مشهد- ایرنا- معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: ۷۵ سازه مورد استفاده در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری ظرف یک‌سال اخیر در عرصه‌های منابع طبیعی این استان ساخته شده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

محمود پوراکبر روز سه‌شنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا این سازه‌ها را شامل "بندهای خاکی، بندهای سنگی‌ملاتی، بندهای سنگی‌گابیونی، تورکینست و مرمت" برشمرد.

وی ادامه داد: هدف از اجرای سازه‌های آبخیزداری و آبخوانداری پیشگیری از وقوع سیل، مهار سیلاب، کاهش سرعت رواناهای سطحی، کنترل رسوب، تثبیت مسیر آبراهه‌ها، تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی، قناتها، چشمه‌ها و چاههای پایین‌دست، کاهش پیامدهای پدیده مزمن خشکسالی، جلوگیری از پر شدن مخازن سدها و همچنین بهبود معیشت آبخیزنشینان" است.

معاون اداره‌کل منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: افزون بر ۲۸۰ میلیارد ریال برای اجرای ۷۵ سازه آبخیزداری و آبخوانداری در این استان هزینه شده است.

وی افزود: تامین و پرداخت کل این حجم اعتبار از محل "صندوق توسعه ملی" برای اجرای سازه‌های آبخیزداری و آبخوانداری در خراسان رضوی صورت گرفته است. 

پوراکبر ادامه داد: ۷۵ سازه‌ آبخیزداری و آبخوانداری مورد بهره‌برداری در خراسان رضوی در سطح ۴۰ حوزه آبخیز افزون بر ۵۰ روستای این استان را پوشش می‌دهد. 

وی در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سالانه ۴۵۰ میلیون مترمکعب آب از محل اجرای طرحهای آبخیزداری خراسان رضوی، از عملیات آبگیری پروژه‌های آبخیزداری و آبخوانداری این استان استحصال می‌شود. 

معاون اداره‌کل منابع طبیعی خراسان رضوی، مهار سیل و رسوب در بالادست حوضه‌های آبخیز سدهای این استان را از مزایای اصلی اجرای طرحهای آبخیزداری برشمرد و افزود: اجرای سازه‌های آبخیزداری و آبخوانداری همچنین با جلوگیری از فرسایش خاک و کنترل رسوبات در داخل مخازن سدها، باعث افزایش عمر مفید این سازه‌های آبی می‌شود.
پوراکبر ادامه داد: تاکنون اجرای طرحهای آبخیزداری از وقوع سیلابهای مخرب در سطح استان خراسان رضوی، که مساحتی بالغ بر ۱۱۸ هزار کیلومترمربع (۱۱ میلیون و ۷۴۰ هزار و ۶۵۹ هکتار) دارد، جلوگیری کرده است. 

وی گفت: همچنین اجرای طرحهای سازه‌های آبخیزداری و آبخوانداری در جلوگیری از هدررفت آب در جریان سیلابهای خراسان رضوی نقش مهم و موثری ایفا کرده‌ است. 

معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع طبیعی خراسان رضوی افزود: افزون بر هشت میلیون هکتار از مساحت ۱۱.۷ میلیون هکتاری این استان به منظور حفظ و گسترش آن زیر پوشش اداره‌کل منابع طبیعی قرار دارد.

وی ادامه داد: چهار میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از عرصه‌ منابع طبیعی خراسان رضوی از لحاظ استعداد سیل‌خیزی دارای وضعیت بحرانی و فوق‌بحرانی محسوب می‌شود. 

پنج میلیون و ۵۵۴ هزار هکتار معادل افزون بر ۴۹ درصد مساحت استان خراسان رضوی را عرصه‌های بیابانی تشکیل می‌دهد.

بر این اساس ۱۸.۴ درصد از کل زمین های بیابانی ایران در حوزه جغرافیایی خراسان رضوی قرار دارد.