تهران- ایرنا- مدتهاست که منطقه هورامانات برای ثبت جهانی در یونسکو مورد بحث و بررسی است و طی دو سه روز گذشته سازمان یونسکو ثبت جهانی هورامانات را به عنوان میراث جهانی اعلام کرد.

هورامان منطقه ای کوهستانی است که در غرب ایران و شرق عراق واقع شده است. از نظر جغرافیایی در مناطق کوهستانی و دارای رودها و دره های گوناگونی است. معماری بسیار زیبای این منطقه به صورت خانه های پلکانی است که هنری عجیب و شگفت را از گذشتگان نشان می دهد. در ایران این منطقه در بین دو استان کردستان و کرمانشاه مشترک است. مردمان این منطقه با زبان کردی و گویش های هورامانی هستند. علاوه بر ویژگی جغرافیایی خاص این منطقه، صنایع دستی و گردشگری آن نیز از عوامل مهم محسوب می شود که ظرفیت های خاصی را می تواند برای این منطقه رقم بزند.

مهم آن است که این منطقه دارای یک سری ویژگی های فرهنگی قومیتی خاصی است که طرفداران زیادی دارد و به دلیل همین ویژگی ها می توان در عرصه فرهنگی و به خصوص نشر ارزش های فرهنگی، اداب و رسوم و جذب گردشگری از این منطقه به عنوان ظرفیتی پارادیپلماتیک در عرصه فرهنگی برای افزایش قدرت ملی کشور و رونقِ بخش های فرهنگی و اقتصادی استفاده کرد.

امروزه در بین فرهنگ های مختلف مردمان قومیتی با گویش های یکسان جایگاه خاصی را در برقراری ارتباطات بیشتر در بین ملت ها پیدا کرده اند که ناشی از امکانات ارتباطی و اطلاعاتی سریع است که در روند جهانی شدن در دسترس مردم قرار گرفته است. در عرصه سیاست خارجی و برقراری ارتباطات مختلف فروملی نیز این ارتباطات تحت عنوان پاردیپلماسی در حال گسترش است به طوری که از هر ظرفیتی که بتوان برای نقش آفرینی بازیگران فروملی در عرصه ارتباطات مختلف با آن سوی مرزها استفاده کرد همانطور که گفته شد این عمل در سیاست خارجی تحت عنوان پارادیپلماسی شناخته شده که از ظرفیت های کنشگران برای اقتدار ملی استفاده می شود.

پارادیپلماسی به معنای کنشگری واحدها و بازیگران فروملی برای افزایش قدرت ملی است. در منطقه اورامانات با عطف به ویژگی های نام برده جغرافیایی و طبعیت از یک سو از سوی دیگر وجود صنایع گردشگری و گویش های مشترک میان قومیت کرد در عراق و کشورهای دیگر مانند ترکیه، روسیه لذا این منطقه به عنوان یک ظرفیت پارادیپلماتیک به نظر می اید که نیازمند تمرکز بیشتر و هموارتر کردن مسیری برای رشد و پرورش آن است تا از این نگاه بتوان به جذب بیشتر مردمانی با اداب و رسوم همسو و همچنین نشر و اشاعه فرهنگ ایرانی پرداخت. قومیت کرد از جمله قومیت هایی است که در هر کشوری شاخه های حداکثری یا حداقلی از آن یافت می شود و وجود دارد و از ویژگی های قومیت های مختلف به خصوص کردها همگرایی و خون گرمی می باشد که تاثیر بسزایی را در نردیک شدن فرهنگی میان ملت ها دارد.

از سوی دیگر باز شدن دریچه های جدیدی بخاطر منطقه اورامانات و ظرفیت گردشگری منجر به ایجاد فرصت های گردشگری مناسب و رونق اقتصادی برای مردمان مناطق اورامانات در استان های کرمانشاه و کردستان خواهد شد که در صورت تقویت این امر در غرب کشور شاهد گردشگری رو به رشد و تاثیرات طبیعی آن بر دیگر ابعاد اقتصادی استان های نام برده خواهیم بود. از منظر تئوریک اکنون ثبت جهانی اورامانات فرصتی در تقویت این منطقه می تواند محسوب شود که عملی شدن آن نیاز به برخی تدابیر مهم از سوی دولتمردان برای معرفی بیشتر و فراهم کردن زمینه های بیشتر دارد.

امید است که با اتخاذ تدابیر مناسب در زمان بوجود آمده بتوان این ظرفیت را تقویت کرده و زمینه های آبادانی بیشتر این مناطق در حد توان ظرفیت های اورامانات فراهم شود که نه تنها موجب تقویت منطقه غرب بلکه باعث افزایش عزت و اقتدار ملی نیز خواهد شد.