به گزارش ایرنا، «اسامه النجیفی» رییس ائتلاف «جبهه نجات و توسعه» سومین رهبر برجسته اهل سنت عراق، اعلام کرده است که برای آشتی بین الحلبوسی و الخنجر پادرمیانی کرده است.
النجیفی در توئیتی نوشته است: «با آقایان حلبوسی و الخنجر برای متوقف کردن حملات علیه همدیگر تماس گرفتم و در این خصوص دو طرف وعده توقف دادهاند».
در عین حال برادر النجیفی (اثیل النجیفی) تلویحا اختلافات بین دو گروه التقدم (الحلبوسی) و الخنجر (العزم) را جدی خواند و گفت، عدم ائتلاف جبهه نجات و توسعه با هریک از العزم و التقدم، نشانه رویکرد درست این ائتلاف بوده است.
«مشعان الجبوری» دیگر عضو برجسته ائتلاف جبهه نجات و توسعه، ریشه اختلافات بین الحلبوسی و الخنجر را ناشی از تلاش رهبر ائتلاف التقدم برای تصاحب پست ریاست جمهوری آتی عراق عنوان کرده است.
وی در گفت وگو با رسانههای بومی عراق و همچنین در توئیتی گفته است: الحلبوسی وقتی احساس کرد، نمیتواند برای دومین بار، پست ریاست پارلمان را تصاحب کند، برای تصدی پست ریاست جمهوری برنامهریزی کرد و میخواست پست پارلمان را به یک شخصیت سیاسی کرد، بدهد.
وی افزود که اگر الحلبوسی رییس جمهوری شود و رییس پارلمان نیز یک شخصیت کرد از طرف الحلبوسی باشد، در این صورت امکان تسلط و کنترل نخست وزیر آینده عراق فراهم خواهد شد.
الجبوری این نقشه الحلبوسی را برای عراق، «شیطانی» توصیف کرده و گفته است: الحلبوسی برای همراهی کردها با خود، حتی پست نخست وزیری را به آنها پیشنهاد داده، اما «بافال طالبانی» رییس «اتحادیه میهنی کردستان عراق» با این پیشنهاد مخالفت کرد و به او گفت که کردها به پست ریاست جمهوری راضی هستند.
«صباح العکیلی» کارشناس سیاسی عراق در گفت وگو با تلویزیون «النجباء» عراق گفته است که اختلافات بین الحلبوسی و الخنجر، نشانه شکاف بزرگ در بیت سیاسی اهل سنت عراق است.
اختلافات بین الخنجر و الحلبوسی به جایی رسید که این دو رهبر سیاسی به همدیگر توهین کردند.
با وجود همه اینها «ریاض السامرائی» از ائتلاف «العزم» (خمیس الخنجر) تصریح کرده است که وساطتهای زیادی برای آشتی دادن بین الحلبوسی و الخنجر شروع شده است.
وی در گفت و گو با شبکه تلویزیونی «الاتجاه» عراق، بدون اشاره به طرفهایی که در این قضیه پادرمیانی کردهاند، گفت که برخی شخصیتهای سیاسی و ریش سفیدان برای آشتی بین دو طرف پادرمیانی کردهاند و امیدواریم که این وساطتها در آینده نزدیک منجر به آشتی بین آنها شود.
در عین حال برخی صاحب نظران نیز اختلافات بین این دو رهبر سیاسی اهل سنت عراق را دارای ابعاد منطقهای دانستهاند.
«احمد عبدالساده» روزنامه نگار عراقی، با اشاره به نزدیکی الخنجر به محور قطری و گرایش الحلبوسی به محور اماراتی و سعودی گفته است که بخشی از اختلاف این دو چهره سیاسی اهل سنت عراق، انعکاسی از اختلافات محور اماراتی و سعودی با قطریها است.
این باور وجود دارد که اختلاف سیاسی موجود در میان اهل سنت عراق، ریشه در رقابت سیاسی منطقهای بین دو محور «وهابی» و «اخوان المسلمین» دارد که اولی را عربستان و امارات و دومی را قطر و ترکیه رهبری میکنند.
شکاف اختلافات سیاسی بین الخنجر و الحلبوسی تا حد اهانت دو طرف به نوامیس همدیگر، بسیاری را در عراق، خصوصا در اهل سنت، نگران کرده است.
بسیاری نگرانند که انعکاس این اختلافات بر کل روند سیاسی عراق اثر گذاشته و تبعات منفی برای کشور به دنبال داشته باشد. در عین حال عدهای نیز کل اختلافات موجود را با انگیزه کسب آراء مردمی در آستانه انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق میدانند که با پایان انتخابات، آستانه اختلافات نیز فروکش خواهد کرد.
انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق قرار است ۱۰ اکتبر آینده (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) برگزار شود.
تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۲
بغداد - ایرنا - به دنبال تشدید اختلافات بین «محمد الحلبوسی» رییس پارلمان و رهبر ائتلاف انتخاباتی «التقدم» و «خمیس الخنجر» رهبر ائتلاف انتخاباتی «العزم»، وساطتهای مختلف برای آشتی بین دو رهبر برجسته سیاسی اهل سنت عراق آغاز شده است.