به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از روزنامه فرانسوی اوئست فرانس، در حالی که واکسیناسیون علیه کووید-۱۹ و همچنین ارائه گذرنامه بهداشتی به زودی برای برخی از مشاغل در فرانسه اجباری می شود، برخی مقامات، کارشناسان و دانشمندان خواستار واکسیناسیون اجباری کرونا برای عموم مردم شده اند؛ اما آیا واکسیناسیون اجباری کرونا روش خوبی است؟ در این گزارش استدلال مخالفان و موافقان این دیدگاه را مرور می کنیم.
در فرانسه، بر اساس نظر شورای قانون اساسی، واکسیناسیون کرونا برای کادر درمان و بهداشت این کشور الزامی خواهد شد. در ایالات متحده، دو ایالت نیویورک و کالیفرنیا واکسیناسیون کرونا را برای کلیه کارکنان دولت اجباری کرده اند. همچنین هنگ کنگ نیز واکسیناسیون کرونا را برای کلیه کارکنان دولت ازجمله کادر درمان و بهداشت، پرسنل خانه های سالمندان و آموزگاران الزامی اعلام کرده است.
بسیاری از دانشمندان و همچنین برخی سیاستمداران ازجمله «یانیک ژدو» نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۲، «والری رابول» رئیس حزب سوسیالیست و «ژرار لارشه» رئیس مجلس سنا خواستار اجباری شدن واکسیناسیون کرونا برای عموم مردم شده اند. همچنین بر اساس نظرسنجی منتشر شده در اوائل ماه گذشته، ۵۸ درصد فرانسوی ها موافق اجباری بودن واکسیناسیون هستند اما دولت مکرون همواره مخالف این نظریه بوده است.
دلایل موافقان واکسیناسیون اجباری:
موافقان واکسیناسیون اجباری در فرانسه می گویند درحال حاضر ۱۱ واکسن اجباری برای عموم مردم در فرانسه ازجمله دیفتری، کزاز، فلج اطفال، هپاتیت و سرخک وجود دارد؛ این درحالی است که تا سال ۲۰۱۸ میلادی فقط سه واکسن اجباری بوده است. بسیاری از این بیماری ها در نتیجه تعمیم واکسیناسیون ناپدید شده و یا اینکه موارد حاد آن ها کاهش یافته است.
افزون بر آن، مزیت اصلی واکسن اجباری کرونا پیشگیری از افزایش آمار مرگ و میر و یا اشکال حاد ابتلا به این همه گیری است. همچنین گسترش حداکثری واکسیناسیون کرونا گردش ویروس را به شدت کاهش داده و درنتیجه از ظهور انواع جدید آن جلوگیری می کند. اما ممکن است انواع جهش یافته ویروس در کشورهایی که واکسیناسیون کرونا کمتر است، ایجاد شود؛ از این رو، واکسیناسیون اجباری کرونا در یک کشور همه مشکلات را حل نمی کند.
اگرچه واکسن کرونا از سرایت و انتقال ویروس کرونا جلوگیری نمی کند اما خطر ابتلا به آن را کاهش می دهد. بنابراین واکسیناسیون کرونا باعث کاهش تعداد آلودگی ها می شود. علاوه بر موارد فوق، این امر همچنین می تواند خطر ابتلای طولانی مدت به کووید-۱۹ و علائم پایدار ناشی از آن را کاهش دهد.
به گفته طرفداران واکسیناسیون اجباری با سرایت بالای نوع دلتا، دیگر فرصتی برای تعلل و تامل برای دریافت و یا عدم دریافت واکسن وجود ندارد. دستورالعمل های بهداشتی و محدودیت های کرونایی ممکن است برای مقابله با شیوع پرشتاب دلتا دیگر کافی نباشد.
نیل به مصونیت جمعی از دیگر دلایل واکسیناسیون اجباری کرونا به شمار می رود. پیشنهاد اجباری شدن واکسیناسیون کرونا برای عموم مردم از سوی حزب سوسیالیست به مجلس نمایندگان و سنا ارائه شده است.
