به گزارش ایرنا، خرید تضمینی دام عشایر کشور یکی از راهکارهای دولت برای حمایت از عشایر کشور در وضعیت خشکسالی و به طور کلی خرید دام زنده مازاد عشایر سبب حذف دلالان و حمایت از تولید کنندگان عشایری می شود.
امارها نشان می دهد سالانه هفت هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز توسط عشایر زحمت کش کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازار مصرف می شود اگرچه عشایر نفع چندانی از فروش این مقدار گوشت قرمز نمی برند و بیشتر نفع آن به جیب دلالان می رود.
اکنون دولت خود پیشقدم شده تا دام مازاد عشایر را بصورت تضمینی و قیمت روز خریداری کند تا در شرایط خشکالی و کمبود آب زیان کمتری به عشایر و دام های آنان وارد شود.ب
ر اساس طرح خرید دام مازاد عشایر ، قیمت هر کیلوگرم گوشت بره به صورت زنده ۵۰ هزار تومان، بزغاله ۴۵ هزار تومان، میش ۳۲هزار تومان و قوچ ۴۲هزار تومان تعیین شده است. طبق این طرح بهای دام خریداری شده از سوی شرکت امور پشتیبانی دام به حساب فروشندگان دامها یعنی عشایر واریز خواهد شد.
گوشت دام های خریداری شده پس از کشتار در بازار عرضه می شود و گوشت مازاد نیز پس از بسته بندی در سردخانه ها ذخیره سازی می شود تا به تدریج وارد بازار مصرف شود.
مدیر کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد در این باره گفت: خشکسالی و تنش آبی در استان سبب شده تا عشایر به فکر فروش دام های مازاد خود بیفتند تا دام های آن ها از خشکسالی آسیب بیشتری نبینند.
فضل الله آذرفر افزود: به منظور حمایت از عشایر استان، برای نخسین بار دام مازاد عشایر این استان برای تامین گوشت مورد نیاز استان بصورت تضمینی خریداری می شود.
وی با گلایه از اینکه این طرح هنوز در استان اجرایی نشده است، گفت: شرکت پشتیبانی امور دام استان هنوز همکاری لازم در خصوص خرید دام مازاد عشایر استان را انجام نداده است.
مدیر کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: عشایر استان از آغاز نشدن طرح خرید تضمینی دام ناراضی اند و پیگیر عملیاتی شدن این طرح هستند اگرچه جزئیات لازم در خصوص اقدامات انجام شده برای خرید دام مازاد عشایر استان به سازمان امور عشایر کشور ارسال شده است.
وی تاکید کرد: سهمیه استان برای خرید تضمینی دام عشایر منطقه ،۱۰ هزار راس دام بوده که تاکنون کمتر از ۲۰۰ راس دام مورد خریداری شده است.
مدیر کل امور عشایر کهگیلویه و بویراحمد گفت: دستورالعمل اجرایی طرح خرید دام مازاد عشایر تاکنون ۲ بار تغییر پیدا کرده و اما هنور این طرح به درستی اجرایی نشده است.
آذرفر حذف دست دلال ها از خرید دام و تثبیت قیمت دام را در استان از فواید اجرای این طرح عنوان کرد.
رئیس شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: منتظر صدور مجوز خرید دام در استان از سوی شرکت پشتیبانی امور دام کشور هستیم که باید کارهای نهایی در این خصوص انجام گیرد.
محمد شفیع عزیزی افزود: با گرفتن مجوز از تهران، کار خرید و کشتار دام های عشایر آغاز خواهد شد و دلیل اجرا نشدن این طرح در استان روال اداری ان است که باید طی شود.
رئیس شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: تاکنون جلسه های متعددی با حضور مسئولان متولی استان برگزار شده و در مراحل آخر کار هستیم و به احتمال قوی در هفته آینده کار خرید دام مازاد عشایر در استان آغاز می شود.
وی ادامه داد: دستورالعمل خرید دام مازاد عشایر استان دریافت شده اما اصلاحاتی در دستور کار است که مختص این استان نیست و باید انجام شود .
رئیس شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد در عین حال عنوان کرد که خرید دام مازاد عشایر استان جزو اولویت اول نیست ، ۸ استان مجوز خرید دام مازاد عشایر را گرفته اند و ما با رایزنی استان خود را وارد این گروه برای خرید دام مازاد عشایر کرده ایم .
وی بیان کرد: بحث خرید دام مازاد عشایر برای حمایت از دامدار است و قیمت های ارائه شده تغییراتی خواهد داشت که به زودی اعلام می شود.
رئیس شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد گفت: به گونه ای برنامه ریزی خواهد شد که هم دلالان وارد عرصه نشوند و دست آنان کوتاه شود و از سوی دیگر دامداران ضرر نکنند.
عزیزی ادامه داد: این کار مشترک را وزارت جهاد کشاورزی، شرکت پشتیبانی امور دام، اتحادیه عشایری کشور و امور عشایر کشور آغاز کرده اند.
رئیس شرکت پشتیبانی امور دام کهگیلویه و بویراحمد افزود: همه کارهای خرید شامل انعقاد قرار داد با کشتارگاه جهت کشتار دام، بسته بندی گوشت و سایر کارها انجام گرفته است و امید است از هفته آینده کار خرید دام مازاد عشایر استان آغاز شود.
اجرای طرح خرید تضمینی دام مازاد عشایر استان، بدون شک عشایر کهگیلویه و بویراحمد را دلگرم تر از گذشته خواهد کرد و سبب می شود خسارت کم تری به آن ها وارد شود بنابراین می طلبد مسئولان متولی با روحیه جهادی پیگیر این مهم شوند تا هر چه سریع تر کار سامان یابد و خرید دام مازاد عشایر استان آغاز شود.
۱۰ درصد از جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد در قالب ۱۲ هزار خانوار با جمعیتی معادل ۷۲ هزار نفر عشایر هستند.
جامعه عشایری کهگیلویه و بویراحمد نزدیک به یک میلیون رأس دام سبک و سنگین در اختیار دارند که ۳۴۰ هزار راس آن مازاد است.
۳۵ درصد صنایعدستی شامل ۱۰ هزار مترمربع انواع گبه، جاجیم، قالی، گلیم و فرش این استان را تولید میکند.عشایر استان با هشت ایل بومی و سه ایل غیربومی ، ۱۳ زیستبوم در کهگیلویه و بویراحمد دارند.