به گزارش ایرنا؛ «جبار گوهری» عصر چهارشنبه در نشستی خبری به مناسبت ثبت جهانی منظره فرهنگی منطقه اورامانات در هتل پارسیان کرمانشاه، اظهار داشت: ساخت و سازهای غیرمجاز یکی از نگرانیها در منطقه اورامانات است از این رو به دنبال تهیه ضوابط لازم عرصه و حریم در این منطقه هستیم.
وی در رابطه با جشن ثبت جهانی اورامانات نیز گفت: ما با کارهای هیجانی برای جشن ثبت ملی اورامانات موافق نیستیم از این رو در حال تدوین برنامه ای برای این جشن در هفته آینده در منطقه قوری قلعه هستیم.
او اعلام کرد: قرار است در هر کدام از شهرستان ها به ریاست فرماندارها دبیرخانه های منظر جهانی اورامانات ایجاد شود و به دنبال آن شورای راهبردی نیز تشکیل می شود.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه در ادامه گفت: با ثبت جهانی اورامانات مسیری برای تعامل بیشتر با جهان ایجاد شده است که می توانیم از آن برای استفاده بهتر از فضای جهانی بهره ببریم.
گوهری عنوان کرد: در این زمینه می توانیم از اعتبارات بانک جهانی، گروه های علمی بین المللی و داشته های دانشگاه های بین المللی نیز استفاده کنیم.
وی افزود: مناطقی که در یونسکو ثبت می شوند مناطق امن در جهان شناخته خواهند شد از این رو حمله جنگی به آنها جنایت جنگی محسوب می شود.
تخصیص بودجه ثابت برای اثرات جهانی
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی کرمانشاه در ادامه با اشاره به ثبت ۲ اثر جهانی بیستون و اورامانات در کرمانشاه، گفت: باید در بودجه سالانه کشور یک بودجه ثابت برای کرمانشاه و استفاده از این ظرفیت های گردشگری در نظر بگیریم.
گوهری افزود: قطعا با توجه به ضوابطی که ابلاغ خواهد شد تلاش می کنیم که احداث های صنعتی و عمرانی منطقه در تعارض با ثبت جهانی نباشد.
وی با اشاره به اینکه بخشی از اورامانات در خاک عراق است، افزود: این قابلیت وجود دارد که بتوانیم تا ۲۵ درصد به عرصه و حریم منظر فرهنگی اورامانات اضافه کنیم که اگر اراده در عراق وجود داشته باشد این بخش می توان مربوط اقلیم کردستان عراق شود.
او با بیان اینکه ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات می تواند منجر به توسعه اقتصادی منطقه و حفظ آن برای آیندگان می شود، گفت: نخستین خروجی ثبت جهانی اورامانات باید ایجاد وفاق ملی و توسعه گردشگری منطقه باشد.
وی با تاکید بر اینکه همه باهم باید نه تنها به اسم استان های کردستان و کرمانشاه بلکه به اسم ایران برای توسعه و استفاده از این فرصت تلاش کنیم، افزود: پروسه ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات پروسهای بسیار طولانی بود که با کمک و همت تمام تلاشگران این عرصه محقق شد.
او تقارن عید غدیر با روز ملی کرمانشاه و ثبت جهانی اورامانات را اتفاق ویژه و مبارکی دانست.
اورامانات نمونه برجسته ای از تعامل انسان و محیط زیست است
مدیر پایگاه منظر جهانی اورامانات نیز در این نشست خبری گفت: پشتوانه های اجتماعی و بهره برداری از حمایت جامعه محلی بزرگترین نقطه قوت اورامانات است که باید به خوبی از آن استفاده کنیم.
«پویا طالبینیا» اظهار داشت: تعامل خوبی که بین استان های کردستان و کرمانشاه وجود دارد می تواند زمینه ساز توسعه گردشگری در غرب کشور باشد.
وی افزود: جامعه محلی اورامانات مشارکت بسیار خوبی برای رسیدن این منطقه به ثبت جهانی ایفا کردند که در نوع خود اتفاقی بی نظیر محسوب می شود.
مدیر پایگاه جهانی اورامانات همچنین گفت: طرح های گردشگری و توسعه محور که در اورامانات اجرا می شوند باید پیرو پرونده ثبت جهانی آن باشند.
طالبینیا عنوان کرد: اورامانات با معیارهای گواهی بی همتا و استثنا از یک فرهنگی بشری و نمونه برجسته ای از تعامل انسان و محیط زیست در یونسکو ثبت جهانی شده است.
ثبت جهانی ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم اورامان
به گزارش ایرنا، در نشست روز سه شنبه پنجم مرداد ۱۴۰۰(۲۵ ژوئیه ۲۰۲۱) چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، اورامانات/ هورامان به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.
پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در استانهای کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن مربوط به عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار نیز جزو حریم است. این پرونده سال گذشته به یونسکو ارسال شد.
هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستانهای روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل میشود. بخش اصلی منظر فرهنگی هورامان/ اورامانات شامل درههای ژاوه رود، اورامان تخت، لهون است.
حدود ۷۰۰ روستا در منطقه اورامانات/ هورامان قرار دارد. در سال ۱۳۹۹ ارزیابی میدانی منظر فرهنگی اورامانات / هورامان توسط یک ارزیاب ایکوموس جهانی انجام شده است.
کرمانشاه قطب گردشگری غرب کشور
وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی، یک اثر ثبت شده جهانی و ده ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده اند حاکی از استعداد بالای کرمانشاه در بخش گردشگری است.
بیستون و طاق بستان، معبد آناهیتا، طاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سراب های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت، آبشار پیران و ... از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است.
۲۷ هتل، سه هتل آپارتمان، ۱۹ مهمانپذیر، هفت سفره خانه، ۱۵ واحد پذیرایی بین راهی منفرد، ۱۷ رستوران بین راهی، ۱۴ مجتمع گردشگری، حدود ۲۰ اقامتگاه بوم گردی، ۵۰ خانه مسافر دارای مجوز موقت در استان کرمانشاه وجود دارد.
استان کرمانشاه ۲ میلیون نفر جمعیت ساکن در ۲ هزار و ۵۹۵ روستا و ۳۴ شهر دارد.