مصونیت جمعی از طریق واکسیناسیون آسان تر از ابتلای دسته جمعی به کرونا به دست می آید و درنتیجه می توان زندگی بدون ویروس کرونا و بدون محدودیت های جدید را متصور شد.
دلایل مخالف واکسیناسیون اجباری:
اما واکسیناسیون اجباری کرونا نیز بدون مشکل نیست و استدلال های نظری و عملی زیادی علیه این طرح وجود دارد. دولت مکرون طی ماه های گذشته وعده داده که واکسیناسیون را برای عموم مردم اجباری نخواهد کرد.
مخالفان می گویند به فرض اجباری شدن واکسیناسیون کرونا، آیا به میزان کافی دزهای این واکسن موجود و برای همگان قابل دسترس است؟
اما بحث در مورد واکسیناسیون اجباری کرونا نیز اخلاقی و فلسفی است؛ آیا می توان درجهت تامین منافع عمومی، آزادی افراد را نقض کرد و تصمیماتی ازجمله واکسیناسیون اجباری کرونا را به افراد تحمیل کرد؟
به گفته آنابل پنا، حقوقدان و کارشناس حوزه قانون اساسی، واکسیناسیون اجباری خلاف قانون اساسی خواهد بود و به دلیل فقدان دزهای کافی واکسن کرونا برای کل جمعیت، اصل برابری نقض می شود.
بسیاری از مردم در سراسر فرانسه در اعتراض به واکسیناسیون اجباری و الزامی بودن ارائه گذرنامه بهداشتی دست به تظاهرات زدند و این خواسته رو مطرح کردند که هر فرد باید بتواند آزادانه درمورد دریافت و یا عدم دریافت واکسن کرونا تصمیم بگیرد.
اولیویه دورد، استاد حقوق عمومی یکی از دانشگاه های فرانسه در پاسخ به این استدلال مخالفان گفت همانطور که در اعلامیه حقوق بشر و شهروندان تعریف شده، آزادی این نیست که آنچه را که می خواهید انجام دهید، بلکه باید آنچه را که می خواهید بدون آسیب رساندن به دیگران انجام دهید. بنابراین، پیاده روی بدون زدن ماسک، بدون انجام واکسیناسیون و یا بدون آزمایش کرونا در یک محوطه بسته، بدیهی است آزادی دیگران نقض می کند.
برخی از دانشمندان بر این عقیده هستند که واکسیناسیون اجباری فقط برای افراد مسن و یا آسیب پذیر کفایت می کند؛ در این راستا دولت درنظر دارد واکسن کرونا را برای مشاغلی که با افراد آسیب پذیر در تماس هستند، اجباری کند.
همچنین به گفته مخالفان، واکسیناسیون اجباری به شبهات مربوط به عوارض جانبی واکسن کرونا پاسخ نمی دهد و حتی ممکن است منجر به افزایش جعل گواهی واکسیناسیون شود.
واکسیناسیون اجباری همچنین شکست استراتژی دولت مبنی بر متقاعد کردن افراد برای دریافت واکسن کرونا تلقی خواهد شد؛ چرا که امانوئل مکرون در حال حاضر به پرسش های بسیاری در جهت دریافت واکسن کرونا در شبکه های اجتماعی پاسخ می دهد.
رمی سالمون، رئیس کمیسیون پزشکی بیمارستان های پاریس گفت: در واقع، چگونه می توان بررسی کرد که همه در برابر کرونا واکسینه شده اند؟ برخی می گویند که موافق واکسیناسیون اجباری برای همه هستند؛ از لحاظ تئوری کاملاً منطقی و واضح است اما در عمل چگونه این کار را انجام می دهیم؟ آیا در خیابان به طور تصادفی از افراد سوال کنیم آیا واکسینه شده اند؟ این درحالی است که بررسی سازمان بیمه سلامت می تواند حریم خصوصی و حفاظت از داده های شخصی افراد را به مخاطره بیاندازد.
از آغاز بحران شیوع کرونا تاکنون، فرانسه با بیش از ۶ میلیون و ۱۷۸ هزار مورد ابتلا به کووید-۱۹ و بیش از ۱۱۱ هزار نفر جان باخته ناشی از آن در جایگاه پنجم جهان و رتبه دوم اروپا قرار دارد.