به گزارش روز دوشنبه ایرنا،در واقع ایران منبع امن، به صرفه و مطمئن برای پاکستانیها به ویژه ساکنان بلوچستان به عنوان استان همجوار با سیستان و بلوچستان ایران جهت تامین مایحتاج خود است.
شاید کمتر فردی در مناطق مختلف بلوچستان پاکستان با کالاهای ایرانی از جمله مواد خوارکی و بهداشتی نا آشنا باشد. اکثر بازارهای این مناطق از جمله در شهر «کویته» به عنوان مرکز ایالت بلوچستان مملو از کالاهای مرغوب ایرانی است و حتی در دوران شیوع پدیده همه گیر کرونا نیز اختلال در واردات کالاهای ایرانی در مرز مشترک باعث نگرانی شدید ساکنان مناطق مختلف بلوچستان پاکستان شده بود.
دولت پاکستان در اوایل شیوع ویروس کرونا تصمیم به تعطیلی مرزهای خود با کشورهای همسایه گرفت، اقدامی که طی چند هفته بعد به شدت معیشت ایالت بلوچستان به عنوان استان همجوار با ایران را تحت تاثیر قرار داد تا جایی که دولت اسلامآباد تصمیم به از سرگیری روند واردات کالاهای اساسی مردم از جمله موادغذایی از ایران را گرفت.
اگرچه گفته میشود که تحریمها در سالهای اخیر موجب کاسته شدن از حجم مناسبات تجاری ایران و پاکستان شده است، اما به نظر میرسد نیاز مصرف کنندگان پاکستانی به کالاهای ایرانی به ویژه در استانهای همجوار مرزی میتواند کمک ارزشمندی به افزایش سطح تبادلات تجاری و داد و ستدها میان دو کشور همسایه شود.
لبنیات، مواد بهداشتی و صیفی جات از جمله محصولاتی است که با قمیت مناسب در مرزهای مشترک کشورمان وارد پاکستان میشود و حتی برخی از این کالاها به ویژه لبنیات به دیگر شهرهای پاکستان مانند لاهور، کراچی و راولپندی ارسال میشود.
محبوبیت لبنیات ایرانی در کراچی، قلب اقتصاد پاکستان
محصولات مرغوب تولید ایران طرفداران خاص خود را در شهرهای پاکستان دارد، در شهر بندری «کراچی» معروف به قلب اقتصاد این کشور لبنیات ایرانی به ویژه «دوغ» به عنوان کالای محبوب اقشار مختلف مردم این شهر محسوب میشود.
گزارش خبرنگار روزنامه انگلیسی زبان «داون» پاکستان در کراچی حکایت از بازار قوی لبنیات ایرانی در کراچی به عنوان پر جمعیتترین شهر و استقبال مردم از این محصولات دارد.
خانم «شازیه حسن» در گزارشی با عنوان «از ایران، تقدیم با عشق» به فروش محصولات لبنی ایرانی که از مبداء مرزهای بلوچستان با ایران وارد پاکستان و سپس به کراچی ارسال میشود، اشاره کرد و گفت: اینجا دوغ، پنیر، مواد خوراکی، روغن خوراکی و دیگر کالاهای ایرانی با قیمت مناسب به مصرف کنندگان ارائه میشود.
وی در گزارش خود چنین میگوید: نوشیدن دوغ سرد ایرانی در کراچی من را به وجد آورد. پس از پیگیریها متوجه شدم این محصول لبنی از ایالت بلوچستان به بازارهای کراچی ارسال میشود. به بازارهای فروش محصولات ایرانی در منطقه «لیاری» کراچی مراجعه کرده و متوجه عرضه کالاهای مرغوب ایرانی با قیمتهای بسیار مناسب و ارزان شدم. انواع کالاهای ایرانی به راحتی در این بازارها پیدا میشد.
یکی از فروشندگان در رابطه با قیمت به صرفه اجناس ایرانی گفت: اجناس مذکور از طریق مرزهای بلوچستان وارد پاکستان و از آنجا به تمام کشور عرضه میشود. اجناس با بسته بندیهای زیبا و دارای تاریخ تولید و انقضا است.
وی دیگر اجناس ایرانی از جمله پنیر، سس سالاد، آبمیوههای مرغوب، رب گوجه فرنگی، زعفران، مواد بهداشتی را نشان داد. یکی از مغازه داران با نشان دادن تلفن همراه خود اظهار داشت، تمامی این اجناس را بصورت اینترنتی نیز به فروش میگذارد و مشتریان زیای نیز دارد.
این خبرنگار پاکستانی همچنین به برخی از چالشها مانند تجارت غیرقانونی در مرزهای مشترک با ایران و تداوم مشکل تحریم در مسیر صادرات کالاهای پاکستانی به ایران اشاره کرد.
در عین حال پاکستان بازاری است که تا کنون آنگونه که باید مورد توجه تولید کنندگان و صادر کنندگان ایرانی قرار نگرفته و اکنون که شرایط کشور برای توسعه همکاریها به ویژه همکاریهای تجاری و اقتصادی با کشورهای مختلف جهان فراهم شده است، پاکستان با حدود ۲۲۰ میلیون نفر جمعیت، میتواند بیش از پیش به عنوان یکی از اصلیترین بازارهای هدف برای کالاهای مرغوب ایرانی مدنظر قرار گیرد.
برخی مشکلات در زمینه صادرات کالا به پاکستان از طریق مرزهای زمینی وجود دارد و سامان دهی گمرکهای مرزی به ویژه از سوی طرف پاکستانی یک ضرورت است و تقویت بخش ریلی در مسیر کویته-زاهدان میتواند حجم قابل توجهی از کالاهای مختلف را به سهولت جابجا کند.