخستین ماه تابستان امسال معادل ۴۵ برابر تمام بارشهای زمستان گذشته در جنوب استان باران باریده است.
محسن حیدری افزود: این اختلاف بارش به دلیل کم بارشی بیسابقه در زمستان گذشته بوده به طوریکه تمام بارشهای زمستان ۱۳۹۹ در سیستان و بلوچستان به ۰.۴ میلیمتر رسید و کم بارشترین زمستان استان در نیم قرن اخیر را رقم زد.
وی افزود: در کنار کم بارشی زمستان،فعالیت خوب مونسون هند مزید بر علت شد تا حداقل بیشاز ۱۸ میلیمتر از کم بارشی استان در سال زراعی در نخستین ماه تابستان جبران شود.
مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: در حدود سه هفته متناوب است که بارشهای مونسون در نقاط مختلف استان در حال باریدن بوده به طوریکه بیشینه ارتفاع نقطهای بارشها به بیش از ۸۰ میلیمتر نیز رسیده است.
۲۷۰ درصد بارش های نرمال فصل تابستان در تیرماه بارید
وی تصریح کرد:بارشهای تیرماه امسال سیستان و بلوچستان بیشاز ۲۷۰ درصد شرایط نرمال بارشهای سه ماهه تابستان در بلندمدت بوده به طور معمول سالی ۴.۹ میلیمتر از بارشهای استان در تابستان میبارد.
حیدری افزود: به رقم فعالیت خوب مونسون در تابستان اما بارشهای این موقع از سال نقش قابل توجهی در جبران کسری بارشهای ماههای سرد سال را نمیکند چراکه در این موقع از سال به دلیل گرمای هوا هم تبخیر و هم بارشها از نوع رگباری است که در مقطع زمانی کم و در حجم بالا میبارد.
وی بیان کرد: با همه اوضاع و احوال بارشهای تیرماه، تا حدی استان را از شرایط فوق بحرانی و اضطرار آبی خارج کرد اما هنوز با کسری جدی بارش مواجه هستیم.
عضو ستاد مدیریت بحران سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین خروجی برآورد وضعیت خشکسالی هواشناسی با شاخص SPEI ۱۰ ساله، همچنان بیشاز ۹۳ درصد مساحت استان و ۱۰۰ درصد مساحت شهرستانهای دلگان، زابل، فنوج، قصرقند و نیکشهر درگیر درجات مختلف خشکسالی هستند.
وی ادامه داد: اگر حدود ۱۵ سال متوالی جمع بارش سالانه سیستان و بلوچستان بیشاز ۱۵ درصد شرایط نرمال شود، آن موقع میتوان گفت وضعیت بارش استان به حالت نرمال بازگشته است.
خسارت بارندگی به ۳۵۸ کیلومتر کیلومتر راه سیستان و بلوچستان
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جنوب سیستان و بلوچستان گفت: بارندگیهای اخیر به ٣۵٨ کیلومتر راه اصلی، ٩٢٠ کیلومتر راه روستایی و ١٣۶ دستگاه ابنیه در جنوب استان خسارت زده است.
جلال الدین قادری اظهارداشت: سیل اخیر در ١٢ شهرستان حوزه جنوب سیستان و بلوچستان افزونبر ٩٧ میلیارد ریال به راههای اصلی، فرعی و روستایی خسارت وارد کرده است.
وی افزود: راهداران از همان لحظات اولیه بروز سیلاب با حضور در محل اقدامات لازم برای بازسازی و جلوگیری از خسارات بیشتر را انجام دادند و امید است با تلاش شبانهروزی راهداران و تخصیص به موقع اعتبارات مورد نیاز برای بازسازی خسارات بوجود آمده شاهد تسریع در بازسازی و زدودن اثرات ناشی از سیل باشیم.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جنوب سیستان و بلوچستان گفت: هماینک تمام راههای ارتباطی جنوب این استان که بر اثر سیلاب بسته بود بازگشایی شده است.
خسارت ۲۴ میلیارد تومانی باران به شبکه برق سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان گفت: توفان شدید و بارندگیهای پراکنده هفته گذشته تاکنون در استان، ۲۴ میلیارد تومان به شبکه توزیع برق این منطقه خسارت وارد کرده است.
خلیل عوض زاده اظهارداشت: ۵۴۹ اصله پایه فشار متوسط و ضعیف، ۱۴ دستگاه ترانس، یک دستگاه بوستر، ۴۴ هزار و ۵۰۰ متر شبکه و ۱۲۶ کنتور از جمله خسارات وارد شده به شبکه توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان است.
وی ادامه داد: شهرستانهای سرباز، میرجاوه، کنارک، نگور، پلان، چابهار، راسک، ایرانشهر، بمپور، اسپکه، فنوج، دلگان، سراوان، نیکشهر و قصرقند از جمله مناطقی هستند که دچار خسارت شدهاند.
مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق سیستان و بلوچستان خاطر نشان کرد: بیش از ۲۰ میلیارد و۲۳۰ میلیون تومان خسارت و تخریب ۴۰۵ اصله پایه فشار متوسط و ضعیف تنها در شهرستان های چابهار، ایرانشهر، دلگان، راسک و سرباز اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه ۱۴۰ تیم عملیاتی و پیمانکاری، ۳۱۶ سیمبان و ۱۸۵ دستگاه ماشین آلات در این مدت فعال بودند گفت: با تلاش نیروهای عملیاتی توزیع برق این استان در همان ساعات اولیه بحران، شبکه های آسیب دیده از طریق انجام مانور از خطوط مجاور برقدار شد و کار اصلاح و احداث شبکه صورت گرفت.
عوض زاده تصریح کرد: بر اثر تند باد و باران شدید در منطقه جلگه شهرستان دلگان ۴۱ اصله پایه فشار متوسط دچار خسارت شد.
وی افزود: این اتفاق طبیعی علاوه بر وارد کردن ۹۰۰ میلیون تومان خسارت باعث قطع برق روستاهای چاه اسحاق و بالشتی این منطقه شد.
خسارت ۱۵۰ میلیاردی باران به کشاورزی مهرستان
مدیر جهاد کشاورزی مهرستان در جنوب شرق سیستان و بلوچستان گفت: بارندگیهای چند روز اخیر ۱۵۰ میلیارد ریال به بخش کشاورزی و دام این شهرستان خسارت وارد کرده است.
عبدالله سپاهی اظهارداشت: بر اساس برآوردهای اولیه بیش از ۱۵۰میلیارد ریال خسارت به نخلستانها، باغات انار، محصولات زراعی ، قنوات،کانالهای آبیاری و جایگاههای دامداری روستایی وارد شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بیشتر اراضی کشاورزی مهرستان در حاشیه رودخانهها قرار دارند و همیشه در مواقع بارندگی و جاری شدن سیل متحمل خسارت میشوند نیاز است برای ساخت سیل بندهای حفاظتی اقدامات لازم انجام گیرد.
مدیر جهاد کشاورزی مهرستان گفت: تعیین میزان واقعی خسارات وارده به بخش کشاورزی این شهرستان توسط کارشناسان در دست بررسی است.