ولی جهانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: پرونده یاد شده با پرونده استخر لاهیجان برای ثبت در فهرست آثار ملی ارسال شده که می بایست برای تونل یادشده به دلیل فعالیت راهداری در آن منطقه شماره ثبت اضطراری دریافت شود.
وی با بیان اینکه فرماندار رشت مبلغ ۲ میلیارد ریال برای مطالعه و مستندسازی این تونل اختصاص داده است، اظهار داشت: کشف این تونل به لحاظ تاریخی و گردشگری حائز اهمیت است و تاکنون مطالعات کارشناسان نتایج خوبی را به همراه داشت.
معاون میراث فرهنگی گیلان گفت: براساس بررسی ها ورودی اصلی تونل که به نظر می رسد برای مقابله با دشمن کنده شده است، از بدنه کوه پیدا شد و تاکنون عملیات نقشه برداری در ۶۰۰ متر از آن انجام گرفت.
در روزهای اخیر کشف بقایای یک تونل دست کَند زیرزمینی در روستای گلسرک شهرستان رشت احتمالا مربوط به دوره قاجار خبرساز شد؛ این تونل زیر زمینی به طول تقریبی ۷۰۰ متر شامل برج ها، پله های زیرزمینی، زاغه های مهمات، اتاق سربازان و غیره بصورت شمالی – جنوبی حدفاصل کوه گلسرک و امامزاده هاشم ساخته شده است. دوره دقیق احداث این تونل، کاربری سازه در دوره خودش، چگونگی فراهم آوری مصالح مورد نیاز و چگونگی تامین آب با بررسی و کاوش امکان پذیر خواهد بود.
سنگ های مالون، آجرهای فشاری، سنگ های رودخانه ای از جمله مصالح تونل است و در فاصله ۱۰ الی ۲۰ متر نیز برج های نگهبانی قرار گرفته است؛ دسترسی به برج ها از طریق تونل و با کمک پله های زیر زمینی امکان پذیر است.
این سازه زیرزمینی با ابعاد مختلف بوده و در برخی از نقاط، اتاق ها مستطیل شکل با سقف نورگیر است و به نظر می رسد اتاق سربازان یا انبار مهمات باشد؛ پس از ساخت تونل، روی سقف با خار و خاشاک پوشانده شده که این امر امکان رویت آن را سخت و دشوار کرده است.
پنج هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی تاکنون در گیلان شناسایی شده، که از این تعداد یک هزار و ۲۱۲ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.