به گزارش روز سه شنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا، بالگرد مریخی ناسا به نام «نبوغ» روز شنبه ۲۴ ژوئیه ( ۲ مرداد) دهمین پرواز خود را بر فراز سیاره مریخ در یک منطقه صخره ای به نام «لبه های برآمده» انجام داد.
دهمین پرواز نبوغ پرخطرترین آنها محسوب می شود. در این پرواز نبوغ خود را به ارتفاع ۱۲ متر بالای سطح مریخ رساند، بعد از سوی جنوب از جنوب غربی به سوی مجموعه ای از برجستگی های صخرهای به نام «لبههای برآمده» رفت و بعد از دور زدن به یک منطقه فرود در فاصله حدود ۱۰۰ متری در غرب محل اولیه بلند شدنش بازگشت.
با انجام این پرواز، مجموع مسافتی که «نبوغ» تا به حال روی مریخ پیموده است، از یک مایل (۱.۶ کیلومتر) گذشت.
این پرواز باید حدود ۲ دقیقه و ۴۵ ثانیه طول کشیده باشد و در طول این مدت انتظار میرود که از دیدگاه متفاوت عکس هایی در مسیرش گرفته باشد.
پرواز دهم نبوغ شاخص مهمی شمرده می شود، زیرا به این ترتیب این بالگرد دو برابر شمار پروازهای در اصل طراحی شده بوسیله مهندسان ناسا را انجام داده است.
ناسا انتظار داشت که بالگرد نبوغ در پرواز چهارم یا پنجمش هنگامی به حد نهایی سرعت و توانش برسد، سقوط کند.
اما نبوغ بارها از انتظارات فراتر رفت. حتی هنگامی در پرواز ششمش در ماه مه (اردیبهشت) به علت یک اشکال فنی در میانه هوا تعادلش را از دست داد، توانست به سلامت فرود آید.
برنامه بالگرد نبوغ به عنوان یک نمایشگر فناوری آغاز شد، اما ناسا پس از پرواز چهارم در اواخر ماه مه یک ماموریت ثانوی هم به آن داد.
نبوغ از آن هنگام به بعد شروع به کاوش در پهنه های جدید مریخ و آزمایش عملیاتی کرده است که ناسا ممکن است بخواهد با بالگردهای فضایی آیندهاش انجام دهد.
نبوغ در آخرین پروازهایش به اکتشاف نواحی کاوشنشده «دهانه جیزرو» - یک دهانه برخوردی که حدود ۳.۵ میلیارد سال پیش با آب پر بود- پرداخت و هر بار در نقاط جدیدی در آن فرود آمد.
کاوشگر «استقامت» ناسا پس از فرود بر سطح مریخ در ماه فوریه، بالگرد نبوغ را بر سطح این سیاره سرخ پیاده کرد. این بالگرد ۸۵ میلیون دلاری اولین بالگرد ارسال شده به سیارهای دیگر است و برای بررسی فناوریهای مورد نیاز برای پرواز در سیارات دیگر طراحی شده است.
نبوغ ۲ دوربین به همراه دارد که اطلاعات پرواز را ثبت میکند. این اطلاعات توسط مریخنورد استقامت نیز مشاهده می شود. این بالگرد از چهار بال کربنی ساخته شده که به دو موتور جداگانه متصل شدهاند و در جهت مخالف هم می چرخند. سرعت چرخش موتور این بالگرد ۳۷ دور بر دقیقه می رسد، در صورتی که میانگین سرعت موتور یک بالگرد معمولی روی زمین ۴۵۰ دور بر دقیقه است. همچنین این بالگرد، از صفحات خورشیدی برای شارژ باتری لیتیوم-یون و پرواز خود استفاده کرده است.
کاوشگر استقامت روز پنج شنبه ۳۰ ژوئیه ۲۰۲۰ (نهم مرداد ۱۳۹۹) زمین را به مقصد سیاره سرخ ترک کرده بود.