تاریخ انتشار: ۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۸

ایلام - ایرنا - کتاب «رمان هادی» تالیف محمدرضا هوری اولین رمان دینی استان در حوزه هنری ایلام رونمایی شد.

به گزارش ایرنا، رییس حوزه هنری استان ایلام روز دوشنبه در این آیین اظهار داشت: در حوزه رمان دینی در زبان فارسی و خاصه ادبیات تشیع با فقر شدیدی روبه‌رو هستیم و بر اساس شاخصه‌های این گونه‌ی ادبی، رمان دینی در ایران بسیار قلیل و اندک است.

محمدعلی قاسمی در خصوص علل کمبود رمان‌های دینی مبتنی بر زندگی معصومین، افزود: در این حوزه با یک سری قواعد و اسلوب مواجهیم که هر کس نمی‌تواند به آن ورود کند چرا که حضور و شأن کرامات معصومین به نحوی است که نویسنده بنا به دیدگاه فراروایت‌ها و زاویه تخیل خودش به هر نحوی که بخواهد قلم‌فرسایی کند.

یک منتقد و پژوهشگر ادبی رمان هادی را یک طلیعه مبارک و روشن در حوزه ادبیات دینی در غرب کشور دانست و گفت: این رمان به عنوان نخستین اثر محمدرضا هوری برای نویسنده آن یک افتخار است.

نوشین پاکزاد، به نقد و بررسی کتاب پرداخت و بیان کرد: در ادبیات غرب نویسنده‌های بزرگ رمان مذهبی و دینی ننوشته‌اند اما در ادبیات عامه داستانهای بسیار زیادی در ادبیات عامه با موضوع حضرت عیسی، قدیسین و... منتشر می‌شود.

وی یادآور شد: در فضایی که همه ما و خاصه منتقدان ادبی در ایران وابسته به تئوری ها و تعاریف غربی در ادبیات هستیم و به نوعی آثار ترجمه‌ای سلیقه ما را شکل داده‌اند، نوشتن رمان دینی کاری جسورانه است که می‌توان به آن امیدوار بود.

پاکزاد در خصوص رمان هادی، روایت خطی و علی معلولی آن در کنار توصیفات موجز و پرهیز از زیاده گویی را از ویژگی های این رمان دانست و افزود: نویسنده در رمان هادی با تقسیم بندی کتاب به سه بخش در کمین دشمن، ایقاظ و بر سر دوراهی رابطه دیالکتیک خوبی برقرار کرده است.

وی سپس به ساختار دوتایی و دوگانه سازی های رمان هادی پرداخت و آن را باارزش‌ترین قسمت رمان دانست و گفت: دوگانه‌هایی مانند پدر و پسر، متوکل و منتصر، ساخت مسجد عباسی و تخریب بقعه سیدالشهداء، عشق به رباب و عشق افلاطونی برگ برنده این رمان دینی است.

پاکزاد در خصوص شخصیت پردازی نیز گفت: بر خلاف عنوان کتاب، امام هادی(ع) یک شخصیت فرعی در رمان است و شخصیت اصلی منتصر عباسی است که در این رمان به یک قهرمان نادیده گرفته شده در تاریخ تبدیل شده و خواه ناخواه شخصیت امام هادی به یک شخصیت فرعی در داستان تبدیل شده و کمرنگ است که این موضوع، مخاطب مشتاق برای شناخت بیشتر از امام هادی را ناامید خواهد کرد.

این منتقد ادبی سایر شخصیت پردازی‌ها را کلیشه‌ای و تقلیدی از سریال‌های امام علی و مختارنامه دانست و گفت: شخصیت‌های فرعی در رمان رها شده و بدون پرداخت هستند و شخصیت های زن بی‌اثر بوده و غیبت آنها در اثر احساس می‌شود.

محمدرضا هوری، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه ایلام است که در اولین تجربه نویسندگی خود در کتابی به نام «رمان هادی» دوران حضور اجباری امام هادی(ع) را در سامرا به تصویر کشیده است.

در بخشی از این کتاب آمده است: معطوف شدن حواس‌ها به امام باعث می‌شود تا دربار از آنچه که در قصر می‌گذرد بی‌خبر باشند، منتصر ولیعهد جوان خلیفه که شخصیت اصلی داستان است در چند جبهه مختلف وارد مبارزه می‌شود. وی که جوانی نیرومند و سرآمد اهالی قصر در رزم‌آوری است مخالف مماشات با علویان است. غرور و نخوت او باعث می‌شود تا نتواند دشمن اصلی پدرش و خلافت را نزدیک‌تر از همیشه به خود ببیند.

رمان هادی در ۲۸۸ صفحه و با قیمت ۴۸ هزار تومان در انتشارات کتابستان وارد بازار نشر شده است.