تهران- ایرنا- یکی از مهم‌ترین چالش‌های مسوولان و مردم در چند روز اخیر؛ بحران بی‌آبی در خوزستان و مشکلاتی بود که گریبان‌گیر هموطنان در این خطه از ایران شده است، موضوعی که سبب شد تا مسوولان ضمن برنامه‌ریزی دقیق و تخصیص سرمایه مناسب تمام همت خویش را به کار بندند تا گوشه‌ای از آلام مردم را تسکین بخشند.

به دلیل بروز خشکسالی وسیع، از بین رفتن مزارع، نبود آب کافی برای کشاورزی و دامداری در خوزستان موجب شد که بحران در این استان ابعاد گسترده‌تری یابد اما برای حل و کاهش این مشکل مقامات لشگری و کشوری به خوزستان سفر کردند تا به طور جد و با تلاش همه دستگاه‌های ذیربط و همراهی و مشارکت خود مردم خوزستان تدابیر لازم جهت رویارویی با این مساله اتخاذ شود. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به بررسی ابعاد بحران بی آبی خوزستان پرداخته اند.

رسانه‌های اعتدالی

هرگز مردم خوزستان را تنها نخواهیم گذاشت

روزنامه ایران به بازتاب سخنان سرلشکر سلامی فرمانده کل سپاه در تشریح اقدامات سپاه برای رفع مشکلات خوزستان پرداخت و نوشت: مردم خوزستان، مردم نجیب، صبور و بزرگواری هستند که مشکلات این استان همیشه برای همه کشور مسأله بوده و امروز همه مردم ایران دوش به دوش این مردم نجیب در کنار آنان هستند. مسائل فعلی استان خوزستان، مهم‌ترین مسأله کل کشور است که پیرو دستور رهبر معظم انقلاب به جدی‌ترین مسائل کشور تبدیل شده لذا سپاه بر اساس تعهدی که نسبت به مردم دارد، امروز با تمام قدرت و توان و امکانات به کمک مردم خوزستان آمده ‌و مانند رویدادهای گذشته دوش به دوش مردم تا رفع کامل مشکلات خواهد ماند. سفر من به استان خوزستان در جهت بررسی آخرین اقدامات انجام شده توسط سپاه خوزستان در جهت آبرسانی و حل مسائل آبی استان بوده است که خداراشکر اقدامات بزرگی تاکنون انجام شده و قابل ستایش است.
سردار سلامی در ادامه گفت: در خصوص طرح آبرسانی غدیر پیشرفت خوبی به انجام رسیده ‌و در خصوص آبرسانی به روستاهای دارای تنش آبی، تاکنون ۶۰ تانکر ۳۰ هزار لیتری در حال خدمت‌رسانی به مردم هستند که بر اساس برنامه ما ۱۵۰ تانکر دیگر وارد این عرصه می‌شوند. سردار سلامی در این سفر با تعدادی از روستاییان دیدار و گفت‌وگو کرد.
 

