تهران- ایرنا- مطالعات محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشینگتن در سنت‌لوئیس نشان می‌دهد یک نوع کلسترول خوب (HDL)، از کبد در برابر انواع آسیب‌ها محافظت می‌کند.

به گزارش روز یکشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از پایگاه خبری هلث، جنس غشای سلول‌ها از کلسترول است و بدن برای اعمال حیاتی خود از جمله تولید هورمون‌ها به این ماده حیاتی نیاز دارد.

بعضی از مواد غذایی مانند زرده تخم مرغ، گوشت و فرآورده‌های لبنی حاوی کلسترول هستند؛ ولی قسمت عمده این ماده توسط بدن تولید می‌شود. دو نوع از لیپوپروتئین‌ها، کلسترول و دیگر مواد را از طریق جریان خون حمل می‌کنند. این دو نوع لیپوپروتئین HDL و LDL نام دارند. کلسترول مفید یا HDL، کلسترول اضافی را وارد کبد کرده و از بدن خارج می‌کند. سطح بالای HDL برای سلامت قلب مفید است و از بروز حمله قلبی و سکته مغزی جلوگیری می‌کند. کلسترول LDL (یا کلسترول مضر)، کلسترول اضافی بدن را وارد جریان خون می‌کند و سبب ضخیم شدن رگ‌های خونی می‌شود. این کلسترول برای سلامت قلب مضر است و احتمال سکته را افزایش می‌دهد. بیماری‌های قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است.

مطالعات جدید نشان می‌دهد کلسترول مفید (HDL) از کبد در برابر انواع آسیب‌ها جلوگیری می‌کند. این فرآیند محافظتی با مهار سیگنال‌های التهابی که توسط برخی باکتری‌های روده تولید می‌شوند، صورت می‌گیرد.

در این مطالعه آمده است فرآیند محافظت از کبد توسط نوع خاصی از کلسترول مفید به نام HDL۳ انجام می‌شود. اگر سیگنال‌های التهابی توسط این لیپوپروتئین مسدود نشوند، سلول‌های ایمنی در آن بخش از بدن فعال می‌مانند و به مرور زمان باعث بروز کبد چرب و فیبروز کبدی می‌شوند.

در حال حاضر بیماری‌های کبد یکی از معضلات اصلی حوزه بهداشت و سلامت است و امید است با استفاده از این دستاورد بتوان بیماری‌های کبدی را مهار کرد. از طرفی کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول مفید یکی از مهمترین راهکارهای حفاظت از سیستم قلبی عروقی است. کاهش کلسترول یکی از مهمترین روش‌های جلوگیری از سخت‌شدن رگ‌های خونی است. از طرفی کاهش کلسترول از تشکیل پلاک‌های خون در رگ ها و انسداد آن جلوگیری می‌کند و یک روش موثر برای سلامت سیستم قلب و عروق است. در ادامه به چند راهکار ساده برای کاهش کلسترول اشاره شده است.

رژیم غذایی خود را تغییر دهید
با چند تغییر غذایی ساده می‌توان به کاهش کلسترول خون کمک کرد:

مصرف چربی‌های اشباع را کاهش دهید
گوشت قرمز و لبنیات پرچرب حاوی چربی‌های اشباع هستند.

چربی‌های ترانس مصرف نکنید
چربی های ترانس که معمولا به عنوان روغن‌های هیدروژنه شناخته می‌شوند در اغلب کره‌های مارگارین‌، کوکی، شیرینی و کیک وجود دارند.

غذاهای حاوی امگا ۳ مصرف کنید
انواع ماهی، خاویار، روغن زیتون، حبوبات، تخم مرغ، ریحان، اسفناج، گردو، میگو، گل کلم، بذرکتان، ماهی آزاد، ساردین، دانه سویا و کلم بروکلی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
 
مصرف فیبر را افزایش دهید
فیبر محلول جذب کلسترول در خون را کاهش می‌دهد. ذرت، انواع لوبیا، نخود فرنگی، گندم و محصولاتش، عدس، گلابی، سیب، بادام، تمشک، گل کلم،  آووکادو، آلوی سیاه، انبه، انواع توت، کدوتنبل حاوی فیبر هستند.

روزی دو سیب مصرف کنید
مطالعات جدید محققان دانشگاه ریدینگ در انگلیس نشان می‌دهد مصرف دو سیب در روز به کاهش کلسترول و احتمال بروز بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کند.
هر عدد سیب متوسط، حاوی ۴ گرم فیبر و ۹۵ کالری است. این میوه خوشمزه منبع غنی ویتامین C و A‌ و مواد معدنی فسفر، پتاسیم، کلسیم و آهن است. این میوه سرشار از ترکیبی به نام پلی‌فنول است. پلی فنول و فیبر موجود در موجود در سیب در کاهش کلسترول کلی و LDL‌ نقش دارند و نشانگرهای مرتبط با سلامت عروق خونی را در بیمارانی که به کلسترول بالا مبتلا هستند، بهبود می‌بخشند. فیبر موجود در سیب از تجمع پلاک در شریان‌ها جلوگیری می‌کند و ترکیب فنولی موجود در پوست سیب، مانع از رسوب کلسترول در دیواره رگ‌ها می‌شود.

ورزش منظم و فعالیت بدنی را فراموش نکنید
ورزش منجر به افزایش کلسترول خوب (HDL) می‌شود. متخصصان حداقل پنج بار ورزش سبک به مدت ۳۰ دقیقه در هفته را ضروری می‌دانند. پیاده‌روی، دوچرخه سواری، شنا، یوگا و ایروبیک از جمله ورزش های توصیه‌شده هستند.

سیگار را ترک کنید
ترک سیگار یک عامل مهم در کاهش کلسترول خون است. ترک سیگار فشار خون و ضربان قلب، عملکرد ریه و گردش خون را بهبود می‌بخشد و خطر بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

وزن خود را کاهش دهید
حتی یک کیلوگرم وزن اضافی در میزان کلسترول موثر است. با چند تغییر ساده وزن خود را کاهش داده و به تبع آن کلسترول نیز کاهش می‌یابد. به جای نوشیدنی‌های شیرین از آب استفاده کنید، غذای سرخ‌کرده نخورید. به جای تنقلات مضر، میان‌وعده‌های سالم مانند میوه و آجیل استفاده کنید. به جای استفاده از ماشین، مسیرهای کوتاه را پیاده‌روی کنید. پله را جایگزین آسانسور کنید.  

نتایج این مطالعه در نشریه Science منتشر شده است.