به گزارش ایرنا، خبرگزاری ریانووستی روز یکشنبه به نقل از مقام وزارت خارجه روسیه و بدون اشاره به نام و سمت وی نوشت: اوضاع دریای سیاه از طرف بازیگران فرامنطقه ای بطور مصنوعی متشنج می شود.
مقام روس تصریح کرد که ترکیه در تردد دریایی در دریای سیاه باتوجه به کنترل عبور کشتی های جنگی از تنگه های واقع در این پهنه آبی (بسفر و داردانل) نقش مهمی را ایفا می کند.
وی افزود: به دقت اوضاع را رصد می کنیم تا ببینیم در عمل مفاد قرارداد مونترو ازجمله در بخش مربوط به محدودیت تناژ کشتی هایی که از تنگه های دریای سیاه عبور می کنند و حداکثر تناژ ناوهای کشورهای خارج از منطقه دریای سیاه و زمان حضور آنها در این پهنه آبی چگونه اجرا می شود.
مقام وزارت خارجه روسیه با بیان اینکه مسکو و آنکارا بطور منظم در این مورد به گفت و گو می پردازند، اظهار داشت: وزیران خارجه روسیه و ترکیه روز سی ام ماه ژوئن در دیدار خود در آنتالیا در باره اجرای قرارداد مونترو تبادل نظر کردند.
قرارداد مونترو یکی از مهم ترین اسناد در حقوق بین الملل است که رژیم حقوقی عبور از تنگه های بسفر و داردانل را در قلمرو ترکیه تنظیم می کند و به موجب آن عبور کشتی های تجاری و جنگی از این تنگه ها بدون توقف در ۲۹ ماده و چهار تبصره تنظیم شده است.
هدف اصلی از انعقاد این قرارداد که در بیستم جولای ۱۹۳۶ میلادی ( ۱۳۱۵ ) در شهر مونتروی سوئیس به امضا رسید، تنظیم حقوق و مقررات آن دسته از کشتی های تجاری و جنگی است که دارای ساحلی در دریای سیاه نبوده و قصد ورود به این دریا را دارند .
قرارداد مونترو، برای عبور کشتی ها در زمان صلح، در زمان جنگ و در زمان هایی که تهدید جنگ در نزدیکی حس می شود، تنظیم شده است .
این قرارداد محدودیت های جدی هم از نظر وزن و هم از نظر تعداد رزمناوها و مدت زمان حضور آنها درعبور از تنگه ها و حضور در دریای سیاه اعمال می کند.
کشورهایی که دارای ساحل در دریای سیاه هستند برای عبور دادن رزمناوهای خود از این دو تنگه باید از طرق دیپلماتیک ۸ روز قبل و کشورهایی که دارای ساحل در دریای سیاه نیستند باید ۱۵روز قبل موضوع را به اطلاع ترکیه برسانند .به استثنای مواردی که در قرارداد لحاظ شده، وزن کشتی های خارجی که قصد عبور از تنگه را دارند نباید بیش از ۱۵هزار تن باشد .
روسیه بارها از تنش آفرینی آمریکا و متحدانش در دریای سیاه انتقاد کرد.
مسکو یک ماه پیش در مورد برگزاری رزمایش بین المللی ناتو با عنوان سی.بریز-۲۰۲۱ با شرکت بیش از ۳۰ کشور در دریای سیاه هشدار داد و در چند مورد ازجمله ورود غیرقانونی ناو انگلیسی دیفندر به آبهای روسیه در ساحل شبه جزیره کریمه، با کشورهای شرکت کننده در این رزمایش تنش پیدا کرد.
سرگئی لاوروف' وزیر خارجه روسیه چندی پیش در مورد لزوم رعایت رژیم حقوقی تنگه های 'بسفر' و 'داردانل که مهمترین آبراه بین المللی ارتباط دریای سیاه با دریاهای آزاد است، به ترکیه و آمریکا هشدار داد.
به گزارش ایرنا، لاوروف گفت که آمریکا رژیم حقوقی تنگه های بسفر و داردانل را رعایت نمی کند و ترکیه نیز که کنترل این تنگه ها را در اختیار دارد، نسبت به نقض رژیم حقوقی این تنگه ها توسط آمریکا چشم پوشی می کند.
تنگه بسفر، دریای مرمره را به دریای سیاه و تنگه داردانل دریای مرمره را به دریای مدیترانه وصل می کند.
موضوع رعایت رژیم حقوقی تنگه های بسفر و داردانل که در کنترل و قلمرو ترکیه است، در پی الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه و افزایش تنش بین پیمان آتلانتیک شمالی 'ناتو' و روسیه بر سر مساله اوکراین ، به صورت یکی از موضوعات مهم بین المللی درآورده است.
لاوروف گفت: کشورهایی که در دریای سیاه ساحل ندارند، باید مطابق رژیم حقوقی تنگه بسفر که در چارچوب قرارداد بین المللی مونترو تنظیم شده است با رعایت تناژ تعریف شده و مدت زمان اعلام شده بتوانند کشتی های جنگی خودرا از این تنگه ها عبور داده و در سواحل سیاه لنگر بیندارند.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که کشتی های جنگی آمریکا از نظر وزن و مدت زمان حضور در دریای سیاه، مطابق با مواد ذکر شده در قرارداد مونترو عمل نمی کنند.