رسانه‌های اصلاح طلب

از کجا باید آغاز کرد؟

روزنامه اعتماد یادداشتی به قلم عباس عبدی منتشر کرد و نوشت: رسانه نه فقط نقش آگاهی‌بخشی دارد، بلکه نقش تبدیل آگاهی به قدرت سیاسی و اثرگذاری بر مسوولان را نیز دارد و الا آگاهی به تنهایی اثرگذاری کافی را ندارد. برای فهم بهتر اینکه آیا می‌توان مشکل را حل کرد یا خیر؟ و اگر باید حل کرد از کجا باید آغاز کرد، مثالی تقدیم می‌کنم. اگر کسی مریض شود و به پزشک حاذق مراجعه کند و تحت آزمایش‌های متعارف قرار گیرد و براساس ضوابط علمی معینی درمان او آغاز شود و همه شواهد حاکی از فرآیند درست و دقیق است، با این حال ممکن است بیمار درمان نشود. در این صورت بازنگری کل ماجرای درمان در دستور کار قرار می‌گیرد. ممکن است در یک مرحله متوجه شوند که آزمایشگاه دچار یک خطای فنی شده است یا برای همه بیماران این خطا رخ داده است. طبعا باید این حلقه از زنجیره درمان را اصلاح کرد و اطمینان داشت که پس از آن بیماران درمان می‌شوند. این خطا را فنی می‌دانیم. خطایی است که عوامل و مجریان موجود در فرآیند درمان قادر به عیب‌یابی آن هستند. مثل عیبی که از یک خودروی متعارف گرفته و تعمیر می‌شود.   ولی برخی خطاها فنی نیستند. اگر از همان ابتدا پزشکی که به او مراجعه شده، متخصص و حاذق نباشد، آزمایشگاه‌ها نیز غیراستاندارد، بیمارستان و مطب نیز بهداشتی و عاری از میکروب نباشند، داروهای تجویزی تقلبی و تاریخ گذشته باشد و... در نهایت بیمار نیز درمان نشود، این را نمی‌توان ناشی از خطای فنی نامید. پراید خودرویی است با استانداردهای شناخته‌شده، اگر دینام آن خراب شود، آن را می‌توانید تعمیر و تعویض کنید، ولی ماهیت این خودرو را نمی‌توان به سطح بنز ارتقا داد. متاسفانه باید گفت که مشکلات کشور و به‌طور مشخص خوزستان ناشی از خطای فنی نیست که دست‌اندرکاران امور در چارچوب ساختار مرسوم و موجود مدیریتی بخواهند آن را حل کنند.

مردم حق دارند اعتراض و فریاد کنند؛ باید بشنویم

روزنامه آرمان ملی به بازتاب سخنان جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور پرداخت و نوشت:  ایران کشور شماست و شما جوانان، صاحب این کشور هستید. بزرگان خوزستان به‌عنوان صاحب‌نظران و یاوران بزرگ دولت اجازه ندهند که دشمنان از مسائل و مطالبه‌های به حق شما سوء‌استفاده کنند. اسحاق جهانگیری با اشاره به تجارب دوران مدیریتی خود و مواجهه با مشکلات و مسائل مختلف گفت: در جلسات مختلف شنوای دغدغه‌ها و سخنان کسانی بوده‌ام که از سر علاقه‌مندی به کشور، نظام و مردم انتقادات خود را مطرح کردند. لذا مردمی که به مهمان‌نوازی و دوست‌داشتن مهمان در کشور شهره هستند، اگر صدای خود را نیز در این جلسه بلند کنند نشانگر آن است که درد زیاد، سوز دل و مطالب بسیاری دارند که بنده با نهایت علاقه و عشق، دغدغه‌ها و خواسته‌های آنان را شنیدم. وی افزود: من به استان خوزستان علاقه‌مند هستم و آن هم به دلایل عاطفی و شخصی است. دو برادر من در این دشت خفته‌اند. در روزهای نخستین اشغال سوسنگرد و زمانی که شهید عزیز چمران برای دفاع مبارزه می‌کرد یکی از برادران من در رکاب وی به مقام شامخ شهادت نائل آمد و بعد از ۴۰۰ روز تعدادی استخوان برای ما آوردند که گفتند جنازه برادرمان است و برادر دوم من نیز در عملیات بدر و جزیره مجنون به شهادت رسید که هنوز آثاری از وی به ما داده نشده است و لذا من نیز مانند هر انسان دیگری از این منظر به خوزستان علاقه‌مندم.

روزنامه اعتماد در یادداشتی  به قلم جعفرگلابی نوشت: بحران بی‌آبی در خوزستان پس از توجه نسبی مسوولان و آزادسازی بیش از برنامه آب سدها و خصوصا آب کرخه (که خود ممکن است درآینده نزدیک بحران‌ساز باشد) و گسیل تانکرهای آب به سوی ۷۰۰ روستای بی‌آب احتمالا تا حدی فروکش کرده باشد. اما ازآنجا که ما هیچگاه مسائل را به صورت اساسی حل نمی‌کنیم و راه‌حل‌های موقت ومسکن وانبوه شعارها و وعده‌ها راترجیح می‌دهیم و تا سروصدها می‌خوابد همه خصوصا مسوولان وتصمیم‌گیران خوش وخرم به خانه‌های خود می‌روند بیم آن می‌رود که چندی بعد در موضوعی دیگر بازهم در بستربحران‌خیز انواع گسل‌های اقتصادی و معیشتی و زیست‌محیطی و اجتماعی و سیاسی که با آنها مواجهیم درجایی جرقه‌ای آتش بحرانی دیگر را شعله‌ور کند. البته یاد گرفته‌ایم که سر وته مسائل را به صورتی از صورت‌ها به هم آوریم تا برسیم به بحران بعد!   به نظر می‌رسد ما به زندگی در بحران‌ها عادت کرده‌ایم واصلا توجه نداریم که این همه حادثه وتنش و گرفتاری و وجود زمینه‌های بحران‌خیز، کشور را فرسوده کرده است. 
 

