اردبیل- ایرنا- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل از برگزاری آیین بزرگداشت شیخ صفی‌الدین اردبیلی به مناسبت چهارم مرداد، روز اردبیل خبر داد.

به گزارش ایرنا، عبدالله بحرالعلومی روز دوشنبه در نشستی خبری اظهار کرد: با توجه به شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا و در راستای رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، ساعت ۱۸ امروز مراسمی به صورت محدود در محل بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی برگزار خواهد شد.

وی گل‌افشانی گلزار شهدای جنگ چالدران واقع در شهیدگاه را از دیگر برنامه‌های تدارک دیده شده برای گرامی‌داشت روز اردبیل عنوان کرد و افزود: با توجه به محدودیت فضا و احتمال خطرآفرین بودن هرگونه تجمع بر اساس اعلام ستاد مقابله با کرونا، برنامه عمومی نیست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل اضافه کرد: نام شیخ صفی‌الدین اردبیلی برای اولین بار در تقویم رسمی کشور ثبت شده که رویداد مبارکی است و با وجود شرایط حاکم، شایسته بود برنامه‌ای در این زمینه هرچند به صورت محدود برگزار شود.

وی در ادامه به نقش و جایگاه شیخ صفی و سلسله صفویه اشاره کرد و گفت: شیخ ارشاد، حضرت صفی‌الدین اردبیلی و فرزندانش نه تنها در تاریخ ایران فرهنگی بزرگ بنا نهادند، بلکه زمینه جامعه آرمانی را فراهم کردند.

بحرالعلومی افزود: فعالیت شیخ صفی و فرزندانش، شاه اسماعیل و شاه عباس، موجب شد تا نام ایران در نقاطی که از نظر نظامی قابل دسترسی نبود، از نظر فرهنگی نفوذ کند و امروزه اثر آن از چین تا بالکان قابل مشاهده است.

وی بیان کرد: اردبیلی‌ها از برکت آنها در حرکت‌های انفرادی و جمعی در دنیا مشهور شدند و درخشیدند و اثر افراد تربیت یافته در مکتب او امروز به صورت برجسته دیده می‌شود و از این رو ثبت چهارم مرداد به نام شیخ صفی‌الدین اردبیلی حادثه‌ای بزرگ است.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل ادامه داد: مکتب شیخ صفی و فرزندانش در سه سطح قابل بررسی است که نخست معرفی مذهب تشیع به دنیا، دوم ایجاد وحدت بین اقوام و مذاهب و سوم پایه‌گذاری حکومت و برقراری آشتی بین دین و سیاست برخلاف فرهنگ رایج در آن زمان مبنی بر صوفی‌گرایی، عزلت‌گزینی و دوری از اجتماع بود.

وی اضافه کرد: این سه محور موجب شد تا برآیند فعالیت‌های شیخ صفی و فرزندانش مانند پدیده فرهنگی جهانی شود، چنان که اکثر بناهای تاریخی اصفهان یا تاج محل در هندوستان به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان یادگارانی از آن دوران است.

بحرالعلومی تصریح کرد: اگر پیش‌تر اقدامی در راستای معرفی بیشتر شیخ صفی‌الدین اردبیلی و مکتب او در سطح ملی و فراملی انجام نشده، تعللی صورت گرفته و اگر در چنین خاستگاه و بستر فرهنگی خلاء وجود دارد، مشکل از ما است.

شورای فرهنگ عمومی کشور در سال ۱۳۹۶ بر اساس استنادات تاریخی، روز چهارم مردادماه را که مقارن با سالروز استقرار سلسله صفویه و به قولی سالروز تولد شاه اسماعیل نخستین پادشاه صفوی در ایران است، به عنوان روز بزرگداشت شیخ صفی‌الدین اردبیلی جد خاندان صفوی و روز اردبیل و هفته منتهی به این تاریخ را نیز به عنوان هفته اردبیل وارد تقویم رسمی کشور کرد.

بر اساس منابع معتبر تاریخی، چهارم مردادماه روز تاجگذاری شاه اسماعیل صفوی نخستین پادشاه صفوی است که با ایجاد و تاسیس حکومت صفوی ضمن یکپارچه کردن ایران و رسمی کردن مذهب شیعه در کشور، خدمات ارزنده ای را برای سرزمین پهناور ایران داشته است.

بر این اساس، از چهارم تا دهم مردادماه سال جاری برنامه‌های جامع و متنوعی برای معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی استان و نقش این خطه در یکپارچگی ایران اسلامی و تشکیل حکومت مقتدر مرکزی در ایران توسط خاندان صفوی تدوین شده است.

بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی از مهم‌ترین آثار تاریخی شهر اردبیل و از بناهای کم نظیر تاریخی ایران است که از لحاظ معماری و کاشی‌کاری از شاهکارهای سده هشتم هجری قمری و سال‌های پس از آن است.

این بنا پس از وفات شیخ صفی به سال ۷۳۵ هجری قمری از سوی فرزندش، صدرالدین موسی پایه‌گذاری شد و شاه عباس بناهای مهمی به این مجموعه افزود و اصلاحاتی در آن انجام داد.