به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سید مجتبی حسینی روز یکشنبه در پیامی نوشت: دکتر جلال ستاری با پژوهش در فرهنگ و اسطوره و افسانه، گنجینه های ارزشمندی را از تاریخ و فرهنگ ایران را برای امروز و فردا فراهم کرد.
وی افزود: دکتر ستاری، انسان و استادی است که پژوهش هایش درباره گذشته، مسیر استمرار فرهنگی را برای جامعه ایرانی هموار کرد، داشته های فرهنگی را از دل تاریخ جستجو کرد، درباره آنها نوشت تا درباره پشتوانه های فرهنگی خود بیندیشیم و گفتگو کنیم.
معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه پیام نوشت: آثار و نوشته ها و کارهای سترگ استاد جلال ستاری بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ فرهنگی ماست که به تداوم جریان فرهنگی ایران کمک می کند. درگذشت استاد جلال ستاری پژوهشگر، اندیشمند و نویسنده را به همسر و همراه گرانقدرش دکتر لاله تقیان و جامعه ایرانی تسلیت می گویم. یاد دکتر جلال ستاری همیشه در فرهنگ و تاریخ ایران درخشان خواهد بود.
راوی رموز جاودانگی، به جهان جاودانهها پیوست
قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی نیز در پی درگذشت جلال ستاری پژوهشگر، مترجم و اسطورهشناس پیام تسلیتی را منتشر کرد.
وی در این پیام نوشت: راوی رموز جاودانگی، به جهان جاودانهها پیوست. خبر، هنوز هم درهالهای از تاسف و پرسش و تردید، پیچیده است؛ همچون گسترهی رازآلود خودِ "اسطوره" و خودِ وجودی "جلال ستّاری"؛ که اینک دنیایی از دانش و فرهیختگیِ در بستر ادبیات نمایشی، اساطیر و نقد فرهنگی را همراه خویش برده است.
استاد فرزانهای که در بیش از شصت سال حیات موثر و پربار علمی و پژوهشی، پنجرههای بلندی را به مدد روح ژرفنگر و پشتوانهی مطالعاتی، به تماشای شایستهتر ایران دیرپا و هماره پویا، و روشناییهای رسیده تا کرانههای عالم "انسان"ها و ساحت "بوده"ها گشوده است.
آشنا در پایان پیام خود آورد: هرچند او تا همیشهی ایّام ایرانِ مانا، در زوایای روشن و شریف صحنه، و سطر به سطر نشسته در متون فرهنگ ایرانی، حضوری تاثیرگذار و زنده دارد امّا محرومیّتمان از دیدارش را، صمیمانه به اهالی هنرهای نمایشی کشور و همراهان بینش و منش فرزانهی او، به ویژه پژوهندهی ارجمند و همسر گرامی ایشان، سرکار خانم لاله تقیان، تسلیت گفته؛ آرامش و آمرزش آن وجود وزین و نازنین را از درگاه منیع حضرت حق، مسالت میگویم.»
جلال ستاری محقق، اسطورهشناس و اندیشمند از معدود چهرههایی است که سالها در حوزه اسطوره و اسطورهپژوهی تلاش های پیگیری انجام داده و علاوه بر ترجمه آثار متعدد، در این زمینه کتاب نیز نوشت. وی متولد ۱۴ مرداد ۱۳۱۰ خورشیدی در رشت بود. ستاری در سوئیس تحصیل کرد و دکتری گرفت. یکی از استادان معروف او ژان پیاژه بود.
در سال های دهه پنجاه که وی برای نخستین بار آثار اندیشمندانی چون گاستون باشلار، آنتونن آرتو، جرج دومزیل، ولادیمیر پراپ و بسیاری دیگر را به فارسی ترجمه می کرد، این نام ها که حتی امروز هنوز چندان شناخته شده نیستند، کاملا ناشناس بودند. ستاری در همان سالها، تاثیر مهمی در سازمان دادن به برنامهریزیهای فرهنگی نهادینه در کشور داشت و پس از آن نیز فعالیتهای انتشاراتیاش، دو چندان شد. جلال ستاری بیش از ۱۰۰ کتاب در زمینههای افسانهشناسی، ادبیات نمایشی و نقد فرهنگی در طی بیش از ۶۰ سال، تألیف و ترجمه کرده است. وی در سال ۱۳۸۴ نشان فرهنگ و هنر را از وزارت فرهنگ فرانسه را دریافت کرد.
ستاری در مقام نویسنده و مترجم تخصصی نزدیک به ۹۰ جلد کتاب در زمینههای افسانهشناسی، ادبیات نمایشی و نقد فرهنگی در طول بیش از ۶۰ سال به رشتهٔ تحریر درآوردهاست. این کتابها بیشتر از کتابهای مرجع و شاخص در زمینههای تخصصی خود هستند. جانهای آشنا، آخرین مصاحبه با سارتر (ترجمه)، جهان نگری (ترجمه)، تراژدی و انسان، بازتاب اسطوره در بوف کور، فرهنگ و تئاتر و طاعون (ترجمه)، اسطوره در جهان امروز پژوهشی در ناگزیری مرگ گیلگمش (ترجمه)، سیمای زن در فرهنگ ایران، در قلمرو فرهنگ، شرق در ادبیات فرانسه (ترجمه)، افسون شهرزاد، نمایش در شرق، اسطوره و رمز در اندیشه میرچا الیاده، درد عشق زلیخا، در بی دولتی فرهنگ، آیین و اسطوره در تئاتر، پژوهشی در اسطوره گیلگمش و افسانه اسکندر، جهان اسطورهشناسی (ترجمه) بخش اندکی از آثار اوست.