خوزستان و رویکرد جدید سیاست‌ورزی

روزنامه ابتکار یادداشتی به قلم محمد یوسفی آرامش منتشر کرد و نوشت: باید توجه داشت اهمیت اقتدار در هر عرصه‌ای نیازمند رضایت و همراهی عموم مردم است. به بیان دیگر تمام آنچه که برای آن می‌جنگیم، برای رضایت مردمی و اقتدار ایران است؛ اما گاهی در عمل به خواسته‌های واقعی مردم کم توجه بوده و پاسخ آن با روش‌هایی غیر از پیگیری و عملگرایی اجرایی داده می‌شود. بنابراین منطقی است با توجه به وضعیت اسفناک کشور، یک تیم تخصصی در حوزه محیط زیست و انرژی به همراه چند چهره موجه برای حل مشکلات کشور و صحبت رو در رو با مردم تشکیل شود چرا که هر رویکردی غیر از این، موجب محدود شدن هر روزه فضای کشور می‌شود. وقت آن است تا رویکرد رفتاری با مردم عوض شود و برخی از کاستی‌ها اصلاح شود. این حق مسلم هر ایرانی است که به دلیل عدم دسترسی به حقوق اولیه خود ناراحت و عصبی باشد و خواسته خود را مطالبه کند؛ مادامی که به این مطالبات توجهی نشود، خروجی آن حجمی از موج خشم را به دنبال خواهد بود و حالا با انتخاب روش‌هایی نامناسب برای تعامل با مردم، به این آتش دامن می‌زنیم. به نظر می‌رسد یکی از مهم ترین آزمون اساسی پیش روی ابراهیم رئیسی، موضوع برجام است.
 

ایران جایی میان بدیهیات

روزنامه همدلی یادداشتی به قلم مظاهر گودرزی روزنامه‌نگار منتشر کرد و نوشت: خوزستان آب پایدار و باکیفیتی ندارد. سیستان‌وبلوچستان از وضعیت مشابهی رنج می‌برد. شلوغی، ترافیک و آلودگی هوای تهران خسته‌کننده شده است. پهنه ریزگردها در آسمان ایران از استان‌های جنوبی و غربی به استان‌های مرکزی رسیده است. ویروس کرونا موج پشت موج دارد شهرها را فتح می‌کند. واکسیناسیون علیه کووید۱۹ در حداقل‌ترین شکل ممکن ادامه دارد. آمار تعداد ازدواج دختران زیر ۱۵سال بالا است. در چنین مواقعی کارشناسان به‌دنبال علل و عوامل هستند. مثلاً وقتی درباره کم‌آبی خوزستان صحبت می‌کنند، از تعداد سدهای پرشمار حرف می‌زنند. از پروژه‌های انتقال آب می‌گویند یا پای افزایش بی‌رویه کشاورزی را به‌وسط باز می‌کنند. وقتی گروهی دیگر از کارشناسان دارند از افزایش ریزگردها می‌گویند آن‌ها قطعاً به خشک شدن رودخانه‌ها و تالاب‌ها اشاره می‌کنند که حالا تبدیل به چشمه‌های پرواز ریزگرد شده است. همه این‌ها را هم مجدد به پروژه‌های متعدد سدسازی و عدم مدیریت آب نسبت می‌دهند. یک کارشناس درخصوص آلودگی تهران به افزایش خودروهای بدون کیفیت، موتورسیکلت‌ها و کامیون‌هایی اشاره می‌کند که منبع آلودگی هستند. بنزین بدون کیفیت را از قلم نمی‌اندازد و حتما به آن اشاره‌ای دارد. اگر از یک جامعه‌شناس درباره علت افزایش ازدواج دختران زیر ۱۵ و ۱۳سال بپرسید محال است فقر را از مولفه‌های تاثیرگذار کنار بگذارد یا نخواهد به گزینه‌های عدم آموزش و فرهنگ آموزش ندیده اشاره کند.

