عبدالهادی فقهی زاده روز دوشنبه با ارائه گزارشی از عملکرد معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلام به خبرنگار معارف ایرنا گفت: امیدوارم با فعال شدن دولت جدید، گسترش بیمه فعالان قرآنی در دستور جدی قرار گیرد، صندوق مستقل حمایت از فعالان قرآنی تشکیل و زمینه گسترش فعالیت های قرآنی به صورت های گوناگون و روزآمد در فضای مجازی بیش از گذشته فراهم و از سال آینده نمایشگاه بین المللی قرآن کریم به صورت حضوری تشکیل شود و در کنار آن به صورت موازی دومین نمایشگاه مجازی قرآن کریم را نیز ترتیب دهند تا دامنه فعالیت ها و عرضه محصولات قرآنی را به خانه های شهر و روستاها در دور و نزدیک بکشانند و یک عدالت توزیعی در محصولات قرآنی بوجود بیاورند.
وی افزود: دولت دوازدهم در حوزه فعالیت های قرآن و عترت در این معاونت، زمینه ساز گسترش کمی و کیفی برخی از فعالیت های شاخص قرآنی در کشور بود و در بعضی از حوزه هایی ورود کرد که پیش از آن تجربه چندانی وجود نداشت. از جمله در دو سال اخیر به صورت خاص در فضای مجازی حمایت های موثری را از ده ها موسسه قرآنی در کشور انجام داد که زمینه مختصری را در فعالیت مجازی داشتند ولی با ساز و کار مشخصی وارد این عرصه شدیم و ده ها موسسه قرآنی را در حوزه فعالیت های مجازی حمایت کردیم.
فقهی زاده اضافه کرد: حمایت های صورت گرفته، زمینه ساز ارتقا و پیشرفت جدی و قابل ملاحظه ای را در این زمینه در خود این موسسات با جذب کمک های مردمی فراهم کرد و در برخی از حوزه های دیگری که خود آنها مرتبط می شدند و کمک می گرفتند، پیشرفت هایی حاصل شد؛ به شکلی که در نخستین نمایشگاه مجازی قرآن کریم بیش از ۴۰۰ موسسه مردمی و فعال در این عرصه حضور پیدا کردند و بخش محتوایی نمایشگاه مجازی قرآن به صورت عمده از سوی این موسسات که در آغاز گسترش ویروس کرونا بنیه چندانی نداشتند، بنا شد و این فعالیت ها سامان پیدا کرد.
وی افزود: در حوزه عترت نیز ورود جدی کردیم و بیش از گذشته در نمایشگاه قرآن کریم در سال های ۹۷ و ۹۸ بخش مستقلی را به نام عترت پایه گذاری کردیم که برخی از طرح ها در این زمینه اجرا شد و از طرف دیگر رویکرد ما به سمت گسترش فعالیت های بین المللی قرآن و تقویت فعالیت های قرآنی کودکان و نوجوانان معطوف شد. همچنین نخستین نشریه ادبی قرآنی شبنم را پایه گذاری کردیم که شماره مرداد آن اخیرا منتشر شده است که پیشنهاد اولیه این نشریه در شورای تخصصی کودک معاونت قرآن مطرح شد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: برخی از جشنواره های هنری آیات را حفظ و برخی از جشنواره های فرهنگی و رسانه ای آیات را به مجموعه قبلی اضافه کردیم. در سال ۹۹ به عنوان نمونه ۱۱ جشنواره هنری فرهنگی و رسانه ای آیات را برگزار کردیم و مراسم اختتامیه آن در اسفند ماه سال گذشته با حضور سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد که دو مورد از این جشنواره ها در سطح بین المللی بود.
وی افزود: نخستین آزمون سراسری قرآن و عترت را نیز به صورت تمام الکترونیک برگزار کردیم و بیش از ۱۲۰ هزار نفر در این آزمون شرکت کردند. البته این آزمون مربوط به سال ۹۹ بود ولی با تاخیر در ماه رمضان برگزار شد و امیدواریم دومین آزمون را در اواخر پاییز یا اوایل زمستان امسال به صورت تمام الکترونیک برگزار کنیم.
فقهی زاده اضافه کرد: حمایت های ما از موسسات قرآنی که در حوزه مردمی اداره می شوند، گسترش پیدا کرد و در ایام کرونا بخش قابل توجهی از اعتبارات معاونت قرآن را به این امر اختصاص دادیم و برای تقویتی هرچند اندک از موسسات مردمی در این اوضاع نابسامان اقتصادی توجه داشتیم. همچنین به تشکیل اتحادیه سراسری موسسات و تشکل های قرآن و عترت کشور کمک کردیم و به صورت جدی این موضوع را در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیگیر بودیم که خوشبختانه به نتیجه رسید.
وی ادامه داد: اکنون در حال تعریف نقاط اتصال متعددی هستیم که موسسات قرآنی به صورت مطلوبی بتوانند کارهایشان را به پیش ببرند و امیدواریم سازمان دارالقرآن الکریم همچون گذشته همکاری نزدیک داشته باشد و همدلی در فضای قرآنی کشور گسترش پیدا کند.
فقهی زاده درباره خبر تعطیلی برخی موسسات قرآنی در یک سال و نیم گذشته گفت: ما از تعطیلی حتی یک موسسه یا یک شعبه از موسسات بزرگ خودمان ناراحت می شویم اما واقعیت این است که موسسات مجوزدار ما در چارچوب معاونت قرآن و عترت که به بیش از دو هزار موسسه می رسد، حتی یکی از آنها نیز به معنای منحل شدن و اعلام انحلال، تعطیل نشده است. چون همه اینها طبق قانون باید در هیات رسیدگی مطرح و تصمیم گیری شود و مورد تایید قرار گیرد که هرگز حتی یک پرونده از این نوع به جلسات هیات رسیدگی در معاونت قرآن ارجاع نشده است. نحوه تشکیل جلسات هیات رسیدگی به گونه ای است که به صورت مستمر و یک هفته در میان تشکیل می شود.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در یکی از جلسات گفتم کرونا باعث شد که تغییر زیادی در نوع اداره مدارس آموزش و پرورش کشور و دانشگاه ها بوجود بیاید و بسیاری از این دانشگاه ها و مدارس پذیرای دانشجویان و دانش آموزان نبودند ولی هیچ یک از مدیران مدارس و روسای دانشگاه ها تصور نمی کنند که دانشگاه یا مدرسه ای تعطیل شده باشد بلکه نوع فعالیت آنها تغییر کرده است. در برخی سفرهای کاری و اداری در برخی استان های دور از مرکز دیدم که یک موسسه فعال که پنج شعبه داشته، حالا همه را در یک شعبه مرکزی تجمیع کرده و تمام فعالیت های قبلی را به صورت مجازی پیگیری می کند.
فقهی زاده افزود: امیدواریم شرایط تغییر کند و با تجربه ای که حاصل شده، مسئولان بعدی بتوانند با قوت و بهره وری بیشتر این امور را با جدیت به پیش ببرند. متاسفانه غیر از حمایت های مالی مختصری که در توان اعتبارات معاونت قرآن و عترت بوده، ما اعتباری برای پرداخت اجاره های مربوط به موسسات قرآنی در دولت دوازدهم نداشتیم مگر در موارد بسیار استثنایی با شرایط بسیار سخت که الان زمینه های آنها نیز از دست رفته است.