گرگان - ایرنا - فصل برداشت شلتوک برنج از اراضی شالی گلستان که در کم‌بارش‌ترین دوره زمانی ۵۰ سال اخیر به سر می‌برد با دروی خوشه‌های به بارنشسته در مزارع غرب این استان از جمله بندرگز، کردکوی و گرگان آغاز شد.

کاهش شدید ریزش‎های جوی و افت منابع آبی زیر سطحی هم نتوانست کشاورزان گلستانی را برای چشم پوشی از کشت شالی قانع کند و امسال در ۶۷ هزار هکتار از اراضی این استان محصول پرآب طلب برنج کاشته شد.

خشک شدن ده ها آب‌بندان و چاه آب در شروع فصل گرمای امسال مشکلات زیادی را برای شالیکاران گلستان ایجاد کرد اما با همه این دشواری‌ها، تعدادی از کشاورزان موفق به کشت و برداشت شلتوک برنج شدند.

با وجود هشدار و توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی، سطح زیر کشت شالی گلستان در فصل زراعی جاری نسبت به سال گذشته فقط ۳۰ هزار هکتار کاهش یافت.

به گزارش روابط عمومی آب منطقه ای گلستان ، از اول مهر ۱۳۹۹ تا ۳۱ تیر امسال بارندگی تجمعی متوسط این استان ۳۱۶ میلی متر بود که نسبت به آمار ۴۴۲ میلی متری دوره زمانی بلندمدت، ۲۹ درصد کاهش یافت.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان به خبرنگار ایرنا گفت : سال گذشته و در شرایط آبی مطلوب و قابل قبول استان، ۹۷ هزار هکتار شالی کاشته شد و انتظار می رفت به سبب خشکسالی شدید، کشت این محصول به حداقل ممکن برسد اما مشکلات اقتصادی و معیشتی سبب شد کشاورزان ریسک آسیب به تولیدات و دسترنج چند ماهه خود را نیز بپذیرند.

بر اساس بررسی خبرنگار ایرنا، هر هکتار برنج ۵۰۰ میلون ریال درآمد نصیب کشاورز می کند که این رقم در محصولی مانند پنبه ۱۵۰ میلیون ریال است.

محمدرضا عباسی گفت : به دلیل کاهش ۴۰ درصدی بارندگی به کشاورزان توصیه شد که سطح زیر کشت شالی خود را تا ۵۰ درصد کاهش دهند و محصولاتی با نیاز آبی کمتر مانند سویا و کنجد بکارند اما این خواسته مورد قبول قرار نگرفت.

وی بیان کرد: خشکسالی آسیب زیادی به کشاورزی و شالیکاری گلستان وارد کرد و از زمان شروع کشت تا ۱۰ مرداد امسال ۳۰۰ هکتار از مزارع شالی استان خشک شد.

بیشترین گونه زیر کشت در گلستان از نوع طارم، نعمت، هاشمی و دم‌سیاه است .

از مجموع شالیزارهای گلستان ۱۲ هزار هکتار که به صورت مستقیم از سردهنه رودخانه مشروب می شوند وضعیت مناسب تری برای کشت برنج دارند.

تا سال گذشته کشت شالی در گلستان به دلیل محدودیت منابع آبی ممنوع بود اما از سال جاری و با درخواست مکرر نمایندگان مردم استان در مجلس، این مصوبه قانونی پس از ۱۵ سال لغو شد