خشکسالی، تحریم و کابینه چالش های صد روز اول دولت بعدی است

خبرگزاری ایسنا به گفت وگو با علی صوفی فعال سیاسی اصلاح طلب پرداخت و آورد: چالش های اصلی اقتصاد درزمینه تورم، سرمایه گذاری، بورس و نرخ ارز باید در صد روز اول دولت سیزدهم برطرف شود.  کابینه سیزدهم بر طبق شعار های داده شده باید راهکارهای استراتژیکی برای همه مشکلات کشور داشته باشد. در این مقطع زمانی توقعات و انتظارات زیادی ممکن است از طرف کسانی که از رئیسی در دوران انتخابات حمایت کردند، مطرح شود. عده ای می خواهند در کابینه ایشان حضور داشته یا سهمی داشته باشند. ایشان در این چالش باید خیلی مراقبت کنند که وارد حاشیه های جریان های سیاسی مختلف نشود. او باید کابینه ای انتخاب کند که چهار سال همراهی اش کنند و در این بین اهمیت تیم اقتصادی از دیگر کارشناسان بیش تر است؛ چراکه زمانی دولت سیزدهم می تواند پاسخ گوی مسائل اجتماعی باشد که مشکلات اقتصادی را رفع کرده باشد. باید مشکلات معیشتی مردم جبران شود. چالش های اصلی اقتصاد درزمینه تورم، سرمایه گذاری، بورس و نرخ ارز باید برطرف شود. قطعا همه این ها به نتیجه مذاکرات و رفع تحریم ها باز می گرد. از نظر مقطعی ما با بحران کم آبی و خشکسالی رو به رو هستیم. این موضوع در خوزستان مسئله آفرین شده است و در زمینه آب شرب مردم مشکلات جدی دارند. در صد روز اول رئیس دولت بعدی با این موضوعات درگیر است و باید به مردم پاسخ دهد.

رسانه‌های اصولگرا

همه ما به خوزستان بدهکاریم

خبرگزاری فارس به بازتاب سخنان سیدجواد هاشمی بازیگر و کارگردان سینما و تلویزیون ایران  پرداخت و نوشت: مردم خوزستان سال‌هاست که در اضطرار و نگرانی و شرایط سخت کم‌آبی هستند. این در حالی است که گنجینه‌های بی‌بدیل کشور ما و فرش قیمتی ثروت ایران یعنی «نفت» زیر پای خوزستانی‌ها پهن است اما خودشان بهره کافی از آن نبرده‌اند. قطعاً همه ما مردم ایران به خطه خوزستان بدهکاریم، چرا که این سرزمین با مقاومتش برای ما در هشت سال دفاع مقدس آبروداری و تاریخ سازی کرد و مردان مرد و زنان بزرگی در ایام دفاع مقدس، ایستادگی و برای ایران سینه سپر کردند. به زعم بنده، حتی بعد از جنگ هشت ساله، خوزستان می‌توانست خیلی بهتر از این بازسازی شود و اتفاقات شگرفی در آن رخ دهد. امروز حق خوزستانی‌ها این نیست که در شرایط دشوار قرار گیرند و هر چقدر بابت کاستی‌ها ناراحت باشند، حق دارند. این بازیگر سینما و تلویزیون، کمبودها در خوزستان را غم انگیز توصیف و تأکید کرد: فکر می‌کنم نه تنها دولت و حاکمیت، بلکه همه مردم باید تلاش کنند تا خوزستان به آنچه شایسته آن است، برسد. هاشمی در پایان سخنان خود، آبرسانی به خوزستان با تانکرهای آب را ناکافی دانست و اظهار داشت: به عنوان عضو کوچکی از خانواده هنر ایران انتظار دارم که مشکل خوزستانی‌ها به صورت زیربنایی حل شود و اگر این کار را نکنیم، ظلم به مردم خوزستان است.

