بجنورد- ایرنا- براساس آخرین ارزیابی سامانه ماسک وابسته به وزارت بهداشت و درمان که از روز گذشته اجرایی شد، شهرستان مانه و سملقان در خراسان شمالی نیز رنگ قرمز کرونایی به خود گرفت تا شهرهای قرمز این استان به چهار شهرستان برسد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس این ارزیابی هم اکنون شهرستان های بجنورد، اسفراین، شیروان و مانه و سملقان که بیش از ۷۰ درصد جمعیت ۸۶۳ هزار نفری استان خراسان شمالی را در خود جای دادند، در زمره وضعیت قرمز قرار دارند و شهرستان های  جاجرم  و راز و چرگلان نیز در وضعیت نارنجی و فاروج  و گرمه به عنوان شهرستان های کوچک استانی نیز در وضعیت زرد قرار دارند و با روند عادی انگاری فعلی احتمال قرمز شدن شهرهای نارنجی در ارزیابی بعدی دور از انتظار نیست.
محدودیت های نیمه بند
اگرچه ستاد ملی و استانی مقابله با کرونا  محدودیت های زیادی را برای  جلوگیری از عادی انگاری کرونایی به خصوص در شهرهای قرمز شامل  منع تردد خودروهای غیربومی، توقف فعالیت  باشگاه‌های ورزشی، تالارهای پذیرایی و منع  ساعات تردد را در دستور کار قرار داد، ولی همچنان بخش زیادی از این محدودیت ها به خصوص برگزاری مراسم عروسی و دورهمی خانوادگی که عامل  ۷۰ درصد از درگیری به ویروس کرونا در موچ پنجم در این استان اعلام شد، همچنان بدون توجه به مصوبات ستاد ملی و استانی ادامه دارد و  استفاده از ماسک به عنوان یکی از مهمترین پروتکل های بهداشتی پیشگیرانه به کمترین میزان خود از ابتدای شیوع همه گیری ویروس کرونا رسید.
براساس اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا استفاده از ماسک در سطح کشور به زیر ۴۰ درصد رسید که از بدو شیوع ویروس کرونا در از اسفندماه سال ۹۸ تاکنون ، کاهش سطح رعایت پروتکل ها به این میزان سابقه نداشت.

گزارش میدانی خبرنگار ایرنا از سطح بجنورد نشان می دهد که با وجود ابلاغ دستورالعمل محدویت های کرونایی برای شهرستان های بجنورد، اسفراین، شیروان و مانه و سملقان، همچنان شیوه نامه های بهداشتی توسط کسبه ، رانندگان حمل و نقل عمومی و حتی مردم کوچه و خیابان با وجود وضعیت وخیم استانی رعایت نمی شود و تاکنون منع تردد خودروهای غیر بومی نیز نتوانست آن گونه که انتظار می رفت، با وجود جرایم سنگین از سوی راهنمایی و رانندگی بازدارنده باشد.
معاون اجتماعی نیروی انتظامی خراسان شمالی در زمان قرمز شدن شهرها استان و اجرای طرح ممنوعیت تردد گفته بود که  نیروهای پلیس استان با استقرار در ۱۷ ایستگاه، ممنوعیت تردد بین استانی را رصد و با متخلفان برخورد می‎‌کنند.

سرهنگ سجاد نامور گفت :  روزانه ۶۹ نفر نیروی پلیس  مبادی ورودی و خروجی های شهرستان ها را کنترل می کنند و در شهر بجنورد به عنوان یکی از شهرهای قرمز کرونایی سه مبادی ورودی و خروجی و در سایر شهرستان ها نیز ۲ مبادی تحت کنترل قرار دارد.                       

در حالی محدودیت های کرونایی در خراسان شمالی بویژه شهرهای قرمز به طور نیمه کاره در دست اجراست که بنا بر اظهار مسوولان دانشگاه علوم پزشکی استان به عنوان متولی درمان تست مبتلایان این روزها تا ۴۰ درصد مثبت می شود و تعدادی بیمار مشکوک به کرونا ویروس دلتا موسوم به هندی نیز در این استان رو به فزونی است و سرایت این ویروس کودکان زیادی را درگیر کرده است.

استقبال از کرونا در مراسم عروسی
در حالی کم کم به ماه محرم نزدیک می شویم از حدود یکماه گذشته تاکنون مراسم عقد و عروسی در اکثر شهرهای استان خراسان شمالی روند صعودی به خود گرفت به طوری که بسیاری از صاحبان عروسی به دلیل پرشدن تالارهای پذیرایی منتظر نوبت گیری در این اماکن نیز نمی مانند و اکثر آنها مراسم های خود را دور از چشم نیروهای نظارتی اماکن و واحدهای صنفی در خانه باغ های روستایی بدون استفاده از ماسک برگزار می کنند که طبق بررسی دانشگاه علوم پزشکی بیشترین مبتلایان به کرونا در هفته های اخیر مربوط به اجتماعات خانگی و عروسی هاست.
تاکنون هشدارهای دانشگاه علوم پزشکی استان خراسان شمالی نیز نتوانست بر کاهش آمار مراسم عقد و عروسی بکاهد به طوری که همچنان هر روز دامنه آن افزوده می شود و افزایش آمار بیماران و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا نیز هیچ گاه نتوانست جلوی این مراسم ها را بگیرد و تا حدودی دستگاههای نظارتی نیز به دلیل بی توجهی مردم به هشدارها تا حدودی دست از کار کشیدند تا به قولی هر چه پیش آید، خوش آید.

