تهران-ایرنا- حملات سایبری معادلات روابط خصمانه و تنش آلود کشورها را وارد فاز جدیدی کرده است.کشورها هم  تلاش می‌کنند قابلیت‌های خود را در این زمینه ارتقا دهند وهم به احتمال قوی قوانین و مقررات ویژه ای در نظامات بین الملل حاکم شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، حملات سایبری سلاح جدیدی است که معادلات جدید بر روابط خصمانه کشورها حاکم کرده است.  عموما حملات سایبری بزرگ از سوی یک دولت برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های دولتی دیگر از طریق اتصال به شبکه های رایانه‌ای انجام می شود. حملات سایبری می‌تواند به عنوان مداخله در امور داخلی دولت‌ها یک تخلف بین‌المللی تلقی شود. دولت آمریکا تاکنون هدف حملات سایبری متعددی قرار گرفته و همواره این اقدامات را محکوم کرده است. این در حالی است دولت‌های مختلف در این کشور خود نیز بارها دست به چنین حملاتی علیه دیگران زده‌اند.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده که حمله سایبری بزرگ به ایالات متحده می‌تواند باعث ورود این کشور به یک جنگ واقعی شود. رئیس جمهوری آمریکا هنگام بازدید از اداره اطلاعات ملی گفت که من فکر می‌کنم اگر درگیر جنگ، یک جنگ واقعی با یک قدرت بزرگ بشویم، به احتمال زیاد دلیلش حملات سایبری خواهد بود که به طور تصاعدی امکان و توانایی (چنین حملاتی) در حال افزایش است. مقامات آمریکایی حملات فزاینده سایبری را بیشتر از جانب روسیه و چین می‌دانند.

پس از چند حمله جدی به نهادهایی نظیر شرکت شبکه‌ای سولارویندز، شرکت کلونیال پایپ‌لاین، شرکت صنایع غذایی جی. بی. اس و شرکت نرم‌افزاری کاسیا که بیش از انتظار به آمریکا لطمه زد، بحث امنیت سایبری در صدر دستورکار دولت بایدن قرار گرفت. برخی از این حملات روی تامین سوخت و مواد غذایی در بخش‌هایی از ایالات متحده تاثیر گذاشت.

بایدن همچنین ادعا کرده روسیه در تلاش برای تاثیرگذاری در انتخابات میان دوره‌ای سال ۲۰۲۲، اطلاعات گمراه کننده منتشر می کند.

رییس جمهوری آمریکا همچنین به تهدیداتی از جانب چین اشاره کرده و شی جی‌ پینگ، رئیس جمهوری  این کشور را برای تبدیل شدن به قدرتمندترین نیروی نظامی در جهان و همچنین بزرگترین و پرنفوذترین اقتصاد جهانی در دهه ۲۰۴۰ میلادی به شدت مصمم توصیف کرد.

وی در حالی از حملات سایبری دیگر کشورها انتقاد می‌کند که کشور متبوعش بارها دست به چنین حملاتی علیه دیگر کشورها از جمله ایران زده است. در حالی که آمریکا عضو معاهده بوداپست است.

پیمان بوداپست نخستین معاهده بین المللی پیگیری جرایم سایبری با تنظیم مقررات دقیق درباره اقدامات مجرمانه اینترنتی است. کشورهای عضو این معاهده یک خط تلفن فوری برای جرایم اینترنتی داشته و به صورت مشترک همکاری می‌کنند. به جز کشورهای اروپایی، آمریکا، کانادا، و ژاپن نیز به این معاهده ملحق شده اند.

چندی پیش چین با انتشار گزارشی هشدار داد بیشتر حملات سایبری علیه شبکه‌های چینی از سوی آمریکا رخ داده است و کارشناسان چینی پیش بینی کرده‌اند آمریکا در حال آماده شدن برای آغاز یک جنگ سایبری تمام عیار است اما پکن آماده انجام یک ضد حمله قدرتمند است.

آمریکا در مقابل ایران نیز بارها دست به حملات سایبری زده است. سال گذشته خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی از واشنگتن خبر حمله سایبری آمریکا به ایران را به نقل از این دو منبع آگاه رسانه‌ای کرد و نوشت که این حمله سایبری در آخرین روزهای ماه سپتامبر صورت گرفته است. حملاتی که ایران نقشی در آن نداشت. هدف از این حمله سایبری آسیب رساندن به توانایی تبلیغاتی جمهوری اسلامی ایران اعلام شد.

در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست نوشت: مقامات آمریکایی گفته‌اند که فرماندهی سایبری ایالات متحده و آژانس امنیت ملی اقداماتی علیه ایران برای اطمینان از عدم دخالت بازیگران خارجی در انتخابات سال ۲۰۲۰ انجام داده‌اند.

اما بزرگترین حمله سایبری علیه ایران در سال ۱۳۸۹ در تاسیسات هسته‌ای ایران در نطنز توسط یک بدافزار به نام «استاکس‌نت» انجام شد. طبق گزارش‌ها، استاکس‌نت با مشارکت آمریکا و اسرائیل طراحی شده بود. این بدافزار به گونه ای طراحی شد تا رایانه‌های خاصی را در ایران مورد هدف قرار دهد.

اگر چه استاکس نت از طریق اینترنت در جهان منتشر شد، اما آثار مخرب آن محدود به سیستم‌های کنترلی خاصی بود که در ایران هدف قرار گرفته بودند. با رمزگشایی کدهای این بدافزار مشخص شد که همانند سلاحی علیه تاسیسات هسته ای کشورمان طراحی و به کار گرفته شده است تا عملیات گازرسانی سانتریفیوژها را در فرایند غنی سازی دچار اختلال کند. اهداف و آثار این بدافزار به گونه ای بود که بسیاری آن را با یک حمله مسلحانه مقایسه کردند.

روزنامه وال‌استریت مدتی پیش در گزارش خود نوشت که ایران در حوزه اقدامات سایبری یکی از ۱۰ قدرت بزرگ جهان به حساب می‌آید و این مسئله هم موجب ترس آمریکایی‌ها شده است.

ایران در دهه اخیر توانسته است با تلاش خود تبدیل به یکی از قدرت‌های سایبری جهان شود تا بتواند امنیت سایبری کشور را تامین کند و به عملیات خرابکارانه دشمنان پاسخ دهد. ایران در فضای سایبری شروع کننده حملات نخواهد بود اما دفاع علیه تهدید حق ایران است.