خوزستانی‌ها مراقب ضدانقلاب باشند

خبرگزاری مهر به گفت وگو با مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام پرداخت و آورد: جریان ضد انقلاب همیشه سعی می‌کند از هر موضوعی در کشور به نفع خود بهره‌برداری کند. از ضد انقلاب جز این انتظار نمی‌رود اما آنچه اهمیت دارد این است که مردم خوزستان مردمی شریف، متدین و انقلابی بودند و هستند و در مقاطع حساس تاریخ انقلاب به خصوص دوران دفاع مقدس امتحان خود را پس دادند. انصافاً مردم خوزستان با موقعیت و امکانات بالقوه و طبیعی که این استان دارد و خدا به آنها داده است و با توجه به منابع عظیم انرژی که در خوزستان هست و آب و خاک مناسبی که برای کشاورزی دارد، سزاوار خدمت بیشتر و زندگی بهتری هستند... مساله ساماندهی آب و بهره‌برداری بهینه از این نعمت خدادادی و سرمایه‌گذاری روی کشاورزی مدرن و آبرسانی به شیوه بهداشتی، تضمین شده و مطمئن برای کل استان و همچنین مساله محیط زیست، موضوعاتی هستند که باید بیش از پیش به آنها توجه می‌شد.

امید خوزستانی‌ها به دولت سیزدهم

روزنامه رسالت در گزارشی نوشت: مشکل کم‌آبی و تنش آبی این روزهای کشور به‌ویژه در استان خوزستان موردتوجه و نگرانی بسیاری از هموطنان مان قرارگرفته تا در این هوای گرم این استان، بسیاری از مناطق روستایی آن با کمال تأسف با تانکر آبرسانی شوند و آب موردنیاز برای زراعت و احشام هم وجود نداشته باشد. رهبر معظم انقلاب اسلامی در ۱۳۷۵ طی بازدیدی که از استان خوزستان داشتند، طرحی را تحت عنوان «طرح توسعه کشاورزی یا ۵۵۰ هزار هکتاری» مطرح کردند که از آن سال تا به امروز بنا به اعلام قاسم سلیمانی‌دشتکی استاندار خوزستان تنها  ۲۷۰ هزار هکتار از این طرح اجرا شده که قسمت اعظم آن در جنوب استان است و مابقی که هنوز اجرا نشده غالبا در شمال استان واقع شده است. کندی در پیشرفت اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری از سال ۷۵ تاکنون صدای منتقدان را درآورده و اکثر کارشناسان و تحلیلگران محیط‌زیست معتقدند اگر این طرح به‌درستی و کامل اجرا می‌شد و مسئولان نسبت به اجرای آن اهتمام بیشتری می‌ورزیدند، بخش عمده‌ای از مشکلات کم‌آبی خوزستان قابل حل‌وفصل بود.

 

تصمیم های سخت برای خوزستان

 روزنامه خراسان در گزارشی نوشت: هم اکنون با توجه به مشکلاتی که برای کشاورزی و دامداری مردم منطقه به وجود آمده باید راهکارهای فوری را در نظر گرفت اما نباید بعد از رفع کوتاه مدت مشکل، مسئله خوزستان را فراموش کرد. در کوتاه مدت مسئولان استان به جای دادن وعده باید آستین همت را بالا بزنند و برای حل مشکل خوزستان به طور جهادی تلاش کنند. در کنار آن باید تا جایی که مشکل آب شرب مردم به خطر نمی افتد حقابه برای پایین دست تخصیص پیدا کند و در کنار رسیدگی به آب تک تک روستاهای پایین دست باید به کیفیت آب هم رسیدگی شود. به جز آب رسانی باید به کشاورزان خسارت پرداخت و برای تامین آب دامداران هم برنامه ریزی شود... به نظر می‌رسد اگر بخواهیم به صورت پایدار مشکل آب خوزستان و تبعات زیست محیطی آن را حل کنیم در گام اول نیاز به یک پروژه مطالعاتی علمی و مستقل از ذی نفعان درباره سد گتوند است. سدی که به گفته برخی از کارشناسان به دلیل اشتباهات مهندسی و جانمایی باعث از بین رفتن زمین های کشاورزی و افزایش ۲۵ درصدی شوری آب کارون شده است.