هر چند در تازه ترین اقدام قانونی ۶ تالار پذیرایی در مرکز استان به علت برگزاری مراسم عروسی در وضعیت قرمز کرونا پلمب شد اما همچنان نوعروسان بی تفاوت به این موضوع حاضر نیستند بدون مراسم عروسی و دورهمی های شلوغ به خانه بخت بروند.

علاوه بر تالارهای عروسی این اماکن ورزشی استان هستند که با برگزاری مسابقات ورزشی خارج از رعایت شیوه نامه های بهداشتی زمینه را برای همه گیری کرونا فراهم می کنند و پارک های بجنورد در ساعات پایانی روز میزبان ورزشکارانی است که بدون توجه به رعایت شیوه نامه های بهداشتی مسابقات ورزشی برگزار می کنند و عده زیادی از مردم هم به تماشای این مسابقات می پردازند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با هشدار نسبت به افزایش روند آمار بیماران کووید ۱۹ در این استان در هفته های اخیر  می گوید: علی رغم هشدارهای بهداشتی، همچنان شاهد برگزاری مراسم های عروسی در تالارها هستیم و حتی برخی تالارهای پذیرایی نیز هفته گذشته با فک پلمب اقدام به برگزاری مراسم عروسی کردند.

دکتر سیداحمد هاشمی افزود: همچنین فعالیت های ورزشی ممنوعه در حال برگزاری است و هفته اخیر مسابقات پارکی والیبال در بجنورد با تجمع زیادی برگزار شد به گونه ای که اگر دستگاه های متولی به جدیت با عوامل برگزاری این مراسمات برخورد نکنند، وضعیتی شبیه استان های همجوار خواهیم داشت.

پر شدن ۷۰ درصد تخت ها

تمامی این نادیده انگاری ها موجب شده که شاهد ویروس کرونا در خراسان شمالی همچنان بر روی نوار صعودی بچرخد و سهل انگاری مسوولان به همراه مردم شرایط سختی را به کادر درمانی و بهداشت تحمیل کند موضوعی که رییس دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بر آن اذعان دارد و می گوید: هم اکنون ۷۰ درصد از تخت ویژه بیماران کووید ۱۹ این استان پر شد حدود نیمی از بیماران بستری در استان مربوط به پس تعطیلات عید قربان بود.

دکتر سیداحمد هاشمی می افزاید: حدود ۶۰۰ تحت بیمارستانی برای بیماران کووید ۱۹ ساماندهی شده است که هم اکنون ۴۵۱ تخت در اشغال این بیماران پر شده است و هم اینک شاهد استقرار اپیدمی پنجم کرونا در استان هستیم و متاسفانه تعداد موارد بستری رو به افزایش است.

رییس ستاد مقابله با کرونا خراسان شمالی باز هم عادی انگاری و رعایت نکردن مسایل بهداشتی و نزدن ماسک در مجامع عمومی و برگزاری و شرکت در دورهمی ها و مراسم عزا و عروسی و رفتن به سفر را عوامل موثر در افزایش بیماران اعلام کرد.

وی هشدار می دهدکه میزان رعایت پروتکل های بهداشتی در استان به شدت کاهش یافته و در برخی از شهرستان ها رعایت پروتکل ها و استفاده از ماسک کم است و شرایط استان در این زمینه خوب نیست مردم باید در اقدامات پیشگیری جدی تر باشند.

رعایت پروتکل های بهداشتی و واکسن 

 معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی خراسان شمالی هم اکنون ۷۸ هزار دوز واکسن کرونا به جمعیت هدف در استان تزریق شده است و حدود ۸۰ درصد از سالمندان ۷۰ تا ۸۰ سال و همچنین ۸۰ سال به بالا واکسینه شده اند.

افشین دلشاد در گفت و گو با ایرنا گفت :  اگرچه تزریق واکسن در گروهای شامل فازهای اول و دوم در استان انجام اما برای اجرای فاز سوم آن ۹۰ هزار نفز از جامعه هدف در نظر گرفته شده است.

وی می افزاید: کمبود واکسن داریم و معلمان، خبرنگاران، رانندگان تاکسی باید منتظر بمانند این درحالی است که بر اساس گزارشها تزریق واکسن به خبرنگاران در استانهای اهواز و قزوین آغاز شده است.

استان خراسان شمالی که از اواخر سال ۹۸ وارد همه گیری ویروس کرونا شد، تاکنون چهار موج از این بیماری را پشت سرگذاشته و از هفته جاری وارد موج پنجم بیماری کووید ۱۹ و سویه جدید آن ویروس کرونای دلتایی موسوم به هندی شده است.

براساس آمار رسمی تا پایان موج چهارم ویروس کرونا یکهزار و ۴۰۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در خراسان شمالی جان خود را از دست داده اند.

از ابتدای مردادماه سال‌جاری تاکنون ۱۸ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند.