تهران- ایرنا- امانوئل مکرون طی اولین سفرش به "پلی‌نزی" (مجمع الجزایری در اقیانوس آرام و بخشی از قاره اقیانوسیه که جزء قلمرو فرانسه محسوب می شود) در مورد مساله پرمناقشه آزمایش‌های هسته‌ای فرانسه طی دهه‌های گذشته و خشم ساکنانش نسبت به خسارات انسانی ناشی از این آزمایش ها رایزنی‌هایی انجام خواهد داد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از تارنمای شبکه فرانس ۲۴، در ماه مارس (اسفند)، تارنمای تحقیقاتی دیسکلوز موجی ایجاد کرد و در آن مدعی شد که نزدیک به دو هزار صفحه از اسناد طبقه بندی نشده ارتش فرانسه را در مورد نزدیک به ۲۰۰ آزمایش انجام شده در اطراف پلی نزی فرانسه تجزیه و تحلیل کرده است. این تحقیق که با همکاری کارشناسان آماری و دانشگاه پرینستون در آمریکا انجام شده نتیجه گرفته است که "مقامات فرانسوی بیش از ۵۰ سال است که تأثیر واقعی آزمایش هسته ای بر سلامت مردم منطقه پلی نزی را پنهان کرده اند."

مکرون قرار است در سفر به این مجمع‌الجزایر در مورد آزمایش های هسته ای فرانسه طی دهه های اخیر و خطرات ناشی از گرم شدن کره زمین و تاثیر آن بر این مجمع الجزایز گفتگوهایی داشته باشد.

ساکنان این مجمع الجزایر امیدوارند که مکرون جبران و غرامت را برای قربانیانی که در معرض تششعات رادیواکتیو به دنبال آزمایش های هسته ای فرانسه طی چند دهه بوده اند، تایید کند.

انجام این آزمایش های هسته ای فرانسه همچنان موجب خشم ساکنان این مجمع الجزایر بوده و ساکنانش این اقدام فرانسه را به عنوان بی توجهی نسبت به سلامت جان افراد حاضر در این مجمع الجزایر می دانند. ساکنان این جزایر معتقدند این سیاست پاریس گواه روشن استعمار و حتی نژادپرستی علیه مردم این مجمع الجزایر فرانسوی تلقی می شود.

مقامات پاریس تاکنون هرگونه پنهان کاری در مورد میزان تششعات رادیواکتیو در این مجمع الجزایر را رد کرده‌اند.

 براساس اسناد فاش شده تاکنون و از زمان پایان آزمایشات هسته ای در سال ۱۹۹۶، فقط به ۶۳ غیرنظامی در این مجمع الجزایر به دلیل قرار گرفتن در معرض تششعات رادیواکتیو غرامت پرداخت شده است.

«ادوارد فریچ» رئیس جمهور منطقه نیمه خودمختار پلی نزی پیشتر در واکنش به این تحقیقات گفت که مکرون قول داده بایگانی های نظامی را در مورد آزمایش ها که خواسته اصلی مورخان هم بوده است، بررسی کند.